Cristina ANDREI
2329 vizualizări 2 iun 2016

„PNL este concentrat în acest an pentru a câştiga alegerile locale şi parlamentare. În urma acestor alegeri, ne dorim să administrăm cât mai bine şi cât mai multe oraşe ale României, iar în toamnă să formăm majoritatea parlamentară pentru desemnarea unui premier liberal. Analizele consilierului prezidenţial reprezintă punctul său personal de vedere pe care îl respect, dar nu reprezintă şi viziunea Partidului Naţional Liberal. Tehnocraţia este doar o soluţie temporară, viabilă doar pe termen scurt, pentru a asigura stabilitate într-un an electoral complicat", a spus Gorghiu.

Copreşedintele PNL a ţinut să menţioneze că Laurenţiu Ştefan a emis un punct de vedere care este diferit de cel al PNL, arătând că tehnocraţia nu poate fi o soluţie pe termen lung, ci doar una valabilă într-o situaţie dificilă.

„Analizele consilierului prezidenţial reprezintă punctul său personal de vedere pe care îl respect, dar nu reprezintă şi viziunea Partidului Naţional Liberal. Tehnocraţia este doar o soluţie temporară, viabilă doar pe termen scurt, pentru a asigura stabilitate într-un an electoral complicat'', a adăugat Alina Gorghiu. La rândul său, Vasile Blaga a refuzat să comenteze afirmaţiile consilierului prezidenţial, dar a precizat că e convins că PNL va câştiga alegerile.

În toamnă, Klaus Iohannis ar putea alege să desemneze un premier tehnocrat, a spus consilierul prezidenţial pentru politică internă al preşedintelui, Laurenţiu Ştefan, în cadrul evenimentului Reuters Eastern Europe Investment Summit. Acesta a arătat că, probabil, PSD şi PNL vor obţine fiecare 32%-35 % la alegerile legislative şi nu vor reuşi, prin urmare, să guverneze singure. Nici măcar o alianţă a social-democraţilor cu două partide mai mici nu va atinge pragul de 50%, apreciază consilierul prezidenţial.

„În mod evident, preşedintele va căuta un prim-ministru. Vom vedea dacă acesta este un premier politic sau unul cu o carieră politică mai scurtă, ori chiar un tehnocrat... încă sunt multe semne de întrebare”, a spus Laurenţiu Ştefan.

Întrebat dacă premierul Cioloş ar putea fi menţinut în post, Ştefan a spus: „Este un câştig pentru politica românească. Vorbind la modul foarte abstract, eu cred că România şi partidele din România pot avea o resursă de valoare, dacă el se decide să se alăture arenei politice (după alegeri)”.

Consilierul prezidenţial a mai declarat, la Reuters Eastern European Investment Summit, că se aşteaptă la o rată mică de participare la vot, iar preşedintele va pleda pentru un guvern care să menţină România ca „un actor credibil pentru Uniunea Europeană” şi care să favorizeze un mediu de afaceri prietenos şi predictibil.

 

Citește și: