Emma Toader - Mediafax
771 vizualizări 28 ian 2013

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că "aproape sigur" PDL va avea un candidat în alegerile parţiale din Bucureşti, care vor avea loc în urma demisiei din Parlament a lui Dan Voiculescu şi a opinat că Voiculescu "fuge de justiţie".

Blaga a fost întrebat dacă PDL va avea un candidat separat de foştii săi parteneri din ARD, având în vedere că deja Forţa Civică l-a anunţat ca şi candidat pe Iulian Crăciun, iar Noua Republică pe Mihail Neamţu.

"Probabil că cele două candidaturi s-au anunţat în ultimele două ore, timp în care noi eram în discuţii (cu delegaţia FMI - n.r.). Înseamnă că dânşii deja candidează separat, Forţa Civică va candida separat de Noua Republică. Asta înseamnă că aproape sigur vom avea un candidat. Va trebui să discut cu domnul Videanu în seara asta şi sigur vom avea un candidat", a precizat Blaga, într-o conferinţă de presă.

El a comentat şi demisia lui Dan Voiculescu din Parlament, arătând că "Voiculescu face invers decât declară, adică fuge de justiţie".

"De ce s-a ajuns aici? Cred că lucrurile sunt clare: una vorbim şi alta facem. Îmi pare rău s-o spun, dar domnul Voiculescu face invers decât declară, adică fuge de justiţie. Că despre asta este vorba. Renunţi la imunitate, extraordinar! A mai făcut-o în iunie. Problema este cu totul alta: dosarul este la Înalta Curte, termen peste vreo 3, 4 zile şi drept urmare trebuie luat dosarul înapoi de la Înalta Curte şi dus la tribunal. Alte luni, alte termene şi aşa mai departe. Despre asta este vorba", a susţinut Vasile Blaga.

El a apreciat că este o bătaie de joc şi faţă de electorat, fără a mai pune la socoteală grija faţă de banii publici, pentru că "toate alegerile costă".

Liderul FC, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat luni că formaţiunea pe care o conduce îl va susţine pe Iulian Crăciun la alegerile parţiale din Bucureşti. "Sperăm ca el (Iulian Crăciun - n.r.) să poată fi asumat şi de celelalte forţe din dreapta", a mai spus Ungureanu.

Mihail Neamţu, preşedintele Noua Republică, a anunţat, pe Facebook, că doreşte să candideze ca independent la alegerile parţiale care vor fi organizate în colegiul senatorial 8 din Bucureşti, în urma demisiei lui Dan Voiculescu.

Senatorul Dan Voiculescu a anunţat, luni, în plenul Senatului, că demisionează din funcţie, la mai puţin de o săptămână după ce depusese jurământul ca senator. El şi-a motivat gestul prin faptul că în ultima perioadă au existat "speculaţii" cu privire la faptul că imunitatea parlamentară pe care o presupune statutul de senator ar împiedica "actul de justiţie" în cazul dosarului său.

Procesul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care este inculpat senatorul Dan Voiculescu, va fi reluat în 31 ianuarie de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a admis cererea procurorilor anticorupţie de urgentare a judecării cazului.

Demisia sa determină mutarea procesului său de la instanţa supremă, competentă să judece parlamentari, la Tribunalul Bucureşti. Voiculescu a recurs la un gest similar la finalul legislaturii trecute.

Senatorul Dan Voiculescu a depus, în 22 ianuarie, jurământul de credinţă.

Dan Voiculescu a câştigat în urma alegerilor din 9 decembrie 2012 un mandat de senator în Colegiul 8 din circumscripţia 42 Bucureşti.

Citește și: