Sorina Ionaşc
29625 vizualizări 11 nov 2013

Proiectul Roşia Montană transmis de guvern în Parlament a primit raport de respingere din partea comisiei speciale, în acest sens votând 17 parlamentari, în vreme ce doi s-au abţinut (senatorul PSD Toni Greblă şi deputatul PSD Florin Corneliu Buicu).

În raportul final, comisia atrage atenţia asupra faptelor presupus ilegale, anunţând astfel că autorităţile competente, respectiv DNA şi Parchetul,  vor fi sesizate pentru a investiga.

"În cadrul audierilor din Comisie şi din studiul documentelor puse la dispoziţie reies o serie de aspecte negative[...]Comisia atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. De aceea, Comisia va înainta prezentul raport autorităţilor competente cu scopul asigurării legalităţii integrale a proiectului Roşia Montană şi investigării, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale", se arată în raportul final.

Mai exact, sesizarea face referire la transferul de licenţă de la Minvest Deva la RMGC.

„Comisia apreciază că este necesară analiza modului în care s-a realizat asocierea dintre MINVEST S.A. Deva şi compania canadiană şi modul de împărţire a capitalului social. Comisia apreciază că instituţiile abilitate ale statului ar trebui să se sesizeze cu privire la aspectele semnalate mai sus, în cazul Ministrului Industriilor şi Comerţului, Directorului General din cadrul Ministerului care a semnat nota şi preşedintelui ANRM, din acea perioadă. Comisia opinează că este necesară verificarea modului în care au fost întocmite actele adiţionale ale Licenţei”, potrivit raportului final.

Totodată, membrii comisiei speciale au recomandat şi verificarea acuzaţiilor făcute de fostul preşedintel ANRM, Mihai Ianăş, dar şi afirmaţiile fostului director al IGR, potrivit căruia hărţile făcute de RMGC au fost falsificate. „Există suspiciunea modificării unor inscrisuri oficiale”, se arată în raport.

Tot referitor la licenţa de exploatare, aceasta fiind cel mai important aspect din cadrul dezbaterilor, parlamentarii au constatat cp actele adiţionale la licenţa de exploatare nu au fost aprobate prin hotărâre de guvern, faăpt care „ridică semne de întrebare asupra forţei juridice a acestora”.

„Din documentele puse la dispoziţia Comisiei nu reiese faptul că ar fi existat o licitaţie pentru asocierea în vederea exploatării între Minvest SA Deva şi Gabriel Resources, lucru afirmat şi de către Mihail Ianăş, preşedintele din acea perioadă al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale”.

În raportul final, comisia subliniază şi neclarităţile referitoare la cheltuielile făcute de RMGC.

"Primele şi bonusurile acordate de RMGC: compania susţine că nu a efectuat astfel de cheltuieli, la amploarea la care acestea au fost prezentate în mass media. Cheltuielile cu publicitatea: RMGC a furnizat Comisiei documentele solicitate.  Menţionăm că sumele alocate anual de companie pentru comunicare şi publicitate sunt de ordinul milioanelor de euro. Cheltuielile cu deplasările în străinătate: RMGC a pus la dispoziţia Comisiei o listă cu beneficiarii deplasărilor în străinătate finanţate de companie. Cheltuieli pentru colaborări cu instituţii de profil din România: în acest caz a fost prezentată Comisiei o listă a instituţiilor", se mai arată în raport.

Cu toate acestea, RMGC nu a transmis listele de cheltuieli complete, aşa cum subliniază şi comisia specială în raportul final.

„Menţionăm că, în răspunsul înaintat de RMGC nr. 40951 din 10 octombrie 2013 (înregistrat la Parlamentul României cu nr. 40 din 10 octombrie 2013) se face referire la posibilitatea "ca informaţiile şi datele furnizate să nu fie întotdeauna complete şi exacte, astfel neputându-se garanta acurateţea sau caracterul complet al tuturor informaţiilor cuprinse în documentul ataşat”.

Pe parcursul lucrărilor membrii PSD şi cei PNL au avut poziţii diferite, neajungând, până acum, la o înţelegere. Următorul pas, potrivit raportului proiectului de lege, este crearea unei legi generale privind exploatările de acest tip.

Comisia Roşia Montană a fost înfiinţată pe 17 septembrie, mandatul ei fiind prelungit pentru că parlamentarii nu reuşiseră să ia o decizie finală. 

Citește și: