Liviu Dadacus - Mediafax
1192 vizualizări 16 oct 2017

Felix Stroe este noul ministru propus la Transporturi, Paul Stănescu la Dezvoltare şi Marius Nica la Fonduri Europene. Nominalizarea lor a venit în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, care a luat act de demisiile lui Sevil Shhaideh, Răzvan Cuc şi Rovanei Plumb.

Dacă preşedintele Klaus Iohannis le va accepta şi va semna decretele de numire, ceremonia de depunere a jurământului de către cei trei noi miniştri ar putea avea loc chiar în cursul serii de luni. În cazul în care preşedintele va refuza una sau mai multe propuneri, social-democraţii vor fi nevoiţi să se reunească din nou în CExN şi să decidă calea de urmat.

În cursul serii de joi, foştii miniştri au demisionat, deşi toţi membrii CExN şi-au manifestat susţinerea pentru aceştia şi au lăudat la unison activitatea lor.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, la acel moment, că membrii Comitetului Executiv au dat un vot unanim pentru noii miniştri, cu excepţia lui Nicolae Bănicioiu care s-a pronunţat împotriva propunerii ca Paul Stănescu să devină vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale.

”Am prezentat colegilor din CEx propunerile pentru miniştri. Pentru postul de vicepremier şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Fonduri Europene - Paul Stănescu, senator. Pentru Ministerul Transporturilor pe dl. Felix Stroe, care este preşedintele organizaţiei PSD Constanţa şi director general la RAJA. Pentru ministru delegat pentru Fondurile Europene - Marius Nica”, declara, atunci, Liviu Dragnea.

Demisiile au survenit ca urmare a declaraţiilor publice făcute de Tudose, care a avansat posibilitatea de a-şi da demisia dacă din Guvern nu pleacă miniştrii cu probleme la DNA şi care afectează, astfel, „relaţia cu Bruxelles-ul”, respectiv Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb.

Tudose a declanşat, săptămâna trecută, o criză politică în PSD, atunci când a anunţat că nu este „într-un moment fericit” al relaţiei cu Dragnea, el vorbind despre posibilitatea de a demisiona şi de a declanţa astfel o criză guvernamentală, similară celei recente, care pornise de la deteriorarea relaţiei dintre Dragnea şi premierul Grindeanu.

Mai mult, Tudose a anunţat că va face "o mini remaniere" care va viza mai mulţi miniştri "cu probleme de percepţie la nivelul opiniei publice şi, în unele situaţii, la nivelul Comisiei Europene” şi că va avea o discuţie "bărbătească" cu Dragnea, chiar a doua zi, la partid.

Abordând o poziţie de forţă în relaţia sa cu Dragnea, înainte de întâlnirea „informală” de la partid, Tudose s-a văzut la Cotroceni cu şeful statului, Klaus Iohannis, cu care a discutat despre remanieri şi posibilitatea de a "semna actele" în cursul săptămânii trecute.

Sevil Shhaideh a devenit consilier de stat, întrucât Tudose a semnat „actele” încă din cursul dimineţii de vineri, iar Rovana Plumb va deveni preşedintele Comisiei pentru Afaceri europene, post vacantat prin excluderea lui Ponta din partid. Cuc rămâne simplu deputat. 

Citește și: