Clarice DINU
13212 vizualizări 5 mai 2018

Astfel, potrivit proiectului depus pe 2 mai la Senat, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor, eliminându-se din legea actuală prevederea că aceasta se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă de dinaintea datei alegerilor, la ora 7,00. Mai mult, la capitolul contravenţii, a fost eliminat textul care prevedea că este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. 

Tot la capitolul campanie electorală, în forma propusă de parlamentarii PSD se permite practic desfăşurarea acesteia în şcoli, chiar în timpul orelor de curs. Mai exact, în legea actuală se prevede că „în unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise”.

În varianta susţinută de Şerban Nicolae, dispare textul  „în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ”. 

În privinţa candidaturilor, un alegător poate semna acum pe listele de susţinere a mai multor candidaţi, spre deosebire de legea actuală care prevede că poate face asta doar pentru unul singur. 

De asemenea, în privinţa preşedintelui în funcţie, PSD propune o formulare interpretabilă. Dacă potrivit legii actuale, „preşedintele în funcţie poate participa la campania prezidenţială a partidului politic sau a alianţei politice care l-a propus sau îi susţine candidatura”, în varianta PSD „campania electorală a preşedintelui în funcţie poate fi sprijinită, în condiţiile legii, de formaţiunea politică care îi susţine candidatura”. 

În privinţa apariţiei candidaţilor la posturile TV sau radio, în lege se propune ca, în cazul operatorilor privaţi, aceştia să practice acelasi tarif pe emisiune şi pe unitate de timp pentru fiecare candidat. 

O altă modificare propusă de PSD este interzicerea folosirii mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi violenţă. Mai mult, pesediştii introduc şi o prevedere anti-defăimare. 

„În campania electorală sunt interzise orice forme, mijloace sau acţiuni de defăimare, învrăjbire religioasă ori etnică, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase şi naţionale”, se arată în proiectul de lege. 

O altă modificare se referă la urna mobilă aceasta putând fi solicitată chiar în ziua alegerilor şi nu cu până la o zi înaintea acestora, cum prevede legea actuală. 

CITEŞTE AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

CITEŞTE AICI PROIECTUL INTEGRAL DE MODIFICARE A LEGII

Iniţiativa PSD prevede monitorizare audio-video la urnele de vot: "cabinele şi urnele de vot trebuie aşezate în aceeaşi încăpere în care se află biroul electoral al secţiei de votare şi în raza mijloacelor de înregistrare audio-video. De asemenea, alin (6) modificat prevede că “pe durata votării, accesul alegătorilor la urnele de vot este monitorizat audio-video în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului."

O altă schimbare introduce la art. 49 un nou alineat 1¹ care stipulează că "verificarea electronică se realizează prin înscrierea datelor în aplicaţia informatică special destinată acestui scop, instalată pe terminalul informatic pus la dispoziţie de către STS, în condiţiile legii". Totodată, verificare electronică a corectitudinii corelaţiilor dintre datele care urmează să fie consemnate în procesul verbal se va face prin semnarea electronică a documentului electronic rezultat, prin intermediul certificatului pentru semnătura electronică pus la dispoziţie de STS. După aceea documentul electronic este transmis automat către BEC, "în condiţiile stabilite prin decizie a acestuia”. “Documentele electronice sunt afişare, în mod automat, pe pagina de internet a BEC, sub titulatura rezultate provizorii."

De asemenea, o altă modificare prevede că "înregistrările vor fi realizate prin terminalele informatice puse la dispoziţie de STS. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale asigură stocarea înregistrărilor pentru o perioadă de 3 luni de la data alegerilor, în condiţiile legii, potrivit alin. (4) din proiectul de lege".

 

Citește și: