Gandul.info
Liviu Dadacus - Mediafax
647 vizualizări 4 dec 2017

Iordache a făcut aceste precizări după ce vicepreşedintele ALDE, Steluţa Cătăniciu, a exprimat public nemulţumiri faţă de forma adoptată în Comisia specială a capitolului privind răspunderea magistraţilor, pe care o consideră „inoperantă”.

Întrebat dacă a discutat cu reprezentanţii ALDE despre nemuţumirile avansate public, Iordache a răspuns: „O să vedeţi la plen. Suntem compatibili cu ALDE. La acel aliniat 7 de la răspunderea magistraţilor sunt 3 discuţii în acest moment: în legea în vigoare se spune că statul 'se poate îndrepta', în propunerea noastră statul se 'îndreaptă' şi în amendamentul UNJR statul <<are dreptul>>. Propunerea PSD pe care o vom susţine este să ne susţinem amendamentul nostru cu statul 'se îndreaptă' şi atunci toate aceste discuţii care sunt în spaţiul public nu-şi au rostul. De aceea v-am spus că suntem compatibili şi nu sunt probleme. În plen la alineatul 7 grupul PSD şi grupul ALDE vom susţine că statul 'se îndreaptă'”.

În acest moment, alineatul (7) al articolului 96 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Propunerea PSD-ALDE despre care a vorbit Iordache prevede: „Art. 96 - (7) După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

ALDE nu susţine prevederile privind răspunderea magistraţilor adoptate de comisia parlamentară privind Legile Justiţiei, pentru că le consideră „inoperante”, a declarat, duminică, vicepreşedintele partidului, deputatul Steluţa Cătăniciu, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

„În calitatea mea de membru al Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, mă dezic total de votul exprimat în şedinţa comisiei din data de 27 noiembrie 2017, cu privire la forma în care a fost adoptată reglementarea răspunderii magistraţilor: adică inoperantă. Nu am votat nici în cadul respectivei şedinte şi nu vom vota nici în plenul Camerei Deputaţilor, în situaţia în care răspunderea magistraţilor rămâne reglementată în forma în care a trecut de comisie”, a spus Cătăniciu.

Potrivit acesteia, ALDE a fost partidul care s-a poziţionat de la început pentru modificarea celor trei legi ale justiţiei, considerând că aceasta derivă din importanţa apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor din România, care în ultimii ani au fost încălcate de un sistem ce a comis nenumărate abuzuri.

„Acesta este şi motivul pentru care, în cadrul comisiei speciale am susţinut, ca formă de reglementare, obligaţia statului de a se îndrepta cu acţiune în regres împotriva magistratului care a încălcat legea cu rea credinţă sau gravă neglijenţă, precum şi faptul ca statul să fie obligat să plătească justiţiabililor 'de îndată' sumele de bani acordate cu titlu de despăgubiri şi nu într-un termen de un an. Amendamentul ALDE a fost respins. În cadrul comisiei, am fost de bună credinţă şi am votat toate amendamentele pe care le-am considerat necesare în vederea întăririi independenţei justiţiei. Însă trebuie să înţelegem toţi că nu putem vorbi de o justiţie independentă atâta timp cât nu va fi şi responsabilă. Independenţa justiţiei fără responsabilitate înseamnă doar putere discreţionară, care am văzut ce poate genera! Aştept responsabilitate, în acest sens, din partea ambelor puteri: legislativă şi judecătorească, a adăugat vicepreşedintele ALDE.

Raportul Comisiei speciale cu aceste propuneri ar putea intra în dezbaterea plenului miercuri.

Citește și: