Andrei Luca POPESCU
1161 vizualizări 19 dec 2012

Deputatul PNL RADU STROE este ministru al Internelor în Guvernul Ponta II.  Cunoscut adversar politic al preşedintelui Traian Băsescu, a fost numit la Administraţie în august, după demisia lui Victor Paul Dobre în contextul scandalului legat de cvorumul pentru referendumul de demitere a lui Traian Băsescu din vară.

Membru şi activist al Partidului Comunist Român, Radu Stroe a deţinut după 1989 mai multe mandate de parlamentar, precum şi funcţiile de secretar adjunct şi general al Guvernului. Stroe este un veteran al Comisiilor de control al SRI şi de Apărare.

El a fost în cărţi pentru preluarea Ministerului Apărării Naţionale, în cabinetul Tăriceanu, însă nu a primit funcţia după ce Traian Băsescu s-ar fi opus.

Fost ofiţer de marină, Stroe este un adversar declarat al preşedintelui Traian Băsescu. Ca şi preşedintele, Stroe a lucrat înainte de Revoluţie şi la începutul anilor 1990 pentru Ministerul Transporturilor.

În 2006, Băsescu i-a înmânat un bileţel secret lui Stroe, la ceremonia de învestire a acestuia ca secretar general al Guvernului. Abia un an mai târziu s-a aflat că pe bileţel Băsescu îi amintise angajamentul de a nu divulga discuţiile din CSAT, lucru pe care Stroe l-ar fi încălcat, dând informaţii presei despre legile siguranţei naţionale.

Deputatul menţionează, în cea mai recentă declaraţie de avere, că este posesorul unui teren agricol în comuna natală, primit moştenire. El a cumpărat, în 2008, un apartament la Predeal, cu o suprafaţă de aproximativ 70 metri pătraţi.

Stroe deţine, din 2008, conturi curente şi depozite bancare de aproximativ 35.000 de euro şi aproximativ 100.000 de lei, la acesta din urmă arătând că 35.000 de lei reprezintă "limita de credit".

Radu Stroe a preluat funcţia de ministru delegat pentru Administraţie de la liberalul Victor Paul Dobre, cercetat penal în dosarul privind listele electorale permanente de la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

Citește și: