Gandul.info
Cristina ANDREI
3315 vizualizări 28 nov 2017
„Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei. Dorim să subliniem că, în orice discuţie cu partenerii noştri trebuie să plecăm de la un principiu constituţional fundamental, acelaşi în SUA şi în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune", se arată într-un comunicat de presă. 

Dragnea şi Tăriceanu subliniaza că SUA trebuie să aibă încredere în Parlamentul României care are drept scop doar consolidarea independenţei sistemului judiciar şi eliminarea influenţelor politice în funcţionarea Justiţiei, fără să rateze ocazia să invoce drept argumente faptul că Legislativul este acelaşi care a adoptat Declaraţia privind aniversarea a două decenii de Parteneriat Strategic România – SUA, a aprobat alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, a decis participarea forţelor armate ale României în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Irak precum şi în cadrul cooperării în coaliţia anti-ISIS/DAESH alături de SUA şi alţi aliaţi, dar şi acelaşi care a adoptat legile privind achiziţionarea sistemului de apărare antirachetă Patriot.

Cei doi preşedinţi ai camerelor Parlamentului şi-au exprimat în mesajul transmis „speranţa" că declaraţia transmisă de oficialii americani a fost făcută „cu bună credinţă: „nu putem să nu remarcăm că ea nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective şi cuprinzătoare a faptelor, făcând mai degrabă ecou unor opinii vehiculate în spaţiul public românesc.

Natura şi forma Declaraţiei Departamentului de Stat al SUA sunt de neînţeles în contextul în care este greu de imaginat că în Statele Unite ar fi putut avea loc încălcările drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti la care asistăm frecvent în România. Este greu de crezut că în SUA un procuror şi-ar permite să prezinte în faţa instanţei de judecată interceptări măsluite sau să şantajeze judecătorul că îi va face dosar penal dacă nu ia o decizie în favoarea sa. Este greu de crezut că într-o democraţie consolidată, cum e cea a SUA, există protocoale de colaborare între serviciile de intelligence şi magistraţi. E probabil de neconceput în sistemul de justiţie american ca reprezentanţii serviciilor secrete să îşi extindă câmpul tactic până în sala de judecată şi să ofere opinii juridice magistraţilor, după care să urmărească dacă aceştia iau decizii în acord cu soluţiile sugerate. Este de asemenea de neimaginat în SUA ca un funcţionar public de rang înalt să refuze a se prezenta în faţa unei comisii parlamentare de anchetă, încălcând astfel decizii clare ale Curţii Constituţionale. Nu în ultimul rând este greu de crezut că în SUA un magistrat care încalcă flagrant drepturile fundamentale ale omului nu are niciun fel de răspundere în faţa legii", mai scrie în sursa citată. 

Situaţiile enumerate, numite de Dragnea şi Tăriceanu „abuzuri" sunt invocate ca principale argumente pentru începerea dezbaterilor pe Legile justiţiei, cei doi preşedinţi ai Camerelor explicând că fiecare amendament are scopul „de a îndrepta abuzurile şi vulnerabilităţile" sistemului actual de justiţie.

„Parlamentul României ar fi bucuros să pună la dispoziţie Departamentului de Stat al SUA întreaga documentaţie referitoare la principiile care au stat la baza elaborării propunerilor actuale de reformă a sistemului judiciar, principii larg susţinute de asociaţiile profesionale ale magistraţilor din România care au luat parte activ la dezbaterile ce se desfăşoară în această perioadă", îşi încheie Dragnea şi Tăriceanu mesajul. 

Departamentul de Stat al SUA a dat publicităţii, luni, o declaraţie prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de slăbirea independenţei justiţiei în România şi cere Parlamentului să respingă propunerile care afectează statul de drept şi lupta împotriva corupţiei.

„Statele Unite observă cu îngrijorare că Parlamentul României discută proiecte de legi care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi slăbi indepedenţa justiţiei. Aceste legi, propuse iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele făcute în ultimii ani de România în construirea unor instituţii judiciare puternice protejate de interferenţa politică”, se arată în declaraţie.

Departamentul de Stat solicită Legislativului de la Bucureşti să nu dea curs propunerilor care ar putea afecta statului de drept şi lupta împotriva corupţiei.

„Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care ar putea slăbi statul de drept şi ar putea periclita lupta împotriva corupţiei”, mai precizează sursa citată.

 

 

Citește și: