Gandul.info
Raluca Pancu Cătălina Mănoiu
28124 vizualizări 19 iun 2017

Două dintre ele au trecut de Comisia parlamentară de administraţie din Senat. În primul rând, este vorba de proiectul care prevede consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România. A doua iniţiativă care a primit undă verde de la comisie e cea care prevede mărirea cotei repartizate din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. În fine, un al treilea proiect, şi cel mai important pentru UDMR, este cel de modificare a legii administraţiei, în sensul scăderii de la 20% la 10% a pragului de folosire a limbii materne în instituţii publice. Acest proiect urmează să intre în dezbaterea comisiilor juridică, administraţie şi pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor, marţi, PSD dorind ca pragul să fie de 15%, variantă cu care Uniunea ar fi de acord.

Toate cele trei iniţiative sunt acoperite de protocolul de colaborare parlamentară pe care PSD, ALDE şi UDMR l-au semnat în decembrie 2016, însă adoptarea lor a fost grăbită de moţiunea de cenzură prin care Dragnea vrea să-l dea afară din Guvern pe Grindeanu, rămas la Palatul Victoria după retragerea sprijinului politic. 

"Noi am stabilit la începutul anului că aceste legi vor fi adoptate în această sesiune. La începutul anului am spus că, după jumătate de an, la sfârşitul sesiunii de primăvară vom face o analiză a colaborării noastre parlamentare şi vom trage linie. Mai sunt două săptămâni. Toate şi Legea 215, şi Ziua comunităţii maghiare din România au fost discutate în aceste zile, în această perioadă în mai multe comisii. Pentru mine nimic nu e ciudat", a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor. 

Potrivit unor surse politice, deocamdată UDMR este rezervată în privinţa intrării la guvernare, chiar dacă a bătut palma cu PSD în privinţa dărâmării Guvernului Grindeanu prin moţiune de cenzură. O înţelegere în acest sens a fost stabilită, de altfel, încă de săptămâna trecută, după cum Gândul a scris la vremea respectivă. 

La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, declarat că proiectele UDMR care se dezbat în comisii sunt mai vechi şi că ”nu au fost făcute peste noapte”.

”Azi am discutat despre situaţia politică actuală (n.r.: cu liderii UDMR). Am discutat la telefon zilele trecute. Am înţeles că am vândut Transilvania, nu am vândut Transilvania. Am discutat ce putem face, indiferent de ce majoritate ar fi vorba, să nu se mai întâmple în România. Aceste legi nu au fost făcute peste noapte, le-a venit rândul. Liderii de grup s-au întâlnit cu comisiile şi au discutat separat. Sunt două Camere, eu vă spun la ce am participat. Am discutat despre ziua de 15 martie, sunt şi alte minorităţi naţionale care au o zi a lor şi comunitatea maghiară a dorit un astfel de lucru”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă PSD a primit ceva în schimbul susţinerii şi urgentării proiectelor în Parlament, cum ar fi susţinerea la votul pentru moţiunea de cenzură, liderul PSD a precizat că ”fără voturile UDMR avem o majoritate confortabilă pentru a trece moţiunea".

15 martie, ziua comunităţii maghiare

Senatorii din Comisia de administraţie au dat raport favorabil proiectului de lege privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România, care prevede şi că angajatorii pot acorda zi liberă la cerere pentru persoanele care aparţin comunităţii maghiare. Proiectul nu se afla pe ordinea de zi. Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

CITEŞTE AICI INTEGRAL PROIECTUL DE LEGE

Bani mai mulţi din cota repartizate din impozitul pe venit 

Totodată, un proiect iniţiat de parlamentarii UDMR care presupune mărirea cotei repartizate din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat fiecărei unităţi administrativ-teritoriale a fost votat favorabil, luni, de senatorii din Comisia de administraţie, legea urmând să intre în plen.

UDMR motivează iniţiativa legislativă argumentând că astfel se oferă un grad mai mare de autonomie locală şi este sprijinită buna funcţionare a comunităţilor locale. Scopul legii este mărirea cotei repartizate din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale la bugetele locale, de la 71,5 la 80 la sută.

Proiectul de lege semnat de parlamentarii UDMR prevede ca "din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei instituţii administrativ-teritoriale în luna anterioară, cu excepţia impozitelor din venituri din pensii, se alocă lunar, până cel târziu la data de 8 a lunii în curs, o cotă de 45% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; 12% la bugetul local al judeţului; 23% într-un cont distinct, deschis pe seama direcţiei generale a finanţelor publice judeţene la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, precum şi a bugetului local al judeţului".

CITEŞTE AICI INTEGRAL PROIECTUL DE LEGE

"Pentru a fi în măsură să oferim un grad sporit de autonomie locală şi să sprijinim buna funcţionare a comunităţilor locale, iar autorităţile locale să poată oferi servicii de calitate, este esenţial ca acestea să dispună de resurse financiare adecvate. Impozitul pe venit este una dintre cele mai importante surse de venituri locale, cu toate acestea, doar o parte din sumele centralizate vor fi returnate de la Bucureşti la bugetul administraţiei publice locale. În campania electorală am promis că vom susţine în Parlament ca resursele locale să rămână în cât mai mare parte în administrarea comunităţilor locale, iar astfel, primăriile să beneficieze de un grad sporit de autonomie financiară", a declarat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, la momentul depunerii proiectului de lege.

Pe lângă aceste două proiecte legislative, cei de la UDMR vor să obţină undă verde, tot în procedură de urgenţă, şi pentru un proiect de lege prin care minorităţile ar urma să primească drepturi sporite. Astfel că, nu mai puţin de trei comisii, respectiv Comisia juridică, Comisia de administraţie şi Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor au fost convocate, marţi, în şedinţă, de la ora 10:00 pentru a dezbate proiectul şi a da un raport.

Liberalii au contestat, luni seară, demersul, acuzând PSD că încearcă să facă un troc cu UDMR. În acest sens, deputatul PNL, Cătălin Predoiu, a criticat negocierile purtate de PSD-ALDE şi UDMR privind scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne, afirmând că nu se urmăreşte ridicarea standardelor privind protecţia minorităţilor, ci că este vorba despre „un troc” politic.

„Este incalificabil ceea ce ni se propune prin acest proiect de lege pe care l-am văzut şi care este în continuare subiect al acestui troc, prin care principii fundamentale ale dreputurilor omnului, standarde privind protecţia minorităţilor sunt călcate în picioare (...) Dragnea nu îl mai are adversar pe Grindeanu - Ponta, ci are drept adversar chiar poporul român. E o ruşine. Ceea ce am văzut astăzi încalcă Constituţia", a spus deputatul PNL.

Gândul a scris despre acest proiect la momentul depunerii sale, pe 23 mai. Este vorba de o serie de modificări ale legii administraţiei publice locale, care prevăd scăderea de la 20% la 10% a pragului de folosire a limbii materne în instituţii publice, precum şi instituirea unui prag alternativ, precum şi inscripţionarea în limba cetăţenilor minorităţilor a denumirii localităţilor, străzilor şi spaţiilor publice.

De asemenea, actul normativ interzice orice modificare a limitelor teritoriale a comunelor, oraşelor sau judeţelor, care are ca scop schimbarea ponderii cetăţenilor minorităţilor naţionale din unitatea admninistrativ-teritorială în cauză.

CITEŞTE AICI INTEGRAL PROIECTUL DE LEGE

Totodată, ţine de decizia exclusivă a autorităţilor publice locale pot adopta şi folosi alte insemne şi simboluri reprezentative pentru minoritate, alături de însemnele oficiale ale României şi ale unităţii administrative teritoriale. Această ultimă prevedere ar putea rezolva problema steagurilor secuieşti, asupra cărora UDMR şi PSD s-a înţeles şi în trecut, în timpul Guvernării Ponta, dar care nu a fost rezolvată din punct de vedere legislativ nici acum.

Potrivit unor surse din Uniune, proiectul legislativ, semnat de 30 de senatori şi deputaţi UDMR, a fost transmis la începutul lunii mai liderilor PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, iar o susţinere a acestora ar echivala cu decizia intrării maghiarilor lui Kelemen Hunor la guvernare.

 

Citește și: