Ana Petrescu
427 vizualizări 25 iun 2019

Liderul deputaţilor PMP:Codul adminstrativ transformă România în moşia PSD şi feuda baronilor locali

„Adoptarea Codului Administrativ prin Ordonanţă de Urgenţă demonstrează, fără tăgadă, că Viorica Vasilica Dăncilă este, de fapt, Liviu Dragnea în varianta feminină, la fel de toxică politic şi periculoasă pentru România. PSD îşi schimbă doar părul, nu şi năravul, reanimând aceeaşi politică prăpăstioasă a baronizării, a feudalizării şi aserviri ţării către o clientelă politică oneroasă, interesată exclusiv de propria protecţie, imunitate şi impunitate, de sporirea despotică a puterii, fiind eminamente pusă pe căpătuială prin spolierea banului public”, a scris Marius Paşcan, marţi, pe Facebook.

El mai spune că nu există niciun motiv care să justifice promovarea unui nou Cod administrativ în regim de urgenţă, reamintind că PMP şi USR au atacat la CCR Codul, judecătorii Curţii decizând că este neconstituţional proiectul de lege.

„Promovat în mare grabă printr-o lege la finele anului 2018, Codul Administrativ a fost atacat la iniţiativa parlamentarilor PMP, în solidar cu colegii din USR şi unii parlamentari neafiliaţi, fiind declarat neconstituţional în integralitatea sa prin Decizie a Curţii Constituţionale a României. Codul unifică într-o singură lege 17 acte normative, având peste 300 de pagini, şi nu există niciun imperativ care să justifice promovarea sa în regim de urgenţă, conform prevederilor constituţionale, respectiv existenţa unei situaţii extraordinare, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată şi urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei”, a completat deputatul PMP.

Liderul deputatuţilor PMP aminteşt că sindicatele din administraţie şi profesorii de drept administrativ au reclamat o OUG pe Codul administrativ.

„Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) i-a solicitat oficial premierului Viorică Dăncilă să nu adopte Ordonanţa de Urgenţă privind Codul Administrativ. De asemenea, profesori de drept administrativ de la mai multe universităţi din ţară au reclamat, printr-o scrisoare deschisă, că adoptarea Codului administrativ prin OUG echivalează cu un exces de putere, susţinând totodată că legislaţia în materia organizării şi funcţionării autorităţilor administraţiei publice trebuie adoptată de Parlament. De asemenea, Consiliul Economic şi Social a dat un aviz negativ acestui Cod Administrativ, fără ca Guvernul Dăncilă măcar să se sinchisească”, explică Paşcan.

Marius Paşcan face şi o trecere în revistă a măsurile prevăzute în Codul admnistrativ.

„În esenţă, acest cod stabileşte pensii speciale pentru aleşii locali, respectiv pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, care se vor acorda acestora pe lângă pensiile normale. O altă prevedere stipulează că proiectele care vizează administrarea patrimoniului vor putea fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcţie, faţă de cele două treimi din voturi necesare până acum. Majoritatea simplă cu care se adoptă hotărârile cu caracter patrimonial, excepţie făcând transferul de proprietate, lasă liber majorităţilor simple să înfiinţeze, precum în cazul Bucureştiului, companii care să dubleze activitatea Primăriei. Consecinţa este instabilitatea administrativă: o viitoare majoritate va dori să desfiinţeze aceste companii şi să înfiinţeze alte companii pe care să le controleze.

Totodată, răspunderea aferentă actelor administrative este transferată de la primari şi demnitarii anterior menţionaţi către funcţionarii publici. Delegarea atribuţiilor de către primar sau preşedintele de consiliu judeţean face ca acesta să aibă puterea, dar nu şi responsabilitatea. Prin delegarea atribuţiilor către directori, primarul va putea pune presiune pe aceştia să semneze actele potenţial nelegale, cu ameninţarea demiterii, dar nu va răspunde pentru aceste acte.

Avizarea concursurilor pentru posturi de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici este înlocuită cu o notificare prealabilă către ANFP şi cu obligaţia publicării anunţului pe site-ul ANFP şi în Monitorul Oficial. Sunt eliminate şi alte avize precum cele privind modificarea calităţii posturilor sau stabilirea/modificarea structurii de funcţii publice de către autorităţile publice din administraţia publică locală. Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici nu mai avizează organigrama autorităţilor locale. Atacarea în instanţă de către ANFP a actelor nelegale nu duce la suspendarea executării lor.
Adoptarea prin OUG a Codului Administrativ reprezintă o sfidare la adresa votului românilor din 26 mai, care, în esenţă, s-au pronunţat pentru limitarea promulgării OUG-urilor. Chiar dacă la referendum s-a votat doar pentru Justiţie, e clar că se impune o înţelegere mai largă, în sensul că pentru asemenea teme complexe şi sensibile ar trebui să funcţioneze autocenzura în a promova OUG-uri”, precizează deputatul PMP.

Acesta adaugă că prin acest Cod adminstrativ, premierul Dăncilă şi-a cumpărat susţinerea baronilor locali la Congresul PSD.

„De fapt, prin acest Cod Administrativ, Viorica Dăncilă îşi cumpără susţinerea baronilor locali, în vederea Congresului PSD din 29 iunie. La schimb pentru votul acestora, a înfiinţat o nouă categorie de privilegiaţi ai pensiilor speciale şi a consolidat discreţionar şi periculos puterea demnitarilor, a unor aleşi locali. Mai mult, prin promovarea acestei ordonanţe de urgenţă, guvernul subminează grav activitatea Parlamentului, întrucât legea ar fi trebuit să urmeze procedura parlamentară tocmai pentru a se îndrepta elementele de neconstituţionalitate constate de CCR. Este incredibil tupeul actualilor guvernanţi şi sfidarea cu cinism a votului românilor din 26 mai a.c. Fără nicio problemă morală sau mustrare de conştiinţă, prin promovarea Codului Administrativ, România devine moşia PSD şi feuda exclusivistă a baronilor locali”, a conchis Paşcan.

Reacţia liderulu deputaţilor PMP vine după ce Guvernul a adoptat, marţi, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului administrativ.

 PNL: Vom cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat că Guvernul Dăncilă a adoptat, prin ordonanţă de urgenţă, un nou Cod administrativ, doar pentru a cumpăra bunăvoinţa Congresului PSD. El a mai anunţat că liberalii vor cere Avocatului Poporului să atace actul normativ la Curtea Constituţională.

„Cu numai câteva zile înainte de Congresul PSD, Guvernul Dăncilă a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă, sfidând voinţa exprimată de români în 26 mai la Referendum, un Cod administrativ cu dedicaţie pentru liniştea baronimii PSD-iste. Mesajul dat de români a fost acela de a nu mai fi adoptate Ordonanţe de Urgenţă a căror constituţionalitate nu poate fi verificată în timp util prin sesizarea altor autorităţi în afară de Avocatul Poporului. Or, Guvernul Dăncilă a procedat exact împotriva votului exercitat de români, batjocorind voinţa poporului într-un mod nepermis. Codul administrativ, în forma adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă, reprezintă un jaf naţional şi un mod jenant în care actualul prim-ministru îşi face campanie în interiorul PSD printr-un act de iresponsabilitate”, a afirmat Ludovic Orban, printr-un comunicat de presă remis, marţi, Mediafax.

„Actul normativ pune în pericol patrimoniul comunităţilor locale, permiţând folosirea acestuia pentru interese private ale unor clienţi politici şi nu în interesul public al localităţilor. Concomitent, este politizată într-o manieră cu totul inacceptabilă funcţia publică, urmărindu-se consolidarea unui aparat birocratic obedient, care să fie predispus la abuz şi la perpetuarea năravurilor unor baroni roşii. În loc să accepte propunerea PNL pentru actualizarea pensiilor primarilor pe baza contributivităţii, raportat la indemnizaţii, actualul Guvern a optat pentru o soluţie declarată în două rânduri neconstituţională, care nu oferă nicio garanţie pentru o pensie decentă pentru aleşii locali”.

Liderul liberal a adăugat că nişte amatori care legiferează abuziv au emis un act normativ care nu are nicio legătură cu modernizarea administraţiei publice.

„O problemă serioasă şi gravă a României, care ţine de capacitatea administrativă, a fost aruncată în derizoriu printr-un act de legiferare abuziv produs de nişte cârpaci, nişte amatori, act care nu are ca obiectiv modernizarea administraţiei sau îmbunătăţirea calităţii serviciului public către cetăţean. De altfel, proiectul anterior a fost declarat neconstituţional în integralitatea sa de Curtea Constituţională, fapt care ar fi impus reluarea procesului legislativ pe cale parlamentară şi nu tocmai pe calea ordonanţei de urgenţă. Partidul Naţional Liberal se va adresa Avocatului Poporului pentru a-i cere sesizarea Curţii Constituţionale asupra acestui act normativ, care presupune o complexitate aparte şi nu justifică în niciun fel promovarea prin Ordonanţă de Urgenţă”, a conchis Orban.

„Pentru mai multă eficienţă şi transparenţă vom stabili o procedură mai clară şi termene reduse pentru numirea în funcţie a unui membru al guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Situaţia din ultimul an ne-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale guvernului. Pentru Administraţia Locală vom reglementa procedura validării prin hotărârea instanţei a mandatelor consilierilor locali aleşi şi vom revizui situaţiile de dizolvare a Consiliului Local astfel încât să asigurăm stabilitatea autorităţilor locale”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern.

Foto: Mediafax Foto / Bogdan Baraghin

 

Citește și: