Liviu Dadacus - Mediafax
852 vizualizări 22 feb 2018

„Astăzi am stabilit foarte clar parcursul, pentru că noi vrem să restartăm proiectul de lege privind descentralizarea şi am discutat cu doamna prim-ministru cât se poate de clar, pentru că proiectul trebuie pus în acord cu decizia CCR, dar suplimentar vom avea încă o rundă de discuţii cu toate unităţile administrativ teritoriale, încât aceste propuneri să devină realitate, pentru că aici e vorba nu numai de voinţa noastră, aici este vorba în primul rând de voinţa Guvernului, a miniştrilor, care trebuie să fie foarte cooperanţi din acest punct de vedere pentru că e cazul să intrăm şi noi în rândul naţiunilor civilizate”, a spus Oprişan.

El a arătat că acest proiect nu a fost dorit de fostul şef al statului, Traian Băsescu, dar nu a trecut nici de controlul de constituţionalitate al CCR

„În primul rând, cel care nu şi-a dorit acest proiect a fost fostul şef al statului, Traian Băsescu. Şi, aşa cum ştiţi, proiectul, pe nişte observaţii - ca să spun cât se poate de clar - nişte observaţii corecte, n-a trecut de CCR. Dar nici nu mai putea fi restartat şi pus în acord cu CCR, pentru că majoritatea de la acea vreme s-a opus”, a spus Oprişan.

El a arătat că acum se doreşte ca acel proiect să constituie baza de plecare pentru discuţii.

„Proiectul n-a fost făcut prost, dar nu vreau să intru în amănunte şi să comentez modul în care CCR a decis asupra acelui proiect şi care era componenţa Curţii la vremea respectivă. Dar noi trebuie să avem în continuare încredere în CCR şi să spunem cât se poate de clar că proiectul acela trebuie pus obligatoriu în acord cu deciziile Curţii”, a precizat Oprişan.

Întrebat dacă ar putea fi anul viitor gata un prim draft al proiectului de lege privind descentralizarea, Oprişan a răspuns: „Da, până la finele anului viitor putem discuta de faptul că în România vom avea un proiect serios privind descentralizarea”.

Citește și: