Petriana Condrut
1222 vizualizări 16 ian 2019

Procurorul general Augustin Lazăr a reacţionat la postarea PSD referitoare la faptul că permite absenţa soţiei preşedintelui de la audieri, în schimb nefiind revocat, şi spune că respinge aceste scenarii, iar procurorii nu îşi exercită atribuţiile ca împuternicire din partea vreunei guvernări.

"Ministerul Public este alcătuit din procurori care îşi exercită, conştient şi hotărât, atribuţiile constituţionale, în baza unui mandat al societăţii (art. 131 din Constituţia României), iar nu ca împuternicire din partea vreunei guvernări. În atribuţiile lor procurorii români reprezintă interesul public, interesele generale ale societăţii şi nu interese partizane şi refuză controlul politic.În desfăşurarea anchetei procurorul de caz este suveran, intervenţia procurorilor ierarhic superiori în efectuarea urmăririi penale sau în adoptarea soluţiei fiind interzisă", se arată în reacţia lui Augustin Lazăr.

Acesta spune şi că respinge "sugestiile mascate de a interveni în derularea unor anchete".

"De altfel, articolul 3 alineatul (1¹) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor modificată şi completată prevede: „Procurorii sunt independenţi în dispunerea soluţiilor în condiţiile prevăzute de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.” Amintim aici şi explicaţiile Cartei de la Roma (adoptată ca urmare a Opiniei nr. 9 din 2014 a Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni către Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei) care la punctul nr. 34 enunţă „Curtea Europeană a Drepturilor Omului consideră că este necesar să se insiste ca într-o societate democratică, atât instanţele judecătoreşti cât şi autorităţile de urmărire penală să rămână libere de orice presiune politică. Rezultă că procurorii trebuie să fie autonomi atunci când iau decizii şi atunci când cooperează cu alte instituţii, trebuie să-şi poată îndeplini îndatoririle liberi de orice presiune externă sau interferenţă din partea puterii executive ori din partea Parlamantului, ţinând seama de separaţia puterilor în stat şi de responsabilitatea acestora.” Faţă de cele arătate, procurorul general respinge sugestiile mascate de a interveni în derularea anumitor anchete penale, subliniind şi pe această cale că procurorii sunt suverani în desfăşurarea anchetelor repartizate. De altfel, Carta de la Roma anterior amintită subliniază la punctul nr. 36: „Statele trebuie să se asigure că procurorii sunt apţi să îşi îndeplinească atribuţiile fără intimidări, imixtiuni, hărţuire, interferenţă nepotrivită sau expunere nejustificată la răspundere civilă, penală sau de altă natură.”, se mai arată în răspuns.

PSD a criticat, miercuri, pe Facebook, absenţa de la audierile de la PG a soţiei preşedinteluiabsente, audieri, carmen iohannis, presedinte, revocare, psd, acuzatii grave, augustin lazar, Carmen Iohannis, spunând că Augustin Lazăr nu este revocat, dar la schimb tolerează aceste absenţe, toţi crezându-se mai presupus de lege.

"Augustin Lazăr e şeful Parchetului care tolerează absenţele de la audieri ale soţiei prezidenţiale. La schimb, Iohannis refuză revocarea lui Lazăr. Şi soţia, şi Lazăr, şi Iohannis se cred deasupra legii şi a Constituţiei. (Dovada că Augustin Lazăr a semnat clasarea dosarului lui Klaus Iohannis", scrie într-o postare pe Facebook, pe pagina PSD.

Social democraţii fac trimitere şi la informaţiile făcute publice de Antena 3, potrivit cărora Augustin Lazăr a semnat, în 2014, după alegerile prezidenţiale, o ordonanţă în care se face referire la dispunerea clasării unui dosar în care era vizat Klaus Iohannis. Lazăr era la acea vreme procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

 

 

Augustin Lazăr a reacţionat la aceste dezvăluiri, spunând că se lansează informaţii false şi calomnioase "În realitate, soluţia a fost dată de către procurorul de caz prin ordonanţă, iar ulterior soluţia a fost comunicată reclamantului printr-o adresă semnată de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia", se arată într-un comunicat de presă.

 

 

Carmen Iohannis, al cărei nume apare într-un dosar deschis, la Parchetul General, ca urmare a plângerii depuse de Lumea Justiţiei referitor la casele familiei din Sibiu, a refuzat de două ori să se prezinte la audieri. A doua oară, apărătorul acesteia a prezentat şi un certificat medical din care rezultă că soţia preşedintelui nu se poate veni în faţa procurorilor.

 

La începutul lunii decembrie 2018, Carmen Iohannis a refuzat să se prezinte la audierea de la Parchetul General, unde procurorii trebuie să clarifice dobândirea a două imobile din Sibiu, din închirierea cărora soţii Iohannis au încasat 320.000 de euro. Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări a redacţiei ”Lumea Justiţiei”, care solicită recuperarea banilor, din moment ce justiţia a anulat dreptul lor de proprietate asupra imobilelor.

Potrivit unui certificat medical depus de avocatul său la Parchetul General, Carmen Iohannis ar avea probleme de sănătate şi nu poate ajunge la audiere. Este a doua oară când soţia preşedintelui evită să fie audiată de procurori în dosarul referitor la casele din Sibiu. Iniţial, Carmen Iohannis fusese citată pentru 15 noiembrie, însă a transmis procurorilor că nu se poate prezenta la audiere, întrucât îl însoţea pe şeful statului într-o vizită oficială la Londra.

Dosarul a fost deschis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ca urmare a unei plângeri depuse Redacţia Lumea Justiţiei împotriva notarului din Sibiu Radu Gabriel Bucşă şi a soţilor Carmen şi Klaus Iohannis. Sesizarea acuză felul prin care cuplul Iohannis a intrat, începând cu 1999, în posesia a două imobile în centrul Sibiului. Imobilele aparţineau statului român şi erau administrate de Primăria Sibiului, care a fost condusă în perioada iulie 2000 - noiembrie 2014 de Klaus Iohannis.

Potrivit sesizării, până când instanţele au anulat atât actul de vânzare-cumpărare - declarându-i cumpărători care nu pot invoca buna-credinţă - cât şi actele de moştenire care au stat la baza preluării imobilului din patrimoniul statului, soţii Iohannis au obţinut 320.000 euro din închirierea imobilelor. ”Lumea Justiţiei” cere instanţei să dispună recuperarea banilor de la familia Iohannis şi de la notarul Bucşă.

foto: Hepta

Citește și: