Cristian ANDREI
48832 vizualizări 23 ian 2014

Guvernul va fi remaniat, o serie de miniştri urmând a fi retraşi din cauza activităţii şterse de la ministere, din cauza problemelor de imagine sau pentru a li se permite să candideze la europarlamentare, au anunţat, pentru gândul, surse din PSD şi PNL.

Cea mai importantă mutare o pregătesc liberalii. Surse liberale au declarat pentru gândul că liderii PNL vor să anunţe o surpriză la Delegaţia Permanentă programată la Sinaia pentru începutul lunii februarie: retragerea din guvern a vicepremierului Daniel Chiţoiu şi cooptarea în echipa guvernamentală a primarului municipiului Sibiu, Klaus Iohannis.

Pentru întărirea echipei guvernamentale, conducerea PNL pregăteşte o remaniere mai amplă, pe lângă numele lui Radu Stroe, care şi-a anunţat demisia azi la solicitarea lui Crin Antonescu, pe listă celor care ar putea să plece se află şi numele ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu.

Şi în tabăra social-democraţilor se pregăteşte în aceste zile remanierea de primăvară, primul post vizat fiind cel al ministrului Dan Nica. Acesta urmează să se afle pe lista PSD pentru europarlamentare. Şi numele ministrului Rovanei Plumb a fost vehiculat pentru a se afla pe lista social-democraţilor pentru Parlamentul European, au precizat surse social democrate pentru gândul.

Crin Antonescu vrea un mai bun control în Guvern. Cheia e la „vicepremierul” Iohannis

Liderii PNL nu se află la prima încercare de a-l convinge pe primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, să se implice mai activ în politica de la nivel naţional. În calitatea sa de prim-vicepreşedinte al PNL, lui Iohannis i s-a reproşat în mai multe rânduri că nu este destul de vizibil la Bucureşti şi nu contribuie la imaginea partidului.

Lui Klaus Iohannis i s-a propus să deschidă lista PNL pentru europarlamentare, dar edilul a refuzat oferta. În schimb, în acţiunea de întărire a echipei guvernamentale de la Palatul Victoria, Iohannis este presat din interiorul partidului să preia funcţia de vicepremier.

Şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a avut câteva schimburi de replici cu conducerea partidului, liderii PNL fiind nemulţumiţi de activitatea acesteia. Chiar dacă ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, nu a excelat în comunicare în timpul scandalului declanşat de accidentul aviatic, ea beneficiază încă de sprijinul conducerii partidului. Şi pentru ea sunt decisive următoarele săptămâni, conducerea PNL dorind să vadă dacă apar şi alte implicaţii negative asupra ministerului din cauza modului în care s-a intervenit pentru salvarea victimelor accidentului aviatic din judeţul Cluj.

Nica, singura certitudine deocamdată. Duşa, pe lista remaniabililor în cazul unei rocade de ministere

În tabăra social-democraţilor, lucrurile sunt aparent mai liniştite. Singura mutare certă anunţată de conducerea PSD este înlocuirea lui Dan Nica din fruntea ministerului Comunicaţiilor. Nica urmează să candideze pentru un loc de europarlamentar la alegerile din luna mai. Surse din PSD susţin că pe listă s-ar putea afla şi ministrul Mediului, Rovana Plumb, dar candidatura acesteia nu reprezintă o certitudine, mai ales că ea a renunţat la postul de europarlamentar în favoarea celui de ministru. Ministrul Rovana Plumb a declarat pentru gandul ca nu va candida la europarlamentare.

Un alt posibil remaniabil din tabăra PSD este ministrul Apărării, Mircea Duşa. Dacă acesta este înlocuit, postul urmează să-i revină vicepremierului Gabriel Oprea, au explicat surse PSD pentru gândul.

Până în acest moment, nu a existat o discuţie mai amplă în interiorul USL despre un schimb de ministere, dar acest lucru nu este exclus. Social-democraţii şi-au exprimat în mai multe rânduri interesul pentru Ministerul de Interne, dorind să preia şi acest portofoliu, extrem de important în anul electoral 2014.

Remanierea mai amplă a Guvernului USL ar reprezenta o premieră, din mai 2012, de la învestirea primului guvern Ponta şi până în prezent neexistând nicio astfel de decizie politică majoră.

Citește și: