Departamentul Politic
10051 vizualizări 21 feb 2019

Europarlamentarul PSD Claudia Ţapardel îşi exprima satisfacţia că şansele Laurei Codruţa Kovesi de a deveni procuror şef european s-au diminuat după votul de miercuri, când reprezentanţii permanenţi ţătilor UE în Consilliul Uniunii l-au preferat pe procurorul francez Jean-François Bohnert.

”Sper că un prim semnal pozitiv că Laura Codruţa Kovesi nu va câştiga competiţia europeană a fost deja dat. Procurorul francez Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene. În urma acestui vot, Bohnert a obţinut 50 de puncte, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi şi de Andres Ritter cu un scor egal, de 29 de puncte”, jubilează Ţapardel, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafax.

”Fiind eurodeputat şi crezând ferm că Parlamentul European reprezintă simbolul democraţiei, mi se pare nefiresc ca decizia privind funcţia de şef al Parchetului European să se ia la masa verde de către coordonatorii Comisiei LIBE. Este absolut necesar ca o asemenea decizie să fie luată de toţi membrii Comisiei LIBE şi, de asemenea, de toţi membrii Parlamentului European, aşa cum se iau deciziile legate de directive sau alte numiri la nivel european în cadrul instituţiilor, precum Curtea Europeană de Conturi sau Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. De asemenea, este la fel de anormal şi ceea ce face candidata Laura Codruţa Kovesi, care trimite scrisori Comisiei LIBE exact înainte de audierea sa. 

Kovesi, anchetată în România pentru fapte grave de corupţie, precum luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă, are oportunitatea de a se prezenta pe 26 februarie în faţa acestei comisii şi îşi poate pleda atunci cauza, dar mai ales va trebui să răspundă întrebărilor colegilor din Comisia LIBE. Am convingerea că întrebările vor fi fundamentate pe eşecul managerial de care a dat dovadă în funcţia de şef al DNA din care a fost revocată, dar şi pe dosarele deschise pe numele său, aflate în lucru la Inspecţia Judiciară şi la noua Secţie pentru investigarea infracţiunilor din justiţie,” adaugă Ţapardel.

Oficialii guvernului rormân nu au comunicat cum a votat miercuri reprezentantul ţării noastre pe lângă Consiliul Uniunii Europene, lăsând loc speculaţiilor. Liderul USR, Dan Barna nu ar fi deloc surprins să afle că - deşi până acum au acuzat de lipsă de patriotism pe europarlamentarii care au criticat public România, ba chiar intenţionau să voteze o lege pentru a-i pedepsi drastic - la ordinele guvernului, votul României a fost împotriva lui Kovesi.

”Îmi imaginez că Ambasadorul României a exercitat mandatul pe care i l-a trimis guvernul, guvern, pe care îl cunoaştem cu toţii, nu este un guvern care este preocupat de interesele românilor, este un guvern care ne scoate din Europa în fiecare zi şi este un guvern care ne face de râs prin reprezentanţii săi la nivel european aproape la fiecare intervenţie. Deci nu este nici o supriză că un delegat al Guvernului respectă linia Dragnea - Toader, care scoate România în afara Europei,” a declarat Barna.

Uitând atitudinea avută cu alte ocazii, preşedintele PNL Ludovic Orban crede că ambasadorul român care a votat împotriva lui Kovesi ar trebui să rămână fără cetăţenie, pentru că a dovedit lipsă de patriotism refuzând să sprijine un candidat român pentru o funaţie europeană importantă.

"Ar trebui să îi retragem cetăţenia română. Să se ducă să ceară cetăţenie cu candidatul ţării cu care a votat. Mie mi se pare de noaptea minţii pentru orice reprezentant al României să nu susţină un candidat al României pe orice funcţie importantă, mai ales o funcţie de conducere la nivel european, cum este funcţia de procuror-şef al Parchetului European, să existe un român care să sprijine candidatura unui român. Este o lipsă de patriotism, este chiar o trădare", a declarat Orban, care cere demisiile miniştrilor Teodor Meleşcanu şi George Ciamba.

Orban a explicat că hotărârea privind competiţia pentru postul de procuror şef al Parchetului European se va baza pe poziţionarea Comisiilor Permanente şi pe faptul că Kovesi a fost plasată pe primul loc de către Comisia Europeană va conta în cadrul evaluărilor.

"Se mai poate discuta în Consiliul JAI cu reprezentanţii miniştrilor de Justiţie, dar hotărâtoare pentru această competiţie va fi poziţionarea comisiilor Parlamentului European, care vor audia candidaţii şi care vor ierarhiza aceşti candidaţi. Să nu uităm că evaluarea făcută de juriul de evaluare, care a fost decis de Comisia Europeană, a plasat candidatul român pe primul loc. Iar acest lucru va conta cu siguranţă la nivelul evaluărilor care vor fi făcute în Comisia LIBE şi Comisia CONT. În cazul în care, foarte plauzibil, candidatul român va ieşi pe primul loc, în urma evaluărilor Comisiilor Parlamentului European, cu siguranţă va fi necesară o negociere, iar ulterior va fi necesar votul plenului Parlamentului European", a explicat Orban.

 

Citește și: