Catalina Iordache
Diana Grigore
2475 vizualizări 19 feb 2019

Liderul deputaţilor PSD Daniel Suciu a fost votat în unanimitate pentru a ocupa portofoliul de la Ministerul Dezvoltării, în timp ce împotriva nominalizării lui Răzvan Cuc la Transporturi a votat un singur social-democrat. Răzvan Cuc a mai fost ministrul al Transporturilor în Guvernul Tudose. Şedinţa Comitetului Executiv al PSD a durat aproape cinci ore şi a fost presărată cu momente aparent tensionate.

”Am hotărât ca la ministerul Transporturilor să meargă Răzvan Cuc, care a mai ocupat această funcţie şi are experienţă necesară pentru a prelua acest minister. Iar la Ministerul Devoltării Regionale şi ca vicepremier, Daniel Suciu. Acestea sunt cele două nominalizări votate în cadrul CEx, care - cred eu - trebuie acceptate de Iohannis. Voi trimite nominalizările către Cotroceni. Îl voi şi suna pe preşedintele Iohannis şi sper să înţelegem că toţi trebuie să fim responsabili şi să fim conştienţi că oamenii aşteaptă de la noi multe lucruri pe care le-am promis şi să înţelegem faptul că deţinem Preşedinţia Consiliului UE şi avem foarte multe dosare care ţin de Minsterul Transporturilor şi Dezvoltării. Cred că dincolo de jocuri politice, mai important este ceea ce se întâmplă în ţară”, a afirmat Viorica Dăncilă, la finalul şedinţei Comitetului Executiv.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea avertizează că, dacă preşedintele Klaus Iohannis va refuza şi aceste două propuneri de miniştri, PSD va lua o "decizie mai apăsată".

"Am stabilit că, dacă va refuza şi aceste două propuneri, ceea ce ar fi exagerat, o sa ne întrunim din nou şi o să luăm o decizie mai apasată", a declarat Dragnea, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

”Răzvan Cuc a avut un mandat bun la ministerul Transporturilor, dar şi-a dat demisia. Ştiţi discuţiile de atunci, au fost nişte presiuni şi a fost forţat să îşi dea demisia. Răzvan a deblocat multe lucruri care erau blocate în minister, lucru recunoscut inclusiv de Felix Stroe, care a preluat foarte multe documente şi proiecte care erau aproape finalizate de Răzvan. Eu am mare încredere în capacitatea lui de a conduce Ministerul Transporturilor aşa cum trebuie.”

Şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu îl atenţiona pe Iohannis să nu mai refuze numirile.

”Din discuţia avută cu domnul Dragnea şi domnul Toader, am înţeles de la domnul Toader că nu există o prevedere constituţională cu ceea ce se întâmplă când expiră interimatul de 45 de zile la minister. Preşedintele trebuie să reflecteze foarte serios la consecinţe. Nu ştiu. Nu pot să vă spun consecinţele. Sunt şi până la urmă trebuie să existe şi soluţii juridice. Ministrul Justiţiei poate să ne spună mai bine. Poate exista un recurs la CCR, dacă preşedintele refuză iar nominalizările. Cred că sunt soluţii de ieşire din impas,” afirma Călin Popescu Tăriceanu, marţi la Parlament.

Fostul premier Mihai Tudose nu are o părere la fel de bună despre Răzvan Cuc.

”Domnul Cuc care a fost un exemplu, pentru mine, despre cum poţi să fii ministru şi să nu faci nimic. Nimic bun. M-am săturat să îi tot spun «fă asta şi asta, că nu se mai poate». Îmi băteam joc de el, dar Guvernul acesta nu este al cuiva, este al României şi eu am considerat că anumite lucruri să îşi găsească răspunsuri în faţa oamenilor,” a afirmat Mihai Tudose marţi seara, la TVR 1.

Propunerea lui Dragnea pentru Transporturi a provocat revoltă în CEx

Propunerea lui Liviu Dragnea pentru Ministerul Transporturilor au dus la tensiuni în şedinţa CEx al partidului. Nemulţumirea a plecat de la faptul că Răzvan Cuc a fost ales deputat în Giurgiu, în organizaţia PSD condusă de Niculae Bădălău şi s-a transferat recent la organizaţia PSD Neamţ, condusă de Ionel Arsene.

”Răzvan Cuc este membru la organizaţia PSD Neamţ de vreo două săptămâni.(...) Înţeleg îngrijorarea unor colegi din PSD Giurgiu, dar este membru în altă organizaţie. (PSD Neamţ îl susţine - n.red.) Foarte tare", a explicat Dragnea înaintea şedinţei.

Organizaţia Giurgiu a fost singura care a votat împotriva propunerii lui Dragnea.

"Vi se pare dumneavoastră că a făcut kilometri de autostradă şi nu i-am văzut eu? Eu nu i-am văzut,” a explicat Marian Mina, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu. Supărarea sa a plecat însă de la transferul lui Cuc la filiala de Neamţ a partidului, despre care a aflat abia la şedinţă.

"Am aflat şi eu acum cu surprindere că domnul Cuc face parte din organizaţia Neamţ şi nu am cum să fiu de acord - trebuie să-mi aleg foarte bine cuvintele, ca să nu supăr pe cineva - nu am cum să fiu de acord cu această mutare, având în vedere că domnul Cuc nu a fost trecut pe listele PSD Neamţ pe primul loc şi nu a fost votat de cetăţenii judeţului Neamţ pentru a fi parlamentar. Mi se pare nelalocul lui. Cred că a fost o înţelegere între domnul Cuc şi domnul Arsene, dar nu-l învinovăţiţi pe domnul Arsene prea mult, este o banuială.(...) Cred că s-au purtat anumite discuţii, domnul preşedinte mi-a spus că este de două săptămâni membru PSD Neamţ," a declarat Mina, marţi, la finalul CEx de marţi seara.

Preşedintele PSD Neamţ Ionel Arsene a precizat că decizia de a veni în organizaţia sa i-a aparţinut lui Răzvan Cuc.

"Aşa a fost decizia, să vină la Neamţ, ceea ce eu zic că a fost o decizie foarte bună. Am avut o discuţie cu domnul Cuc şi şi-a manifestat dorinţa să vină la Neamţ şi asta s-a întâmplat," a explicat Arsene.

”În PSD, chiar şi în alte partide, sunt colegi care se mai transferă de la o organizaţie la alta, din diferite motive. În momentul în care s-a transferat Răzvan Cuc la organizaţia PSD Neamţ nu se punea problema numirii ca ministru,” a adăugat, împăciuitor, Dragnea.

În vârstă de 35 de ani, deputatul PSD Răzvan Cuc a mai ocupat funcţia la ministru al Transporturilor în Guvernul lui  Mihai Tudose, în perioada iunie-octombrie 2017. El şi-a anunţat demisia într-o şedinţă CEx al PSD, după ce Liviu Dragnea i-a reproşat abilităţile reduse de comunicare. Totuşi, preşedintele PSD îl caracterizase drept ”un tânăr bun, capabil”.

”Pentru faptul că nu a reuşit să comunice şi că nu a explicat cum a găsit Ministerul Transporturilor, şi-a asumat el răspunderea şi asta arată că este un om de onoare,” explica la acea vreme Dragnea.

Înainte de a ajunge în fruntea Transporturilor, Răzvan Cuc a fost secretar executiv al PSD Giurgiu şi purtător de cuvânt al organizaţiei judeţene PSD Giurgiu.

Potrivit CV-ului, Alexandru Răzvan Cuc are licenţă în Drept şi Economie. A absolvit în 2012 Facultatea de Drept şi Administraţie Publică a Universităţii Hyperion din Bucureşti. A studiat şi Economia la Universitatea Americană din Bucureşti, în perioada 2002-2006.

În perioada octombrie 2015 - mai 2016, Cuc a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor. În perioada 2010-2012, a fost administrator al companiei de panificaţie SC Pan D'Or SRL.

Deputatul PSD a fost expert asistent al Direcţiei Politici Economice din cadrul Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) în perioada 2007-2010. De asemenea, a fost expert al Diviziei Pieţe Interne, MECMA, între 2006 şi 2007.

Potrivit declaraţiei de avere completată în luna iunie a anului 2018, împreună cu soţia sa Ramona Lucia Iordache, deţine 9 terenuri, unul în întreţinere şi 3 apartamente - printre care unul fiind moştenit - un autoturism şi bijuterii în valoare de 20.000 euro.

În calitate de ministru al Transporturilor, venitul anual al acestuia era de 151.473 lei, iar în calitate de deputat, se ridică la 27.318 lei. Soţia sa a încasat un venit anual de 208.298 lei încasat de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (A.J.P.I.S.) Giurgiu, indemnizaţie pentru creştere a copilului.

În anul 2015, înainte de preluarea mandatului de ministru al Transporturilor, potrivit declaraţiei de avere completată în noiembrie 2015, când era secretar de stat în cadrul ministerului Transporturilor, Ramona Lucia Iordache, soţia lui Alexandru Cuc, deţinea două terenuri intravilane în Giurgiu, unul de 180 de metri pătraţi şi unul de 424 de metri pătraţi, o casă de locuit de 235 de metri pătraţi în Giurgiu, un spaţiu comercial de 166 de metri pătraţi şi un apartament de aproape 27 de metri pătraţi.

Ramona Iordache şi Alexandru Cuc deţin împreună un teren agricol de peste 10 hectare, în Giurgiu şi un apartament în Bucureşti, de aproape 33 de metri pătraţi.

La capitolul active financiare, ministrul propus pentru Transporturi are un depozit de peste 70.000 de lei, din 2012, fonduri de investiţii în valoare de peste 300.000 de lei la două bănci şi alte plasamente de peste 9.000 de lei.

Ca director general al Zonei Libere Giurgiu, Răzvan Cuc încasa un salariu de 33.687 de lei, în timp ce soţia sa, ca executor judecătoresc la Curtea de Apel Bucureşti, încasa peste 250.000 de lei, potrivit declaraţiei de avere din 2015.

Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, propus de partid ca vicepremier şi ministru al Dezvoltării, a acordat PSD un împrumut în valoarea de 37.000 lei, potrivit declaraţiei de avere. El a profesat câţiva ani ca jurnalist, până să se îndrepte spre o carieră politică.

Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2018, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, Daniel Suciu avea o contribuţie financiară către PSD în valoare de 37.000 de lei, de tipul împrumut acordat în nume personal. Împrumutul a fost restituit integral, conform Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Deputatul PSD are şi un credit de 223.000 euro la BCR din 2013, care are a avut scadenţa anul trecut.

Conform sursei citate, Daniel Suciu (39 de ani) deţine împreună cu soţia sa, Maria Suciu, un teren intravilan în Bistriţa, dobândit prin cumpărare, şi unul extravilan în Budeu de Jos. Familia Suciu are o casă în Bistriţa, cu o suprafaţă de 147 metri pătraţi, cumpărată în 2013. Social-democratul are şi 3 autoturisme: un Ford Focus fabricat în 2000, o Dacia Logan fabricat în 2009 şi un Volkswagen Passat fabricat în 2007.

Suciu este din Bistriţa, căsătorit şi are doi copii.

Daniel Suciu a încasat, ca deputat, un venit anual de 87.324, iar soţia sa, Maria Suciu a avut un venit anual încasat de 35.200 de lei de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Suciu a absolvit în 2003 Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, fiind licenţiat în Ştiinţe Politice şi are un master în Management Public, obţinut în 2011, la Şcoala de Studii Academice Post Universitare ”Ovidiu Şincai” Bucureşti.

Suciu şi-a început cariera profesională în 2007, având până în 2012 funcţia de consilier parlamentar. Între ianuarie 2007 - septembrie 2007 a fost director la Cancelaria prefectului de Bistriţa-Năsăud.

Anterior, februarie 2004-ianuarie 2007, Daniel Suciu a profesat ca jurnalist, fiind şef al departamentului politic la cotidianul ”Mesagerul” din Bistriţa-Năsăud. În perioada septembrie 2006 - ianuarie 2007 a fost corespondent la Evenimentul Zilei.

De-a lungul timpului, Daniel Suciu a deţinut diverse funcţii în PSD. Din iunie 2008 este consilier judeţean în CJ Bistriţa-Năsăud. Din iunie 2010 este preşedinte TSD Bistriţa-Năsăud şi vicepreşedinte al organizaţiei social-democrate Bistriţa-Năsăud. De asemenea, din martie 2009, până în prezent deţine funcţia de purtător de cuvânt al PSD Bistriţa-Năsăud.

Suciu este la al doilea mandat de deputat în Parlamentul României, ales pe listele PSD Bistriţa-Năsăud.

 

Citește și: