Anca SIMINA
67004 vizualizări 4 mar 2013

După ce premierul Victor Ponta a făcut publică lista chiriaşilor RA-APPS care au primit locuinţe de serviciu de la stat în virtutea posturilor de conducere pe care le ocupă în Executiv,  gândul a cerut tuturor instituţiilor menţionate în evidenţele Guvernului să precizeze dacă aceştia se mai aflau sau nu la data respectivă în funcţii. Diferenţa între lista lui Victor Ponta şi răspunsurile ministerelor sau ale autorităţilor centrale subordonate Guvernului este majoră: pe lista publicată pe 16 ianuarie de cabinetul primului-ministru cu clienţii RA-APPS care au locuinţe de serviciu în virtutea unei acoperiri legale, apar nu mai puţin de 28 de erori din 192 de nume.

28 de beneficiari de locuinţe de serviciu asumaţi de Guvern ca fiind legali nu mai aveau la acea dată funcţiile menţionate în listă, unii dintre ei fiind eliberaţi cu luni sau ani în urmă, inclusiv prin semnătura lui Victor Ponta. Atât conducerea Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, cât şi Secretariatul General al Guvernului în subordinea căruia funcţionează RA-APPS, au refuzat să explice această direrenţă.

UPDATE: După demersul gândul, primul-ministru a susţinut astăzi că va reglementa situaţia locuinţelor RA-APPS  "în cursul lunii martie". Intenţia mea este foarte clară, să se reducă la miniştri şi la şefi de instituţii echivalente gradului de ministru. Propunerea va fi ca în maxim 30 de zile după ce nu mai ocupă funcţia de ministru sau echivalentă să existe obligaţia prevăzută clar de lege de eliberare a respectivului imobil", a spus Victor Ponta după şedinţa USL.

Chiar dacă nu îşi mai pot deconta chiriile în instituţii, paravanul funcţiilor neactualizate le foloseşte clienţilor politici ai sistemului imobiliar de stat pentru a nu da explicaţii publice în legătură cu apartamentele pe care le pot ocupa, cu noroc şi relaţii, toată viaţa.

Gândul prezintă, începând de astăzi, noi cazuri de chiriaşi intraţi în casele RA-APPS sub acoperirea politică a funcţiei şi rămaşi mult timp după încetarea mandatelor, ce s-a întâmplat în realitate cu cei pe care Regia i-a ameninţat cu evacuarea, care sunt supravieţuitorii în casele de la stat indiferent de guvernare, precum şi reţetele care funcţionează pentru păstrarea acestora timp îndelungat. Singura condiţie: o bună legătură politică între chiriaş şi RA-APPS.

Cine sunt pensionarii cu locuinţe "de serviciu"

La intrarea într-un minister, o pleiadă de consilieri şi directori de cabinet aduşi pe valul politic cer locuinţe de serviciu, unele depăşind şi 200 de metri pătraţi, la preţuri modice, decontate de stat. La schimbarea puterii, în funcţie de sistemul de relaţii, o parte dintre ei sunt permutaţi pe funcţii similare, păstrându-şi astfel şi privilegiile indiferent de guvernare. Alţii, pensionaţi sau detaşaţi în străinătate lungi perioade de timp, rămân în scriptele RA-APPS cu funcţiile vechi şi, ca urmare, nu îşi pierd nici casele.

Pe 16 ianuarie, când Guvernul a publicat lista celor 192 de chiriaşi acoperiţi de lege, 28 dintre cei menţionaţi nu mai aveau funcţiile respective. O dovedesc răspunsurile oficiale primite de gândul din partea instituţiilor menţionate în lista lui Ponta. Unii dintre aceştia au plecat ori s-au pensionat în urmă cu câţiva ani, informaţii uşor de verificat de Guvern, fiind publicate în Monitorul Oficial.

Traian Gherasim este fostul procuror general adjunct al României. De la Parchetul General, a trecut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca judecător suprem, funcţie cu care apare şi în evidenţele RA-APPS, ca justificare pentru apartamentul de trei camere în Bucureşti, cu 91,53 de metri pătraţi suprafaţă, pentru care plăteşte 230,34 de lei lunar. Traian Gherasim nu mai are însă această calitate din 25 noiembrie 2011, când preşedintele Traian Băsescu i-a semnat decretul de pensionare, publicat imediat în Monitorul Oficial.

Ultima sa declaraţie de avere în calitate de judecător arată că Traian Gherasim nu deţinea într-adevăr o locuinţă în Bucureşti, având însă o casă de locuit şi o casă de vacanţă în Prahova şi venituri personale anuale de 200.650 de lei, la care se adaugă cele ale soţiei, judecător la Curtea de Apel Poieşti: 142.866 de lei.

Traian Gherasim. Foto: www.luju.ro

Fostul director general al Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, Dan Axente, s-a pensionat încă din septembrie anul trecut. "Relaţiile contractuale ale domnului Dan Axente cu Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole s-au încheiat, prin încetarea de drept a contractului individual de muncă la data de 01.09.2012", confirmă ONVPV.

În locul său, Guvernul l-a numit pe Dorin Ştefan Duşa. Cu toate acestea, RA-APPS nu l-a notificat pe Dan Axente să elibereze locuinţa de serviciu, în maximum 30 de zile, acesta apărând în continuare ca şef al instituţiei îndreptăţit la apartamentul de trei camere şi 75 de metri pătraţi de la stat, pentru care plăteşte 205 lei lunar. Ca şi Traian Gherasim, Dan Axente apare chiriaş al RA-APPS şi pe lista din 2009 publicată de Guvernul Boc, singura modificare fiind suma de 5 lei în plus la chirie.

Când statul plăteşte de mai multe ori

Pe Cezar Flavian Patriche, director la ANAF în vremea Cabinetelor Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu şi actual membru al Consiliului de Administraţie al NuclearElectrica, Guvernul Ponta l-a moştenit chiriaş de la predecesori şi îl păstrează, chiar dacă nu mai are de mai bine de trei ani funcţia cu care apare în lista RA-APPS: membru al plenului Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Cu această titulatură ca argument Guvernul justifică faptul că Cezar Patriche stă încă în apartamentul de patru camere - în total 206 metri pătraţi - în zona centrală a Capitalei, pentru care ar avea de plătit o chirie de 836 de lei lunar.

ONPCSB nu lasă însă loc de echivoc: "Patriche Cezar Flavian nu mai deţine calitatea de membru al Plenului Oficiului, ca urmare a încetării mandatului la cerere, conform dispoziţiilor Hotărârii de Guvern nr. 1310/04.11.2009, publicată în Monitorul Oficial nr.758/06.11.2009", informaţie uşor de accesat inclusiv de RA-APPS.

Mai mult, din noiembrie 2009, când a plecat de la ONPCSB, Patriche s-a transferat la Ambasada României la Madrid ca şef al Biroului de promovare economică şi comercială, trimis de Ministerul Economiei. Chiar dacă statul suportă cheltuielile personalului din ambasade în ţările de reşedinţă, Cezar Patriche nu s-a mutat din casa RA-APPS, în care îşi are de altfel stabilit şi domiciliul, aşa cum apare în CV-ul său oficial.

Din ultima declaraţie de avere, cea din 2012, rezultă că ministrul consilier Patriche obţine din chiria unui imobil din Braşov 30.000 de euro pe an. Totodată, venitul său anual la Ambasada României în Spania este de 37.681 de euro şi 23.800 de lei.

Jobul la Bruxelles, locuinţa de serviciu în Bucureşti

Lucrează de un an la Bruxelles, dar are în continuare casă în Bucureşti de la RA-APPS. Este situaţia lui Octavian Ciprian Alic, fostul director general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), promovat pe filiera PNL - Gheorghe Flutur, în Guvernul Tăriceanu şi susţinut ulterior de Dacian Cioloş, actualul comisar european pentru Agricultură.

"Începând cu data de 1 martie 2012, domnul Octavian Ciprian Alic este detaşat la Directoratul General Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG-AGRI) din cadrul Comisiei Europene, până în data de 28 februarie 2014", a explicat APDRP, la solicitarea gândul. În afara salariului de la CE, funcţionarilor europeni li de decontează şi chiria.

În ciuda faptului că este detaşat de un an la Comisia Europeană, Alic figurează în lista lui Ponta ca director general adjunct implementare în cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, funcţie deţinută în realitate de Nicolae Popa, o informaţie accesibilă inclusiv pe site-ul intituţiei. În virtutea acestei funcţii eronate, Octavian Alic stă de mai mulţi ani într-un apartament de patru camere şi una de serviciu şi plăteşte 1040 de lei lunar pentru o suprafaţă de 163 de metri pătraţi. Sub guvernarea PDL-PSD, în 2009, chiria era chiar şi mai avantajoasă: 394 de lei.

APDRP precizează că Ciprian Alic figurează ca angajat "pe termen nedeterminat" în funcţia de Director General Adjunct Implementare Tehnică, fiind detaşat la Comisia Europeană "la solicitarea expresă a acestei instituţii" şi că va reveni în funcţie în februarie 2014. Până atunci "este în continuare titular al funcţiei mai sus menţionate şi beneficiază de drepturile ce decurg din acest lucru. De asemenea, facem precizarea că APDRP nu suportă costurile legate de chiria şi întreţinerea locuinţei de serviciu, acestea fiind acoperite în totalitate de dl. Ciprian Octavian Alic din veniturile personale".

"Dacă mai stau la RA-APPS? E o întrebare foarte intimă"

UDMR-istul Mihai Takacs a fost până în decembrie consilier personal cu jumătate de normă la cabinetul Ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi. A fost eliberat din funcţie odată cu ministrul, la schimbarea Guvernului. Aproape o lună mai târziu, în lista lui Ponta apare însă cu aceeaşi titulatură, infirmată printr-un răspuns în scris, de reprezentanţii ministerului. Ca urmare, nu a eliberat nici apartamentul de 55 de metri pătraţi pentru care plăteşte 360 de lei chirie.

Impus de UDMR în decembrie 2010, la şefia Inspectoratului de Stat in Construcţii, anterior consilier local în Jimbolia şi apoi secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Mihai Takacs a fost numit anul trecut, consilier la Ministerul Mediului şi apoi, sub guvernarea Mihai Răzvan Ungureanu, membru în Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor.

Contactat de gândul, a refuzat însă să precizeze dacă mai deţine vreo funcţie care să justifice păstrarea apartamentului RA-APPS, cât şi să dea detalii despre locuinţa sa de serviciu. "E o întrebare foarte intimă. De unde a venit acestă curiozitate? Îmi rezerv dreptrul de a nu răspunde", a replicat fostul consilier al lui Silaghi, întrebat dacă şi-a reziliat sau nu între timp contractul cu Regia.

Chilipir pe relaţia Bucureşti - Viena

Un loc pe lista lui Ponta are şi Alexandru Radu Naghiu, recomandat ca referent la cabinetul Ministrului Afacerilor de Externe şi beneficiar, astfel, al unei chirii de 167 de lei pentru un apartament de aproape 60 de metri pătraţi. Din informaţiile primite de gândul de la MAE, lui Radu Naghiu, adus la minister de liberalul Andrei Marga de la Universitatea Babeş Bolyai, "i-a încetat detaşarea la data de 6 august 2012".

Cu alte cuvinte, nu mai are funcţia invocată de RA-APPS de şase luni. Între timp, Naghiu a fost declarat câştigător al controversatului concurs organizat de Marga la Institutul Cultural Român. În ianuarie, la data publicării listei chiriaşilor RA-APPS de către guvernul Ponta era deja anunţat director la ICR Viena. Ca şi în cazul personalului din ambasade, reprezentanţii ICR în străinătate dispun de fonduri pentru chirie în oraşele în care activează.

Radu Naghiu. Foto: contul personal de Facebook

Chiriaşii fără acte: "Trimitem şoferul să-i daţi cheia, daţi-i cheia"

"Mai staţi sau nu în casa RA-APPS?", îl întrebăm pe Radu Zlati, intrat în politica mare vara trecută, atunci când a fost numit consilier personal al lui Crin Antonescu, în timpul interimatului la Palatul Cotroceni. Răspunsul e bizar: "Şi da, şi nu", susţine actualul deputat PNL.

Radu Zlati a stat la RA-APPS până când mandatul de parlamentar câştigat în decembrie i-a oferit o nouă soluţie locativă. A luat apartamentul pe când era consilier la Cotroceni şi l-a păstrat ulterior, printr-un transfer la cabinetul Ecaterinei Andronescu. Cu acest statut, de consilier al ministrului Educaţiei apare şi azi în evidenţa RA-APPS. Între timp s-au schimbat însă şi ministrul, şi consilierii şi, cum spune Zlati, chiar şi chiriaşul casei.

Deputatul PNL susţine că a eliberat apartamentul în decembrie la un simplu semnal al Secretarului General, Ion Moraru, care a trimis şoferul "să ia cheia". De fapt, nu a semnat niciodată pentru rezilierea contractului cu Regia, aşa că este în continuare chiriaş al RA-APPS. "Practic, m-am mutat într-o locuinţă cu chirie din 23 decembrie, când am şi înmânat cheia la SGG. Se pare că domnii de la SGG nu au anunţat RA-APPS-ul şi din punct de vedere scriptic eu funcţionez încă la dânşii. Mi s-a spus că trebuie să dau cheia întrucât trebuie să se mute cineva de urgenţă acolo. A fost un mesaj telefonic <<Trimitem şoferul să-i daţi cheia, daţi-i cheia>>. Un mesaj de la SGG. Şi am dat cheia", povesteşte liberalul cum funcţionează neoficial maşinăria de închiriere a RA-APPS.

Concluzia: "presupun că în momentul ăsta RA-APPS ar trebui să aibă două contracte pentru locuinţă. Unul al meu care scriptic încă n-a fost reziliat, că n-am avut timp să trec pe la dânşii, şi unul nou, al celui care locuieşte încă din decembrie".

De ce nu a reziliat Radu Zlati contractul? "Pentru că nu mi s-a cerut din partea nimănui", susţine deputatul, care a primit ulterior o înştiinţare că are de plătit "în jur de 400 de euro pe lună" noua chirie. În plan are fie "o rezolvare pe cale amiabilă", fie "un mic proces" cu statul. Sistemul de închiriere fără acte nu îl surprinde însă, fiind el însuşi beneficiar al unei astfel de soluţii scurtă vreme, când s-a mutat la RA-APPS.

Radu Zlati. Foto: contul personal de Facebook

Aceleaşi practici de transmitere a apartamentelor direct între colegi sunt relatate şi de fostul ministru PNL,Ovidiu Silaghi. La plecarea de la Transporturi, ministrul a înmânat pur şi simplu cheia casei unui succesor, trecând pe la RA-APPS abia când s-a văzut pe listă. "Eu nu mai stau acolo din ianuarie. M-am şi enervat când am văzut lista aia. Eu am plecat din casă, am predat cheile unuia care avea dreptul să stea în casă RA-APPS şi i-am zis "uite, ocupă-te şi fa-ţi transcrierea". Nu s-a ocupat şi atunci am sunat la RA-APPS şi le-am zis că le dau cheile, să mă radieze de acolo", povesteşte Ovidiu Silaghi.

Protejaţi de RA-APPS, nerecunoscuţi de ministere

"Erorile" RA-APPS merg însă şi mai departe. Printre cei implicaţi: Bogdan Mihai Chetreanu, avocat promovat politic pe filiera PRM şi chiriaş la RA-APPS de zece ani, din care trei fără a avea vreo funcţie publică, Andrei Stănescu, fiul fostului ministru Alexandru Stănescu din Guvernul Văcăroiu, căruia RA-APPS i-a atribuit o locuinţă de 193 de metri pătraţi, cu 491 de lei pe lună, dar şi Cristian Buzlea, consilier al fostului ministru PNL Eduard Hellvig de mulţi ani, şi rămas, potrivit Guvernului, chiriaş într-un apartament de 80 de metri pătraţi cu o chirie de 628 de lei, deşi a plecat de la Dezvoltare Regională din decembrie.

Ovidiu Ionescu nu mai este consilier în Ministerul Economiei din 5 noiembrie 2012, dar apare pe lista RA-APPS din 16 ianuarie, peste expirarea termenului de 30 de zile până la care ar fi trebuit să fie, teoretic, evacuat, ca beneficiar al unui apartament de 142 de metri pătraţi, ci o chirie de 356,09 de lei. La fel, Emil Mihai Mesaroş, fostul consilier al ministrului PNL Daniel Chiţoiu, a plecat din 21 decembrie 2012, însă funcţia sa din Ministerul Economiei serveşte în continuare RA-APPS ca justificare pentru un apartament de 132 de metri pătraţi cu o chirie de 738 de lei lunar. În realitate, spune Emil Mesaroş, locuinţa a fost eliberată în termenul legal. "Eu am plecat pe 20 ianuarie", a explicat fostul consilier pentru gândul.

Mai confortabil chiar decât miniştrii, s-a instalat la RA-APPS o pleiadă de consilieri şi directori de cabinet de la Transporturi şi de la Mediu, pe care guvernul îi păstrează în case, chiar dacă ministerele admit plecarea lor din funcţii. Promovat de PNL Constanţa, Jean Paul Tucan, fost director în CNADNR, stă într-un apartament de 140 de metri pătraţi întrucât figurează drept consilier la cabinetul secretarului de stat Lucian Iliescu, plecat însă din minister. Din aceeaşi postură, Alexandru Petru Lisievici Brezeanu a primit o casă de 105 metri pătraţi cu o chirie lunară de 680 de lei. Fostului director de cabinet al ministrului Ovidiu Silaghi, Radu Roman, RA-APPS i-a oferit un apartament de 140 de metri pătraţi pentru o chirie de 1.400 de lei, iar lui Valentin Macec, consilier personal cu jumătate de normă al ministrului - 106 metri pătraţi cu 677 lei pe lună. La data publicării listei lui Ponta, prin care erau puşi la adăpostul funcţiilor menţionate, toţi plecaseră din aceste posturi, se arată în răspunsul oficial primit de gândul de la Transporturi.

Situaţii inedite apar şi în Ministerul Mediului, care plăteşte până la 1550 de lei pe lună pentru nouă consilieri, directori sau simpli funcţionari. Dintre ei, doar unul mai are funcţia cu care apare în scriptele RA-APPS. Şase au fost permutaţi, păstrându-şi privilegiile, iar doi au dispărut complet. Dan Popescu (fost consilier personal la cabinetul secretarului de stat) şi Eugen Simionescu (fost director general al Direcţiei Generale Păduri) apar însă drept chiriaşi ai RA-APPS, ultimul cu un apartament de 101 metri pătraţi pentru care are de plătit 787 de lei lunar. Al nouălea este Mirela Voica, care apare drept consilier ca cabinet al secretarului de stat Constantin Stelian Emil Moţ şi, în consecinţă, beneficiară a unui apartament de la stat de 4 camere, 135 de metri pătraţi pentru care ministerul primeşte o factură pentru chirie de 637 de lei lunar. Moţ a plecat însă din funcţie în noiembrie, iar consilierii săi şi-au găsit alte posturi, inferioare. Din informaţiile oficiale transmise de Ministerul Mediului, Mirela Voica este în prezent doar public la Direcţia Păduri, post pentru care legea nu i-ar mai da dreptul la locuinţă de serviciu, chiar şi după modificările operate de Guvernul Ponta, care a lărgit lista beneficiarilor până la directorii din deconcentrate.

De Camelia Leizeruc, fostul director de cabinet al PDL-istului Dan Cârlan la Ministerul Mediului, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că nu au auzit. Ea figurează însă în continuare în lista RA-APPS drept consilier al fostului secretar de stat Răzvan Vulcănescu (PC), retrogradat însă în noul Guvern la funcţia de subsecretar de stat, pentru care nu este prevăzut un cabinet al demitarului, deci nici consilieri. Cu toate acestea, Camelia Leizeruc este pe mai departe chiriaşă a RA-APPS într-un apartament de 4 camere, însumând 93 de metri pătraţi, taxat cu 312 lei pe lună.

În acelaşi şir al erorilor guvernamentale se înscriu şi Radu Catălin Hora, teoretic consilier la cabinetul ministrului delegat pentru dialog social, şi beneficiar al unui apartament de 98 de metri pătraţi cu o chirie de 722 de lei, practic plecat din minister pe 8 ianuarie, dar şi colegul său, Ionuţ Bogdan Bîrsan, care nu mai este consilier al ministrului delegat din 21 decembrie, dar figurează ca având în continuare un apartament de 56 de metri pătraţi cu o chirie de numai 435 de lei.

O acoperire din partea RA-APPS primiseră şi foştii secretari de stat Radu Surugiu (PNL) şi Constantin Stelian Emil Moţ (PSD), care apăreau în listă ca fiind încă în funcţii, deşi pentru eliberarea lor semnase din decembrie Victor Ponta. Din propriile spuse, cei doi au eliberat între timp apartamentele, asigurându-şi cazarea din noua postură de deputaţi USL.

Erori apar şi în cazurile lui Răzvan Horaţiu Radu, Dan Cârlan, Ion Urcaciu şi al Annei Maria Buşinoiu, care în noile organigrame apar în realitate cu alte poziţii, confirmate de ministere, care le dau însă în continuare dreptul la apartamente de serviciu..

"Nimeni nu te evacuează fără o hotărâre judecătorească definitivă şi chiriaşii ştiu asta"

Explicaţiile privind cele 28 de erori, cerute de gândul Secretarului General al Guvernului, Ion Moraru, ca şi solicitarea unui interviu pe aceeaşi temă adresată directorului general al RA-APPS, liberalul Georgian Surdu, menţinut în funcţie atât de PNL, cât şi de PDL; UDMR şi PSD, nu au primit până la această dată niciun răspuns.

Fost Secretar General al Guvernului în cabinetul Boc, Daniela Andreescu spune însă că este puţin probabil ca RA-APPS să nu fie informată de ministere, mai ales în legătură cu cei plecaţi din instituţii. "Factura cu plata chiriei, a utilităţilor şi a taxei de amortizare pentru mobilă, de la RA-APPS, nu vine pe numele unei persoane fizice, ci merge la ordonatorul de credite din minister, de unde o iei şi o decontezi în limita a 1550 de lei pe lună. Or, nimeni nu acceptă o factură pentru o persoană care nu există. Prin urmare, ministerul va anunţa RA-APPS imediat. Pot să mai fie şi erori, dar par cam multe", spune Andreescu.

Explicaţia sa este alta: "Nimeni nu te evacuează fără o hotărâre judecătorească definitivă şi cei care stau în aceste case ştiu asta. Credeţi că cei de la RA-APPS nu se tem că atunci când se schimbă guvernarea cei care nu mai sunt acum în funcţie vor veni din nou la putere?"

 

Citește și: