Clarice DINU
6342 vizualizări 5 iul 2011

Scandalul diplomatic Bucureşti - Moscova e departe de a se fi terminat. După reacţia dură a MAE rus, şi preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, s-a arătat foarte deranjat de declaraţiile lui Traian Băsescu potrivit cărora şi el ar fi dat ordin de trecere a Prutului, dacă s-ar fi aflat în situaţia mareşalului Ion Antonescu, în 1941.

Potrivit presei ruse, Dmitri Medvedev l-a criticat extrem de dur pe Traian Băsescu în timpul summitului Rusia - NATO de la Soci.
Enervarea lui Medvedev pe omologul său de la Bucureşti a fost confirmată de ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, care, pe pagina sa de Twitter, se declară bucuros că liderul de la Kremlin i-a susţinut punctul de vedere referitor la declaraţiile preşedintelui român.

Potrivit Mediafax, Rogozin face trimitere la un articol publicat luni seară pe site-ul cotidianului Moskovsky Komsomoleţ, care afirmă că Medvedev a făcut declaraţii dure la adresa lui Băsescu, în timpul summitului Rusia - NATO de la Soci.

Ziarul face referire la declaraţiile făcute de preşedintele român în legătură cu Ion Antonescu, reamintind că, la începutul războiului, România a luptat de partea Germaniei naziste.

La reuniunea de la Soci, participanţii şi-au exprimat indignarea în legătură cu declaraţiile lui Băsescu, care exprimă poziţii antiruse şi, prin această afirmaţie, se alătură celor care au început războiul. "Nu l-am auzit niciodată pe preşedinte vorbind atât de dur", a afirmat un înalt oficial rus, citat de Moskovsky Komsomoleţ.

Săptămâna trecută, MAE rus a reacţionat printr-un comunicat , calificând declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu drept "o bravadă neruşinată, care justifică agresiunea nazistă şi întinează memoria a milioane de victime ale nazismului".

Şeful statului român s-a declarat nedumerit de reacţia MAE rus, susţinând că nu vede "unde este supărarea. Uniunea Sovietică nu mai există".(Departamentul Externe, externe@mediafax.ro )

Citește și: