51 vizualizări 3 nov 2009

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri după-amiază, laun miting electoral în Alexandria, că Parlamentul a picat al doileaGuvern pentru că de 5 ani politicienii şi cei din spatele lor"râvnesc" la privatizarea Poştei, a minelor de sare, a Transgaz saua Transelectrica. "Asta e supărarea pe care o vedeţi la ei", asusţinut preşedintele, care a promis ca va lupta "până când le vaieşi din cap că pot să pună mâna pe ţară".

"Parcă îmi vine să nu mulţumesc Parlamentului pentru cadoul pecare mi l-a făcut trântind al doilea Guvern. Vă asigur că nu voravea un Guvern pe care domnul Iliescu, domnul Voiculescu, domnulHrebenciuc să-l poată manevra", a adăugat şeful statului. Singureleafirmaţii pe tema viitorului premier au fost acelea că cel pe careîl va alege va fi responsabil, "un prim-ministru care să facă caGuvernul să lucreze pentru români".

"Nu le voi da satisfacţie nici de această dată", a subliniatBăsescu în uralele mulţimii, spunând că va opta pentru Guvernul pecare şi-l doresc românii. "Şi ficatul, şi inima, şi mintea mea suntsănătoase şi nu voi ceda presiunilor mediatice. Iar cu nervii staumult mai bine decât ei", a ameninţat el.

Înaintea mitingului, Băsescu a refuzat să facă declaraţii petema căderii Guvernului Croitoru. El a fost aşteptat de presă laieşirea din sediul Prefecturii Teleorman, dar a refuzat să răspundăîntrebărilor, vizibil iritat. Nervos, preşedintele a făcut un gestcu mâna pentru a se feri de microfoane lovind în trecere unreporter al Antenei 3 peste faţă. "Aşa ceva nu se poate", amurmurat el, nemulţumit de prezenţa ziariştilor. (MădălinaDârvaru)

UPDATE15:14 Croitoru după aflarea rezultatului: "Am alescel mai bun guvern pe care am putut să-l fac. Nu mă intereseazăalte funcţii, n-am plecat niciodată de la BNR, FMI îşi va eliberabanii în funcţie de îndeplinirea condiţiilor".

UPDATE15:13 Guvernul Croitoru a picat cu 250 devoturi împotrivă şi 189 pentru

UPDATE14:30 Votul pentru investirea Guvernului Croitoru aînceput

UPDATE14:20 După mai multe dispute în plenul Camerelorreunite între PD-L şi reprezentanţii majorităţii de 65%,Parlamentul a votat cu majoritate de voturi hotărârea privindabilitarea guvernului în funcţie să prezinte bugetul pe 2010,precum şi declaraţia politică privind respectarea indicatorilor cuFMI. Parlamentarii PD-L vroiau mai întâi votul asupra guvernuluiCroitoru, şi de abia apoi discutarea celor două hotărâri.

UPDATE13:45Şedinţa comună s-a realuat. Majoritatea de 65% vrea să completezeordinea de zi cu două puncte politice: o hotărâre în care PSD, PNL,UDMR şi minorităţile cer guvernului să prezinte bugetul pe 2010, şio declaraţie a Parlamentului prin care se precizează că România îşiva respecta angajamentele cu FMI.

UPDATE13:30Deputatul PSD Aura Vasile a cerut o pauză de consultări pentrucompletarea ordinii de zi a şedinţei Parlamentului.

UPDATE13:15 Premierul desemnat Lucian Croitoru i-arăspuns în plen liderului PNL Crin Antonescu care îl întreba cecaută în Parlament că urmează procedurile constituţionale şi avenit să-şi facă datoria. Croitoru i-a recitat lui Antonescu câtevaversuri din poezia "Pelerinii" a lui Lucian Blaga, arătându-i înîncheierea luării sale de cuvânt că " Omul nu-i decât măsuri unuidrum de împlinit".

UPDATE12:51 Gabriel Oprea, fost membru PSD, susţinător allui Traian Băsescu: "Noi, parlamentarii independenţi, o săsprijinim guvernul propus de Croitoru, vom vota astăzi pentruechilibru şi progres".

UPDATE12:38 Varujan Vosganian: "Noi nu vom da votulguvernului, dar problema e ce vom face în continuare"

UPDATE12:15 Fostul pesedist Eugen Nicolicea i-a criticatindirect pe liderii majorităţii de 65%: "Cei azi vor vota pentruguvernul Croitoru, adică PD-L, vor vota pentru încetarea mandatuluide premier al preşedintelui lor, Emil Boc. Ceilalţi care vor votaîmpotrivă vor vota de fapt pentru menţinerea guvernului Boc. Acestparadox a fost creat prin înţelepciunea unor conducători degrupuri. Noi, independenţii, vom vota pentru stabilitate, pentru căavem nevoie de un proiect de buget întocmit de un guvernlegitim".

UPDATE12:02Antonescu: "Nu vom aboli democraţia în România de dragulambilţiilor unei persoane"

UPDATE12:00 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a criticatprezenţa lui Lucian Croitoru în Parlament, arătând că guvernul săuare doar "o mască de tehnocraţi, fără răspundere politică"."Aşteptam o deschidere către minorităţile naţionale, dar nu amauzit nimic, în expunerea pe care aţi făcut-o este o tăcere totală.DUpă votul de azi, preşedintele are şansa de a pune capat crizeipolitice desemnându-l pe Klaus Iohannis în funcţia deprim-ministru. "

UPDATE11:51 Crin Antonescu: "Nu înţeleg ce căutaţi aziaici. Parlamentul s-a pronunţat limpede la discuţiile cu TraianBăsescu în favoarea lui Klaus Iohannis. Faptul că dumneavoastrăsunteţi prezent azi aici în ciuda acestor lucruri îmi arată cădumneavoastră şi, mai periculos, oamenii politici care vă însoţescne spun din două una: fie că Parlamentul nu mai contează şi noisuntem de decor, fie că mizaţi pe coruperea unor parlamentari.".Liderul PNL a catalogat prezenţa lui Croitoru în Parlamentu drept"un moment penibil".

UPDATE11:50Crin Antonescu, preşedintele PNL, a declarat în şedinţa de plen că"ne îndepărtăm tot mai mult de statutul de ţară democrată". "Toatecoaliţiile au fost eşecuri. Situaţia de azi e rezultatul eşeculuicelei mai mari coaliţii de după 1990, coaliţia PD-L-PSD", a maispus preşedintele liberalilor.

UPDATE11:45Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat de la tribunaParlamentului că după respingerea Cabinetului Croitoru majoritateade 65% îi va propune preşedintelui Traian Băsescu desemnarea luiKlaus Iohannis în funcţia de premier. "Să-i mai facem un cadou şipeste patru săptămâni să-i oferim un concediu bine-meritat, întimpul căruia să folosescă carnetul de navigator", a mai spusGeoană, adăugând "să terminăm cu acest regim Băsescu, care seamănăcu regimul Ceauşescu de acum 20 de ani".

UPDATE11.30 Prelungirea instabilităţii politice şi,implicit, amânarea reformelor ar creşte nevoia de finanţare aRomâniei de la 3,5 miliarde euro la aproximativ 5 miliarde euro, încondiţiile în care nici FMI şi nici UE nu ar mai acorda tranşeledin împrumut, a declarat premierul desemnat, Lucian Croitoru.

El a amintit, în plenul Parlamentului, că România are nevoiepână la sfârşitul anului de o finanţare de 3,5 miliarde euro, sumăcare ar urma însă să crească la 5 miliarde euro, ca efect alamănării reformelor şi instabilităţii politice.

România are nevoie de o strategie adecvată care să îi permită săatragă în mai puţin de trei luni 3,5 miliarde euro, din surseexterne ori interne, public sau privat, a declarat, marţi,premierul desemnat, Lucian Croitoru, arătând că acesta va fi şimesajul pe care îl va transmite opoziţiei.

"Principalul mesaj pe care îl voi prezenta este că situaţiaeconomică şi financiară actuală impune măsuri. Voi informa desprestadiul angajamentelor României cu finanţatorii oficiali şi privaţişi voi spune ce măsuri trebuie luate ca să evităm întârzierisemnificative sau eventuale întreruperi în finanţarea externă aRomâniei", a spus Croitoru, într-o conferinţă de presă susţinută laGuvern, citat de Mediafax.

UPDATE10.50Liderul PSD, Mircea Geoană, i-a urat, miercuri, preşedinteluiTraian Băsescu, "La mulţi ani!", precizând că noua majoritateparlamentară îi va face cadou şeful statului ceea ce acesta şi-adorit dintotdeauna, respectiv Guvernul Boc.

"O să-i facem cadou ceea ce şi-a dorit dintotdeauna: GuvernulBoc. Îl va avea din nou pe domnul Boc prim-ministru. Este cel maifrumos cadou pe care i-l putem face. La mulţi ani!",

Guvernul Croitoru dă azi examen în Parlament: aproapepicat

Calculele matematice şi declaraţiile publice ale liderilorpolitici arată că Guvernul Croitoru nu va trece azi de Parlament.PD-L se comportă cu resemnare în faţa acestei situaţii, deşi areuşit de la moţiunea de cenzură până în prezent să coaguleze ungrup neoficial al parlamentarilor independenţi, care vor vota, celmai probabil, Cabinetul lui Lucian Croitoru.

Cunoscute: Nicio şansă pentru premierul luiBăsescu

Şedinţaplenului începe la ora 10, înaintea votului fiind programate luăride cuvânt din partea reprezentanţilor fiecărui grup parlamentar,precum şi a premierului desemnat Lucian Croitoru

Voturile "împotrivă" vor veni,în bloc, de la PSD, PNL şi UDMR. Cele trei formaţiuni au avut,ieri, o întâlnire, în cadrul căreia au stabilit că nu vor votaGuvernul Croitoru. Liberalii vor chiar să voteze cu bilele lavedere, pentru a elimina orice suspiciune, la fel cum au procedatla momentul dezbaterii moţiunii de cenzură.

UDMR numai este împărţită între susţinători ai deciziilor PD-L şiopozanţii acestora, aşa cum s-a întâmplat la votul moţiunii decenzură împotriva Cabinetului Boc II. Surse din cadrul Uniuniine-au declarat că toţi parlamentarii maghiari vor vota împotrivaCabinetului Croitoru. Liderul UDMR, Marko Bela, a anunţat căUniunea va respecta în continuare "înţelegerea făcută cu celelaltepartide care în acest moment formează o majoritate, fără să existeo coaliţie, şi susţinerea comună privind susţinerea lui KlausIohannis".

În ceeace priveşte minorităţile naţionale altele decât cea maghiară,reprezentanţii săi au anunţat că vor fi prezenţi în sală, dar nuvor vota.

Pedeliştii sunt siguri căExecutivul Croitoru nu are şanse să treacă, deşi public merg pevarianta "să vedem". Democrat-liberalii nu pot aduna mai mult de185 de voturi din cele 236 necesare, aceasta cu tot cu grupul celorplecaţi din PNL şi PSD. Discuţiile cu cei de la UDMR au fostabandonate după ce a devenit clar că Uniunea nu se va dezlipideocamdată de PNL şi PSD. Pentru parlamentarii PD-L votul demiercuri nu este decât "timp pierdut" având în vedere că ar preferasă se afle în teritoriu, ocupându-se de campania pentruprezidenţiale.

Dupăvotul de respingere a Guvernului Croitoru, preşedintele Băsescu eaşteptat să vină cu o nouă propunere pentru funcţia deprim-ministru. Până atunci, Cabinetul Boc II rămâne în funcţie, dinpoziţia de interimar.

Principala necunoscută: vor veni parlamentarii lavot?

Numărulcelor prezenţi la şedinţă. Mobilizarea la vot va exista, dar nu vasemăna cu cea de la dezbaterea moţiunii de cenzură, cândparlamentarii actualei majorităţi de 65% au fost ameninţaţi că vorfi excluşi din partid dacă vor lipsi.

Votulproaspătului grup al independenţilor, condus, la CameraDeputaţilor, de fostul social-democrat Gabriel Oprea şi, la Senat,de fostul liberal Liviu Câmpanu. E vorba în total despre 14deputaţi şi 5 senatori, care s-au constituit într-un grupparlamentar mixt nerecunoscut, însă, de Regulamentul forurilorlegislative. Independentul Eugen Nicolicea, recent exclus din PSD,ne-a declarat că va vota conform propriei conştiinţe şi că nu s-aluat o decizie în privinţa votului asupra Guvernului Croitoru îninteriorul grupului. Liviu Câmpanu ne-a declarat că nu va participala vot pentru că va fi la Bruxelles, însă a lăsat să se înţeleagăcă, dacă ar fi fost în ţară, ar fi votat pentru Guvernul Croitoru.Favorabil Cabinetului Croitoru sunt aşteptaţi să se pronunţe şigeneralii Gabriel Oprea şi Anghel Iordănescu, ambii afirmându-şisusţinerea pentru candidatura lui Traian Băsescu, care i-a şiînaintat în grad.

Cea maimare necunoscută este premierul pe care îl va propune şefulstatului după ce Guvernul Croitoru va pica. În ciuda afirmaţiilorpublice şi ameninţărilor că următoarea propunere va veni dinrândurile PD-L, neoficial, lideri democrat-liberali dau caprobabilă nominalizarea unui şef al Executivului care să fie agreatde mai multe partide, numele reluate fiind Mugur Isărescu sau MihaiTănăsescu, în ciuda faptului că aceştia au refuzat ferm până înprezent o astfel de ofertă.

Citește și: