Sorina Ionaşc
4758 vizualizări 3 oct 2013

Fostul ministru al Culturii din guvernul Năstase, Răzvan Theodorescu, a desfiinţat şansele Roşiei Montane de a intra în patrimoniul UNESCO, spunând că "este una dintre cele mai mari prostii".

"S-a vorbit foarte mult despre Roşia Montană şi UNESCO. Este una dintre cele mai mari prostii, un monument intră pe lista UNESCO atunci când este unic în lumea peisajelor. Roşia Montană este unic doar pentru noi. Deci, onorată comisie, când auziţi de Roşia Montană pe lista UNESCO, râdeţi şi mergeţi mai departe", a declarat Theodorescu, în cadrul audierilor din comisia specială pentru proiectul Roşia Montană.

Totodată, fostul ministru a vorbit despre calităţile pe care le avea zona respectivă în urmă cu aproximativ două secole, adăugând că în prezent este o imagine apocaliptică.

"Până să mă duc la Roşia Montană, priveam cu foarte mult scepticism. Roşia Montană este un peisaj transilvănean cu totul deosebit, în epoca romană era un soi de Californie a acestui spaţiu. În 2001, când am fost, era o imagine îngrozitoare, cu casele de se prăbuşeau, era de-a dreptul apocaliptic. Gândul meu merge spre un turism arheologic care să înflorească, care ar putea să-i dea acestui spaţiu un adevărat înţeles. Eu sunt optimist în legătură cu ce se va face la Roşia Montană", a mai spus Theodorescu.

La audierile comisiei parlamentare de joi participă şi reprezentanţii companiilor Roşia Montană Gold Corporation, Gabriel Resources şi Minvest Deva.

Citește și: