Cristian ANDREI
Biro ATTILA
37639 vizualizări 6 mai 2014

Victor Ponta a reuşit dea o lovitură grea partidului condus de Crin Antonescu, după ce l-a racolat pe fostul ministru Ovidiu Silaghi, care urmează să candideze din partea PSD la alegerile parţiale din 25 mai. Silaghi este personajul cu cea mai înaltă funcţie din PNL care a părăsit partidul pentru a se înscrie în partidul condus de Ponta, el fiind în prezent vicepreşedinte la nivel naţional, preşedintele organizaţiei Satu Mare şi europarlamentar PNL. Unii liberali îl acuză pe Silaghi că a părăsit partidul din cauza problemelor cu justiţia. Fostul liberal se apără, acuzându-l pe Crin Antonescu că l-a trădat de trei ori. Silaghi spune că negocierea cu Victor Ponta a avut loc la „Sâmbra Oilor”. Fostul ministru povesteşte pentru gândul cum a fost trădat de trei ori de Crin Antonescu înainte să treacă la PSD.

Negocierile Ponta – Silaghi, în urma cărora s-a decis candidatura ultimului la alegerile parţiale pentru un colegiu de deputat în judeţul Satu Mare, a scos PNL din calculele electorale din Satu Mare. Silaghi fusese desemnat de liberali să îi reprezintă în alegerile parţiale, el conducând organizaţia Satu Mare până la transferul la PSD. Din cauza acestei mutări surpriză, PNL a rămas fără candidat  pentru  Colegiul 2, organizaţia va trebui reorganizată, iar scorul la europarlamentare se află sub semnul întrebării.

Ponta şi-a convins şi colegii de partid de efectele pozitive ale unei astfel de mişcări, care va destabiliza PNL. Semnificativ este faptul că preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, excludea, cu doar câteva zile înainte de trecerea lui Silaghi la pesedişti, această variantă. Mesajul transmis de Victor Ponta după ce Silaghi a plecat de la liberali a fost că doreşte refacerea USL şi că acest lucru se va produce după 25 mai. Nu este prima tentativă a PSD de a atrage de partea sa reprezentanţi ai PNL, cel mai celebru caz fiind al fostului preşedinte liberal, Călin Popescu – Tăriceanu care a negociat cu premierul menţinerea USL peste o decizie a Delegaţie Permanentă a PNL. Tăriceanu şi-a dat demisia din PNL şi a fost susţinut de PSD pentru funcţia de preşedinte al Senatului.

Şi fostul ministru de Interne. Radu Stroe, a fost exclus din PNL după ce a vorbit de refacerea USL şi a atacat conducerea liberală. Un alt nume din PNL, văzut de conducerea liberală ca fiind apropiat de PSD, este cel al fostului vicepremier Daniel Chiţoiu. În ţară, social-democraţii se află în negocieri avansate în fiecare judeţ cu primari de la PNL, pentru ca aceştia să susţină candidaţii PSD la alegerile europarlamentare.

De altfel, scoaterea lui Chiţoiu şi Stroe din Guvern a declanşat şi scandalul între PNL şi PSD, care a condus la ruperea USL. Daniel Chiţoiu a declarat în mai multe rânduri că nudoreşte să părăsească în PNL şi că nu a trădat vreodată acest partid.

Silaghi: Antonescu m-a trădat de trei ori

Ovidiu Silaghi a dezvăluit pentru gândul că preşedintele PNL, Crin Antonescu, l-a trădat de trei ori înainte ca el să treacă la PSD şi că decizia finală a fost luată la „Sâmbra Oilor”, unde a negociat cu premierul Victor Ponta. Mai mult, Silaghi spune că Antonescu nu i-a răspuns la telefon când a dorit să-l anunţe de decizia luată.

„L-aş fi putut anunţa pe Crin Antonescu dacă îmi răspundea la telefon”, a subliniat pentru gândul Silaghi. El a continuat povestea trecerii sale de la PNL la PSD.

„Cu premierul Ponta direct am discutat când am fost la Sâmbra Oilor. Apreciez că el mi-a făcut această ofertă, am discutat şi cu preşedintele PSD judeţean, care este vicepreşedinte la CJ şi cu primarul municipiului Satu Mare. Decizia candidaturii mele s-a luat duminică la Sâmbra Oilor, unde am avut o discuţie în grupul despre care v-am spus. Mi-a explicat premierul că nu exista altă variantă pentru a-mi depune candidatura decât să mă înscriu în PSD. Nu aveam şanse doar cu voturile PNL”, a precizat pentru gândul fostul liberal.

Acuzat de trădare de colegii de partid, Ovidiu Silaghi le răspunde cu întrebarea „cine a trădat primul”. El s-a apărat susţinând că a fost trădat de trei ori de Crin Antonescu.

„Eu pun problema, cine a trădat primul? Eu când am părăsit colegiul, pentru că ţin să vă reamintesc că am fost deputat în judeţ, de pe care nu am vrut să plec, doream să ajung europarlamentar, dar la termen, când sunt alegeri. Dânsul mi-a spus că nu sunt probleme, că atunci când se vor face listele voi fi pe un loc eligibil. În şedinţa în care s-a decis lista, el a prezentat cazul meu că există o procedură de ridicare a imunităţii pornită la Parlamentul European, ceea ce nu e adevărat. Ca dovadă, după aceea cu ANI am câştigat şi la Înalta Curte. Dacă prezumpţia de nevinovăţie funcţionează în mod diferit la mine şi la Diaconu, s-a putut pentru alţii care deja sunt trimişi în judecată de DNA. Nu vreau să dau nume. Dacă nu aveam promisiunea fermă a lui Crin Antonescu, nu plecam de pe colegiul acesta”, a amintit Silaghi prima „trădare” faţă de el.

În cea de-a doua, fostul vicepreşedinte PNL afirmă că a primit o nouă promisiune din partea lui Antonescu, care a fost încălcată.

„După aceea am avut o discuţie cu dânsul la Bucureşti, de faţă cu preşedintele CJ Satu Mare, unde ne-a promis că la Satu Mare înţelege situaţia şi va fi de acord să candidăm pe USL. Singura condiţie a premierului, cu care am vorbit după aceea a fost, <<bun, candidăm la Satu Mare pe USL>>, dar cu condiţia să semneze el primul, nu să semnăm noi şi el să nu semneze. Ceea ce nu s-a mai întâmplat”, a povestit Silaghi.

A treia oară, el spune că a fost trădat de liberali care nu au mai realizat un schimb de colegii cu PSD.

„A treia oară au purtat o discuţie la Baia Mare să propună un schimb cu PSD la Timiş, să nu pună contracandidat sau nu ştiu unde, dar nu s-a materializat nici acela. Eu am luat decizia împreună cu autorităţile locale. Eu am susţinerea unanimă a primarilor PNL, dar nu trebuie să treacă nimeni la PSD. Toţi sunt conştienţi că fără USL nu existau. Primarii PNL se gândesc deja la o variantă locală pe care să o putem înregistra la tribunal ca să ne menţinem poziţiile câştigate”, a dezvăluit pentru gândul Silaghi. 

El neagă versiunea colegilor de partid, care spun că a plecat din cauza problemelor cu justiţia.

„De câte ori am fost chemat la DNA m-am prezentat şi nu am mai fost chemat din luna septembrie. Nu m-am ascuns niciodată după vreo imunitate, de câte ori am fost chemat m-am prezentat. După 25 de ani de activitate în PNL, m-am înscris în ianuarie 1990, credeţi că mie mi-a fost uşor să fac acest pas, dar voi fi după 25 de ani oaia neagră a PNL. Accept să-mi fie ruşine, dar să vedem cui i-ar trebui să-i fie ruşine mai întâi. Ar trebui să îmi fie ruşine cam al patrulea pas, după trei promisiuni neonorate. Cred cu tărie în USL”, a fost răspunsul lui Silaghi.

CITEŞTE AICI REACŢIA LUI CRIN ANTONESCU LA ACUZAŢIILE ADUSE DE PSD

Proaspătul pesedist susţine că PNL va lua sub 20% la europarlamentare, Crin Antonescu va trebui să îşi dea demisia, iar USL se va reface.

Cum explică Ponta mutarea cu Silaghi

Premierul Ponta a ţinut să precizeze că Ovidiu Silaghi, va fi susţinut de Alianţa PSD – UNPR – PC la alegerile europarlamentare şi că aceasta era singura soluţie pentru a învinge candidatul UDMR. În schimb, pentru a beneficia de această susţinere, Silaghi a trebuit să renunţe la toate funcţiile deţinute în PNL şi să se înscrie în PSD.

„I-am rugat pe colegii mei de la PSD să înţeleagă că acest sacrificiu pe care îl cer, de a avea candidat comun, care să nu fie de la PSD, se referă la ceva mai important decât un colegiu de deputat, se referă la un mesaj pe care îl dăm întregii ţări, acela că putem fi uniţi, aşa cum am fost în USL tot timpul, mai ales la faptul că în 2016 aici la Satu Mare vom fi din nou uniţi ca să câştigăm", a motivat Victor Ponta acest transfer politic.

În colegiul 2 pentru deputat la alegerile parţiale din Satu Mare, programate pe 25 mai vor fi şase candidaţi: Ovidiu Silaghi (PSD – PC – UNPR), Dan Diaconescu (PPDD), Ileana Blidar (PDL), Laura Diana Bota (PMP), Sergiu Băbăşan (Forţa Civică) şi Szabolcs Nagy (UDMR).

Ludovic Orban: Să-i fie ruşine lui Silaghi. A plecat din cauza dosarului

„Să-i fie ruşine!”, a fost prima replică a deputatului PNL, Ludovic Orban când a fost întrebat despre decizia luată de Ovidiu Silaghi.

„Ovidiu Silaghi, fără a fi preşedintele unei filiale cu performanţă, a primit de la PNL aproape tot ce îşi putea dori un om care face politică: parlamentar, europarlamentar, ministru. Practic prin hotărârea pe care a luat-o de a se preda PSD-ului şi lui Victor Ponta, Ovidiu Silaghi şi-a încheiat cariera politică”, şi-a explicat Orban atitudinea.

Ludovic Orban a subliniat că la baza „acestei dezertări” stă „dosarul pe care îl are Silaghi”.

„Sunt convins că unul dintre motivele care au stat la baza deciziei lui Silaghi este şi acest dosar pentru că se vede clar că toţi cei care sunt suspectaţi de acte de corupţie îşi găsesc un prieten în PSD şi Victor Ponta, care din sloganul dreptate până la capăt a înlocuit mesajul cu zid în jurul baronilor şi celor corupţi”, şi-a prezentat teoria liberalul

Florin Ţurcanu: „Un fripturist şi trădător”

Vicepreşedintele PNL, Florin Ţurcanu, îl atacă şi el pe Ovidiu Silaghi pe care îl numeşte „fripturist şi trădător”. El a contrazis teoria că Silaghi a plecat la PSD împreună cu întreaga organizaţie a PNL.

„Trădătorii şi fripturiştii nu pot rămâne în Opoziţie când se gândesc la ceea ce au făcut şi ceea ce pot să facă, ei fug repede la putere, dar puterea este trecătoare. O să văd unde se mai duce domnul Silaghi din toamnă, când PSD nu va mai avea nici guvernul. Cred că domnul Crin Antonescu a dat încredere prea uşor multor oameni care au demonstrat că le place doar când sunt la butoane, când sunt în opoziţie nu le mai place”, a declarat pentru gândul Ţurcanu.

Şi el a comentat problemele cu justiţia ale lui Ovidiu Silaghi, spunând că dosarul său ar putea fi un motiv pentru plecarea din PNL.

„Eu îi consider că sunt fripturişti şi trădători şi este foarte bine că pleacă din partid, se curăţă partidul şi vom rămâne o echipă puternică sudată, iar PNL va face peste 20%, chiar dacă a plecat Silaghi. Nu mă miră, au fost şi mai sunt fripturişti în PNL, cărora le place doar atunci când partidul este la putere. În politică e multă duplicitate, să nu spun cuvinte mai urâte”, a fost mesajul lui Ţurcanu pentru Silaghi.

Traseul dosarului lui Silaghi

Fostul ministrul Ovidiu Silaghi este urmărit penal pentru trafic de influenţă, infracţiune pe care ar fi comis-o în 2012 când era ministru al Transporturilor. Procurorii spun că Silaghi şi-ar fi traficat influenţa pentru omul de afaceri Nelu Iordache.

Primele date despre acest dosar au apărut pe 19 august 2013 când Silaghi era deputat PNL. Pentru că avea calitatea de fost ministru şi deputat, DNA a cerut Parlamentului încuviinţarea începerii urmăririi penale. 

Pe 3 septembrie Ovidiu Silaghi şi-a dat demisia din Parlament. Astfel că cererea DNA a rămas fără obiect. Pentru că nu mai avea imunitatea conferită de Parlament, pe 6 septembrie DNA a solicitat încuviinţarea urmăririi penale de la preşedintele Traian Băsescu, cererea fiind aprobată de preşedinte.

Pe 12 septembrie DNA a început urmărirea penală împotriva lui Ovidiu Silaghi.

Ulterior Silaghi a devenit membru al Parlamentului European. Astfel că DNA a transmis către PE o cerere prin care solicta forului european să clarifice situaţia lui Silaghi, adică să spună dacă beneficiază de imunitatea europeană şi în caz afirmativ să dispună ridicarea acestei imunităţii. Parlamentul European nu a transmis nici un răspuns către DNA până în acest moment.

Dacă va ajunge parlamentar Silaghi, imunitatea parlamentară îl va proteja de o eventuală arestare preventivă sau de o percheziţie din partea procurorilor. Dosarul său în care DNA a început urmărirea penală va merge înainte, politicianul putând fi trimis în judecată.

Detaliile dosarului în care este investigat Silaghi

În cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi i-a cerut lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa.

Potrivit procurorilor, Silaghi s-a angajat, în schimbul servicului cerut lui Iordache, să intervină la funcţionari din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor), pentru ca instituţia să efectueze în termen plăţile aferente contractelor încheiate cu societatea Romstrade, dar şi pentru continuarea derulării contractelor, deşi termenele lucrărilor erau întârziate.

"Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susţinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului şi a avut drept consecinţă înregistrarea unor pierderi de aproximativ 2.000.000 lei (circa 500.000 de euro) în dauna companiei aeriene", au precizat procurorii.

Totodată, procurorii susţin că, în 22 noiembrie 2012, Ovidiu Silaghi a primit de la Iordache 200.000 de euro "pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plată aferente contractelor aflate în procedură de aprobare şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte". Silaghi ar fost ajutat de Remus Şpan să pretindă şi să primească banii de la Nelu Iordache, au mai arătat procurorii.

 


 

Citește și: