Anca SIMINA
3978 vizualizări 26 apr 2013

La o zi după anunţul de la întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, că România a ieşit din deficitul excesiv şi nu mai are nevoie de împrumuturi pentru a plăti pensii şi salarii, preşedintele Traian Băsescu a dat, de la Palatul Cotroceni, explicaţii legate de situaţia economică.

"Ca să fie mai convingător" în rememberul crizei economice şi al măsurilor de austeritate luate pentru a o depăşi, preşedintele a ieşit din nou cu un arătător şi o prezentare Power Point în locul hărţii cu care a venit recent pentru a explica poziţia sa legată de regionalizare. "Scuzaţi-mă, nu sunt de la meteo, dar poate mă ajutaţi să explic mai bine", şi-a explicat el demersul.

"M-au durut înjurăturile şi fluerăturile, dar sunt liniştit"

Prin raportul asupra economiei, Băsescu a încercat o justificare a "inevitabilei" tăieri a salariilor bugetarilor din 2010. "Am sentimentul, ca preşedinte, că mi-am făcut datoria pe 6 mai 2010. Fără aceste măsuri românii ar fi trăit mult mai rău. Astăzi probabil România ar fi fost în stradă cum sunt cetăţenii din Grecia, din Spania. Am tot respectul faţă de efortul pe care l-au făcut românii. Pot fi mândri. M-au durut înjurăturile şi fluierăturile, dar sunt liniştit. Nava e pusă la cheu", a spus Băsescu, mulţumind guvernelor Boc, Ungureanu, Ponta.

În privinţa gratulărilor, preşedintele a nuanţat însă. "Cel mai consistent am mulţumit Guvernului Boc. Guvernului Ponta i-am mulţumit că n-a stricat. În România suntem în situaţia ca atunci când unul nu strică ceva să îi mulţumeşti, că poate îl stimulezi", a explicat şeful statului.

Cum arată economia în cifre

Concret, Băsescu s-a referit la scăderea deficitului bugetar dde la 9%, în 2009, la 2,9% la sfârşitul lui 2012, ceea ce situează România sub ţinta de 3% cerută de UE. "Am ajuns la stadiul în care nu ne mai batem pentru supravieţuire şi trebuie să reluăm creşterea economică", a adăugat preşedintele.

În acest moment, numărul angajaţilor din sectorul bugetar este redus la 1,2 milioane, de la 1,4 cât era în 2009.

În această privinţă, Băsescu a să treacă la "acordul fin" în sistemul bugetar prin angajări în sistemul sanitar unde există deficit şi tăieri în continuare în administraţie. "În următorii doi ani trebuie să continue procesul de slăbire a omului gras pus în spatele plătitorului de taxe. Dacă vom trece la a deveni subordonaţi baronilor locali şi orice mică încasare suplimentară o vom dedica lucrările pentru clientela din teritoriu cu siguranţă nu vom reuşi. Sper că Guvernul va rămâne pe linia din 2012 de guvernare responsabilă şi nu va face risipă", a mai spus preşedintele, lansându-se într-o predicţie optimistă:  "peste 2% creştere economică anul acesta".

Totodată, şeful statului a propus, de la Cotroceni, încheierea unui nou acord cu FMI şi Comisia Europeană, de data aceasta "nu pentru bani, ci pentru accelerarea procesului de convergenţă".

Traian Băsescu s-a ferit însă să dea direcţii foarte concrete Guvernului Ponta. "Nu am prin acordul de coabitare cu primul-ministru nicio abordare prin care să dau lecţii Guvernului. Guvernul va face ce va crede, dar consider că am dreptul să mă exprim fără a da Guvernului direcţii neapărat", s-a arătat el rezervat.

Gândul a transmis LIVE VIDEO cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

"Vă aduceţi probabil aminte de expresia România nava în furtună pe care o să o pun la cheu liniştit, vă aduceţi aminte de omul gras care era statul şi sunt convins că vă aduceţi aminte data de 5 mai 2010 cea mai grea zi din viaţa mea de şef al statului, în care am anunţat măsurile de austeritate în vederea dobândirii echilibrelor macroeconomice. Aveam probleme uriaşe de cost şi de credibilitate"

"În 2008 a fost dispreţ pentru ţară, dispreţ transferat în slujba alegerilor din 2008, în care banii s-au utilizat discreţionar pentru câştigarea alegerilor. Prăbuşirea economică ce se înregistra încă din luna noiembrie s-a manifestat virulent în 2009 ducându-ne la minus 6,6creştere economică şi la deficit al bugetului de stat de 9%. Măsurile din 2010 deveniseră inevitabile. Mulţumesc acelei majorităţi fragile că a acceptat măsurile".

"A fost o perioadă extrem de grea din acel 5 mai şi până de curând. Odată cu măsurile de austeritate severe am convenit cu Guvernul Boc câteva măsuri esenţiale: creşterea sumelor alocate pentru investiţii din bugetul de stat. România a alocat în 2011 5,8% din PIB pentru investiţii. O altă măsură a fost reducerea personalului bugetar"

"Acum, pe cifrele EUROSTAT, România este înregistrată cu o datorie publică de 37,8% din PIB şi cu un deficit al bugetului de stat de 2,9%. Saltul este enorm şi nu există niciun stat din UE care să fi avut deficit de 9% şi pe care să îl reducă în doi ani şi jumătate. Sacrificiul pe care l-au făcut românii este un sacrificiu pe care puţine naţiuni din Europa l-au făcut. România redevine o ţară credibilă pe piaţa de capital. Acest lucru se datorează în primul rând sacrificiului pe care românii l-au făcut. Eu le mulţumesc"

"Probabil în primele zile ale lunii mai vom avea decizia CE. Speranţa mea este că va confirma deficitul mai mic de 3%. Eu am vrut să justific acţiunea politică şi cea economică declanşată pe 5 mai - pardon, 6 mai 2010 - şi să reconfirm faptul că sunt convins că România a adoptat cea mai bună soluţie de revenire în parametrii macroeconomici ai unui stat care este liber şi nu-i dependent de Fond"

"Ce s-a întâmplat cu omul gras? Ia uitaţi-l cât a slăbit!. A slăbit şi statul nu s-a prăbuşit. Acest proces trebuie să continue. Personalul bugetar s-a redus de la 1,4 milioane la 1,2 milioane. Trebuie treecut la o ajustare a locurilor de muncă"

"A venit momentul unei ajustări fine. În spitale trebuie făcute angajări. Dar în sectorul administraţiei publice centrale şi locale avem excedent. În următorii doi ani trebuie să continue procesul de slăbire a omului gras pus în spatele plătitorului de taxe"

"Mulţumesc public Guvernului Ungureanu, Guvernului Boc, Guvernului Ponta pentru că astăzi am ajuns aici. Nu eu împart dreptatea. Guvernul Boc are marele merit că a pus interesului naţional. Mi-a fost teamă că din mai de când a preluat guvernarea, Guvernul Ponta ar fi putut lua măsuri populiste care să strice echilibrele. N-a făcut-o şi de aceea consider că şi-a adus o contribuţie la atingerea rezultatelor de astăzi"

"Am ajuns la stadiul în care nu ne mai batem pentru supravieţuire şi trebuie să reluăm creşterea economică"

"Dacă vom trece la a deveni subordonaţi baronilor locali şi orice mică încasare suplimentară o vom dedica lucrările pentru clientela din teritoriu cu siguranţă nu vom reuşi. Sper că Guvernul va rămâne pe linia din 2012 de guvernare responsabilă şi nu va face risipă"

"De regulă trăsnăile le fac oamenii politici, dar le plăteşte populaţia. Lecţia veseliei din 2007-2008 trebuie să fie valabilă şi pentru populaţie. Că atunci când pică bani din cer şi vezi un guvern darnic trebuie să te gândeşti că în curând va veni nota de plată a dărniciei."

"Finalitarea acordului cu FMI şi Banca Mondială mi se pare importantă. O politică de utilizare a cheltuielilor bugetare în scopul dezvoltării ţării este soluţia corectă"

"România are toate condiţiile să aibă o creştere economică de peste 2% anul acesta. Avem foarte mulţi bani la dispoziţie de la UE"

"Nu am prin acordul de coabitare cu primul-ministru nicio abordare prin care să dau lecţii Guvernului. Guvernul va face ce va crede, dar consider că am dreptul să mă exprim fără a da Guvernului direcţii neapărat"

"Am sentimentul, ca preşedinte, că mi-am făcut datoria pe 6 mai 2010. Fără aceste măsuri românii ar fi trăit mult mai rău. Astăzi probabil România ar fi fost în stradă cum sunt cetăţenii din Grecia, din Spania. Am tot respectul faţă de efortul pe care l-au făcut românii. Pot fi mândri"

"M-au durut înjurăturile şi fluierăturile, dar sunt liniştit. Sunt foarte multe zone în care suntem departe de a fi ultimii. Serios vă spun, puteţi fi mândri de România".

"Ştiu eu spitale care au sute de medici care au sute de medici în plus, iar la Spitalul de la Vulcan, dau un exemplu, poate nu-i, nu sunt medici. Trebuie reaşezat personalul"

"Colaborez foarte bine cu Guverul Ponta, în limita acordului"

ROMÂNII AU TALENT LIVE sezonul 3 semifinala 4. Cine sunt cei 12 concurenţi din această seară de la ROMÂNII AU TALENT

Citește și: