130 vizualizări 18 nov 2019

„Noi suntem mult mai atenţi nu doar la ceea ce fac adversarii noştri, pregătind o dezbatere. Ne uităm mai degrabă la ceea ce nu fac. Ne exprimăm uimirea la felul în care după doar zece zile leul a ajuns la un curs istoric. Este cel mai scăzut leu în raport cu euro şi acest lucru se va vedea cu siguranţă în perioada imediat următoare în buzunarele românilor. Ratele vor fi mai scumpe, tot ce înseamnă carburanţi, toată economia aceasta va genera în scurtă vreme o reacţie la incompetenţa Guvernului Orban, care după doar două săptămâni îşi arată în totalitate deficitul de idei şi de soluţii”, a declarat Valeriu Steriu, la ieşirea din sediul PSD.

Purtătorul de cuvânt al PSD a vorbit şi desprecazul din Timişoara, dar şi despre cel din Harghita, unde un usr a fost lovit de o maşină.

„Dincolo de ceea ce s-a întâmplat azi la Timişoara, ne-am uitat şi la dificultăţile pe care administraţia PNL le-a arătat ieri în gestionarea cazului din Harghita, cu acel urs. Suntem uimiţi cum PNL nu reuşeşte sub nicio formă să arate măcar un domeniu în care să îşi aducă competenţele la vedere”, a subliniat Steriu.

Ludovic Orban a declarat, luni, că deficitul comercial pune presiune pe cursul de schimb şi duce la erodarea leului în raport cu euro, proces ce se întâmplă de când a venit PSD la guvernare. Şeful Executivului a adăugat că procesul poate fi stopat prin reechilibrarea anumitor factori.

Premierul a vorbit şi despre cum poate fi stopat acest proces de erodare al leului.

„Nu poate fi stopat decât în măsura în care se reechilibrează mai mulţi factori: balanţa comericală, se reface echilibrul bugetar, pentru că inclusiv creşeterea deficitului bugetare generează o presiune suplimentară asupra cursului de schimb şi oricât poate BNR să intervină în susţinerea leului, până la urmă, există o tendinţă ca să ducă spre realitatea economică”, a subliniat Orban.

Citește și: