Departamentul Politic
601 vizualizări 8 nov 2018

„Vreau să comentez puţin reacţia preşedintelui Klaus Werner Iohannis de marţi. Eu am văzut, ca mulţi alţii, un om în panică, foarte nervos şi iritat, dar în panică şi este firesc pentru că vedem un preşedinte care e panicat pentru că vede că se destramă sistemul odios care l-a protejat şi încă îl protejează. Domnul Iohannis vede cum se strange funia în jurul parului şi trebuie să dea socoteală pentru faptele odioase din anii trecuţi. Eu am prezentat documente care tocmai au fost băgate la sertar, ca şi cum sunt lucruri neimportante, ca şi cum vorbim de un om obişnuit. Nu a putut să răspundă în schimb a pus placa cu infractorii. Mai era cineva care folosea placa cu infractorii, Kovesi. Când a început să se discute serios despre Onea si Portocală a spus că acestea sunt minciuni şi e un asalt al infractorilor şi penalilor. Ulterior s-a dovedit că erau mai penali cei care anchetau decât penalii. Dacă foloseşte preşedintele cuvântul infractori, poate să devină periculos pentru România, că este un om care a comis infracţiuni. Şi nu mie trebuie să îmi răspundă, ci românilor”, a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD l-a acuzat pe şeful statului şi pe procurorul general Augustin Lazăr de minciună.

"Îmi aduc aminte când Iohannis nu avea niciun dosar penal şi nu a fost niciodată cercetat penal. Ce avem apoi. Nouă dosare penale dintre care unul clasat. Iohannis a ştiut despre acele dosare pentru că s-a făcut documentaţia domnului Lazăr numit în funcţie de Iohannis. Deci ne-a minţit Iohannis că nu a avut dosar, aşa cum ne-am minţit şi domnul Lazăr când ştia că semnase protocoale", a mai spus Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD l-a catalogat pe Klaus Iohannis ca fiind un infractor.

"Cele şase dosare conţin documente reale şi sunt documente din instanţele de judecată care îl vizează pe domnul Iohannis. Sunt chiar declaraţii publice din comunicatele Administraţiei Prezidenţiale. Cum să spui că nişte comunicate prezidenţiale ale instituţiei pe care le conduci sunt fake-uri? Un testatment fals prin care a luat preşedintele cu japca o casă a statului român. Tot acolo apar soţia şi soacra în calitate de moşenitori falşi. Şi nu o spun eu, ci documentele din instanţă. Veţi găsi un contract de vânzare-cumpărare fake, adică fals. Ai făcut uz de fals. Asta înseamnă că preşedintele nostru e un infractor. E ceva la care nu vrea, dar nici nu poate să răspundă preşedintele. Veţi găsi şi declaraţii de avere fake, în acele dosare, în care şi-a diminuat de câteva zeci de ori veniturile din chirii", a mai spus liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a anunţat că luni va mai veni cu o valiză de informaţii despre şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că informaţiile furnizate cu o zi înainte de Liviu Dragnea şi care îl vizează sunt "fake news", catalogându-l pe acesta un disperat care progresează.

"Asta se întâmplă când un infractor ajunge în vârful statului, iar acest infractor Dragnea progresează, nu în domeniul statului de drept, ci în domeniul fake news. E ceea ce în ziua de azi se numeşte fake news, înainte de numeau minciuni. Am avut Caragiale, bileţelul roz şi am ajuns în faza cu valizele. Aşa se întâmplă dacă infractorii ajung în vârful statului", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat de valiza reală, cea care a ajuns la Rise Project, preşedintele spune că îi este străină, deşi unii insinuează că ar avea cunoştinţă."Nu ştiu ce e cu aceste valize, nu am nicio legătură. Omul (n.r.: Dragnea) este disperat şi are probleme majore şi caută să aducă vorba despre alte lucruri şi aduce manevre de manipulare",a mai spus preşedintele.

Declaraţiile vin după ce, cu o zi în urmă, preşedintele Liviu Dragnea a mers în Parlament cu două valize, reacţionând în acest mod la ancheta Rise Project ce se bazează pe o valiză cu documente Tel Drum, despre care jurnaliştii spun că a fost găsită de un sătean din Teleorman. Într-o valiză, liderul PSD a adus gogoşi, iar în a doua se aflau acte, cum ar fi ordonanţa de clasare a unui dosar ce-l viza pe Klaus Iohannis, semnată de Cristian Lazăr, dar şi informări cu privire la cauzele penale clasate în care a fost implicat preşedintele.

Senatorii PSD decid votul în cazul Tăriceanu după consultarea dosarului

Dragnea, a mai declarat că are „mari rezerve” privind cererea DNA de urmărire penală a lui Călin Popescu Tăriceanu pentru că a venit în preajma moţiunii de cenzură anunţată de opoziţie.

„Nu ştiu ce este în dosar, pot spune doar că mi se par câteva coincidenţe stranii. Chiar ieri, înainte de ziua în care Tăriceanu trebuia să meargă la Congresul ALDE, a apărut această solicitare. De asemenea, mi se pare o coincidenţă faptul că este în siajul perioadei în care PNL vrea să depună moţiune de cenzură. Nu mai cred demult în coincidenţe. Din acest motiv, eu personal am o rezervă. Dar nu pot să fac alte comentarii, neştiind dosarul”, a spus Liviu Dragnea despre cererea DNA.

Întrebat cum vor vota senatorii PSD cererea de urmărire penală, acesta a spus că trebuie consultate documentele.

„Senatorii PSD în primul rând trebuie să ia la cunoştinţă despre documentele şi informaţiile şi acuzaţile care sunt trecute acolo. Abia după aia putem vorbi despre cum vor vota. Nu se poate pronunţa nimeni înainte. Am mari rezerve legat de acest demers”, a spus liderul PSD.

„Eu nu l-am sunat pe domnul Tăriceanu până acum, pentru că, sincer, nu am vrut să-l deranjez, nici nu m-a sunat. Când mă sună, îi răspund cu drag şi oricând doreşte să facem o şedinţă de coaliţie, bineînţeles că o facem, mai ales că ei au şi congresul în aceste zile şi o parte sunt plecaţi”, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea.

Acesta a adăugat că l-a sunat în schimb pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care i-a spus că a aflat din presă despre cererea procurorilor.

„Eu când am aflat din presă despre acel lucru, recunosc că l-am sunat pe domnul Toader. Din câte îmi aduc eu aminte, poate greşesc, ştiu că procedura era prin Ministerul Justiţiei. Nu sunt sigur că asta e procedura, dar l-am sunat şi l-am întrebat dacă ştie ceva şi dacă el a făcut demersul şi mi-a spus că şi dumnealui a aflat tot din presă", a declarat Dragnea.

Vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda, a declarat că miercuri, în jurul orei 15.00, a primit la Senat solicitarea procurorilor DNA de urmărire penală pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu, precizând că dosarul are 73 de volume „care conţin între 200-300, 130, 199 de file”. Manda a mai spus că nu a discutat cu preşedintele Senatului, având în vedere că este un subiect "sensibil".

DNA a anunţat, joi, că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

Dragnea, a mai spus că a luat act de rezoluţii PSD Ialomiţa şi Dâmboviţa dar că este „puţin probabil” ca CExN să revină asupra deciziilor de excludere a lui Marian Neacşu şi Adrian Ţuţuianu.

„Oricând am fost deschis să discut cu orice membru din partid. Am citit documentele adoptate, am luat act de ele. Dacă în următorul CExN cineva va dori să reluăm discuţia despre asta, nu o să mă opun”, a spus liderul PSD, Liviu Dragnea, despre rezoluţiile adoptate de PSD Ialomiţa şi Dâmboviţa în sensul susţinerii lui Marian Neacşu şi Adrian Ţuţuianu.

Întrebat dacă este posibil ca CExN al PSD să revină asupra decizie, Dragnea a răspuns: „Puţin probabil, adică nu mai este un astfel de precedent. Pe baza documentelor adoptate în două organizaţii judeţene, nu se poate”.

Dragnea a mai spus că are o relaţie „excepţională” cu directorul SIE, Gabriel Vlase, cu care nu a vorbit deloc de când a fost ales în fruntea serviciului secret, şi că nu a participat la ziua acestuia.

„Eu nu am avut onoarea să fiu invitat la acel eveniment, nu cred că mă calific să fiu invitat de dl Gabriel Vlase, pentru că am înţeles că a fost o întâlnire foarte privată. Nu sunt în cercul dumnealui de apropiaţi”, a Dragnea, întrebat dacă a fost la ziua şefului SIE, Gabriel Vlase.

Întrebat despre relaţia sa cu Vlase, fost vicepreşedinte PSD, Dragnea a spus: „Excepţională. Nu am vorbit deloc. Nemaiavând legătură Parlamentul cu SIE şi nemaifiind membru de partid directorul SIE, nu prea mai avem subiecte comune de discuţie”.

Liderul PSD a spus că dacă la ziua şefului SIE s-a discutat despre moţiunea de cenzură a opoziţiei, atunci participanţii şi-au pierdut timpul.

 

Citește și: