Anca SIMINA
3337 vizualizări 3 mar 2014
Continuarea Autostrăzii Transilvania, descentralizarea, bani pentru administraţiile locale, dar şi o lege pentru arborarea steagurilor administraţiilor locale pe lângă drapelul naţional sunt câteva dintre condiţiile puse de UDMR şi acceptate de PSD pentru susţinerea unui nou Guvern. 
 
În textul celor două acorduri semnate astăzi - unul guvernamental, între Kelemen Hunor şi Victor Ponta - şi unul politic - între cei patru lideri PSD, UDMR, PC şi UNPR - se prevede că noua Coaliţie nu va înainta proiecte legate de modificarea Constituţiei, regionalizare, soluţionarea problemei de la UMF Târgu Mureş fără un consens prealabil. 
 
În acelaşi timp, la cererea UDMR, partidele se angajează să susţină, după "o largă dezbatere" o lege comună "pentru reglementarea unui cadru legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora pe instituţiile proprii  alături de steagul UE şi al României, steaguri ale unităţilor admnistrativ-teritoriale pe care le reprezintă".
 
Alte două revendicări agreate de Ponta au fost finanţarea guvernamentală "corespunzătoare" a Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale şi accelerarea restituirilor în cazul cultelor religioase.
 
Semnarea acordurilor a fost justificată de Victor Ponta prin "nevoia de stabilitate, mai ales acum, că la graniţa noastră există conflicte". Cu UDMR la masă, Ponta i-a anunţat însă şi pe liberali, ca şi pe PPDD-işti, ca "parteneri de dialog". "Pentru mine, PNL, ca şi PPDD sunt în opoziţie, dar sunt parteneri de dialog", a arătat el, complimentând la schimb UDMR pentru "competenţă şi seriozitate, şi când am fost parteneri, şi când am fost adversari".
 
La momentul oficial, premierul l-a salutat pe Korodi Attila cu apelativul "domnule ministru", în dreptul lui Cseke Attila, al cărui nume a fost în discuţie pentru un post guvernamental, spunând doar "N-a fost să fie".
 

 
 
 
 

Citește și: