265 vizualizări 1 iun 2011

Proiectul legii de revizuire a Constituţiei, postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, prevede că reţinerea unei persoane nu poate depăşi 48 de ore, fiind astfel crescut termenul limită de 24 de ore stipulat în prezent de Legea fundamentală.

Modificarea în acest sens este propusă la articolul 23 referitor la "Libertatea individuală", din capitolul II privind "Drepturile şi libertăţile fundamentale".

"Reţinerea nu poate depăşi 48 de ore", se arată în proiectul de revizuire a Constituţiei.

În actuala Constituţie se menţionează, la articolul 23, indice 3, că reţinerea nu poate depăşi 24 de ore.

Celelalte prevederi ale textului constituţional referitoare la libertatea individuală sunt menţinute în aceeaşi formă.

Proiectului legii de revizuire a Constituţiei României şi un tabel comparativ între textul actual al Constituţiei şi textul propus au fost postate, miercuri, pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis Consiliului Legislativ, miercuri, proiectul legii de revizuire a Constituţiei, în vederea avizării acestuia.

Administraţia prezidenţială precizează, într-un comunicat, că, în conformitate cu prevederile art. 150 alin. (1) din Constituţie şi având în vedere dispoziţiile art. 19 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei, iniţiat de către preşedintele României, la propunerea Guvernului, după primirea avizului Consiliului Legislativ va fi transmis Curţii Constituţionale pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea.

"Ulterior, proiectul de revizuire însoţit de avizul Cosiliului Legislativ şi de decizia Curţii Constituţionale va fi înaintat Parlamentului României, în vederea dezbaterii şi adoptării lui", se mai arată în comunicat.

Adelina Dragomir, adelina@mediafax.ro

Citește și: