Maria Dinu
89 vizualizări 19 mar 2019

«Când vine vorba despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru unii e nimerită o vorbă veche, numai bună în post, „Şi cu slana în pod, şi cu sufletul în Rai!”. Ce s-a întâmplat astăzi la Camera Deputaţilor cu proiectul PNL pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin ne arată că unii una spun şi alta votează când sunt cu PSD în coastă. PNL a susţinut întotdeauna alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Şi astăzi, şi în 2011, şi în 2015, şi în 2016 şi insistă în continuare cu acest proiect de lege până vom obţine o majoritate politică necesară. Aşa credem că este mai bine pentru legitimitatea aleşilor, pentru democraţie şi pentru comunitate ca primarii să fie aleşi de un număr cât mai mare de cetăţeni», a scris Ionel Dancă, marţi, pe Facebook.

Acesta a explicat că absenţa deputatului ALDE şi abţinerea de la vot a unuia din cei doi membrii ai Comisiei juridice din partea UDMR au dus la respingerea proiectului iniţiat de PNL.

«Astăzi, la Comisia juridică din Camera Deputaţilor am avut tabloul politic la zi al opţiunilor de partid în ceea ce priveşte alegerea primarilor în două tururi de scrutin. PSD cu 11 membri şi UDMR cu 2 membri în Comisia juridică, cu o abţinere de la minorităţi plus „fuga” oportunistă a reprezentantului ALDE înainte de vot, au dus la respingerea proiectului PNL cu 13 voturi pentru, 9 împotrivă şi o abţinere. Deci, ca să înţeleagă tot românul interesat de subiect, UDMR a spus ”NEM!” iar ALDE a dat-o cotită la votul pentru proiectul PNL de alegere a primarilor în două tururi de scrutin. Prin urmare, UDMR şi ALDE să ne spună clar dacă întradevăr vor alegeri locale în două tururi sau ce mai negociază cu PSD pentru un vot împotriva proiectului PNL», a completat Dancă.

Comisia juridică şi pentru administraţie ale Camerei Deputaţior au adoptat, marţi, un raport comun de respingere la proiectul iniţiat de PNL care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Comisiile de specialitate ale Senatului au respins Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor aministraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu 13 voturi „pentru”, 9 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

 

Citește și: