Sorina Ionaşc
2427 vizualizări 7 nov 2014

La cinci zile după primul tur al alegerilor prezidenţiale, minsitrul de Externe, Titus Corlăţean, a anunţat că nu va lua nicio sancţiune pentru problemele de la secţiile de votare din diaspora, "pentru că nu a găsit motive".

Pe de altă parte, ministrul a anunţat că în turul doi se vor pune în aplicare deciziile Biroului Electoral Central şi al Biroului Electoral din Străinătate pentru a fi uşurată procedura de vot. Astfel, numărul cabinelor de vot şi al ştampilelor va fi suplimentat până la maximul de şapte, acolo unde a existat un număr mare de votanţi.

În plus, declaraţiile pe propria răspundere vor putea fi descărcate online şi completate în afara secţiei de votare.

"Am transmis instrucţiuni extrem de serioase şefilor de misiuni de a pune în practică deciziile BEC şi BES. Vom folosi la maximum personalul din ambasade. Am decis şi suplimentarea numărului de cabine de vot, ştampile de vot la maximul de şapte. Să fie maximul oriunde e necesar", a declarat Corlăţean, după o şedinţă cu ambsadorii şi consulii.

Potrivit lui Titus Corlăţean, măsurile luate vizează fluidizarea procesului de votare în străinătate şi asigurarea condiţiilor pentru ca românii care doresc să îşi exprime votul să o facă, cu respectarea ”exigenţelor de a descuraja orice tentativă de vot multiplu”.

Titus Corlăţean a ţinut să precizeze că ”operaţiunile de votare în străinătate, în ceea ce priveşte competenţele MAE, au decurs în condiţiile şi cu respectarea legii”.

În plus, ministrul de Externe a anunţat şi că s-a decis ”constituirea unei echipe, la dispoziţia Biroului Electoral pentru Străinătate (BES), formată din diplomaţi şi tot personalul din ambasade şi consulate, dar şi din centrala MAE, pentru completarea birourilor secţiilor de votare”.

Titus Corlăţean a participat, vineri, la o întâlnire de lucru a conducerii MAE cu ambasadorii din Germania, Marea Britanie, Austria, Franţa, Republica Moldova, precum şi cu ambasadorii şi consulii generali din Spania şi Italia pentru a face o analiză a desfăşurării primului tur de scrutin în străinătate şi privind măsurile concrete care trebuie puse în practică, în limitele competenţelor legale atribuite Ministerului de Externe.

Care a fost, în realitate, marea problemă la secţiile de votare din diaspora

Potrivit BEC, au existat, în străinătate, 294 de secţii de votare şi 161.054 de oameni care au reuşit să voteze. Pe lângă aceştia, alte câteva mii au rămas în stradă şi nu au putut vota. Diferenţa faţă de primul tur al alegerilor din 2009 este majoră, la momentul respectiv prezentându-se la urnele din diaspora 95.068 români şi 147.754 în turul al doilea.

Gândul a prezentat vineri „matematica” votului diasporei. Marea problemă, care a reieşit în urma calculelor, a fost, de fapt, neadaptarea numărului de secţii, cabine, ştampile şi observatori la creşterea numărului de români (consemnată inclusiv de Institutul de Statistică şi de guvernele ţărilor-gazdă) din 2009 şi până acum. În Londra, spre exemplu, numărul de secţii a rămas acelaşi în 2014 faţă de 2009, cu toate că numărul românilor din Marea Britanie, cei mai mulţi aflându-se în zona capitalei engleze, s-a dublat.

Astfel, potrivit calculelor gândul, în cazul Institutului Cultural Român din Londra, unde s-a înregistrat una dintre cele mai grave situaţii din străinătate, un simplu exerciţiu în care înmulţim totalul minutelor în care s-a putut vota (840), cu numărul ştampilelor (5) şi împărţim rezultatul la numărul de români care au reuşit să voteze aici în primul tur al scrutinului prezidenţial, reiese că a fost nevoie de 2,6 minute pentru un vot.  Aceasta, în condiţiile în care mii de oameni nu au mai ajuns să voteze.

 

Citește și: