Sorina Ionaşc
103 vizualizări 6 nov 2013

Membrii din comisia specială pentru Roşia Montană trag de timp pentru a da raportul final pe proiectul de exploatare. După aproape şase ore de dezbateri, parlamentarii au terminat abia prima parte a raportului, adică sinteza audierilor, fiind abia la începutul dezbaterilor pe rapoartele celor patru grupuri de lucru. La ora difuzării acestei ştiri, cvorumul este la limită, fiind prezenţi doar zece membri ai comisiei, cei care lipsesc aparţinând PSD.

"Am terminat prima parte a raportului şi am trecut deja la a doua, am ajuns la problemele de patrimoniu. Sperăm să reuşim în seara aceasta, acum suntem zece, cvorumul este asigurat la limită. Durează atât de mult pentru că sunt opinii extrem de diverse şi chiar foarte diferite şi armonizarea lor nu este aşa uşor de făcut. Până acum am reuşit, după cinci ore şi jumătate. În noaptea aceasta seprăm să avem o concluzie, dacă se păstrează cvorumul", a declarat preşedintele comisiei, Darius Vâlcov.

Mai mult, întrebat dacă există posibilitatea ca o altă şedinţă să aibă loc joi, când este programată activitate în Parlament, Vâlcov a precizat ca unii colegi i-au spus că au treburi în teritoriu, ceea ce înseamnă că raportul ar putea fi amânat, din nou, pentru luni, fiind necesară o nouă prelungire a mandatului comisiei speciale pentru Roşia Montană.

"Eu voi propune colegilor să ne întâlnim şi mâine dacă nu terminăm astăzi. Unii colegi mi-au zis că au treabă mâine şi poimâine, că au treabă în teritoriu. În condiţii extreme s-ar duce spre ziua de luni, dacă colegii nu ar mai dori să ne întâlnim până duminică. Dar eu sper că terminăm în noaptea asta, dar speranţa moare ultima", a mai spus Vâlcov.

Deşi marţi preşedintele comisiei a anunţat că parlamentarii i-au promis că vor participa în totalitate la şedinţa de azi, mai mulţi pesedişti au părăsit, pe rând, lucrările. Printre aceştia, senatorii PSD Toni Greblă şi Ioan Chelaru, deputatul PSD Viorel Ştefan.

"Este puţin greşit să spunem că au părăsit şedinţa, sunt colegi care se duc, se întorc, mai au şi alte probleme, nu reuşesc să stea 12 ore sau cât trebuie. Nu ştiu cine a plecat sau cine se mai întoarce. Eu sunt prezent şi fiecare membru al comisiei răspunde pentru acţiunile sale", i-a scuzat Vâlcov.
 

Citește și: