Ana Petrescu
858 vizualizări 10 apr 2019

„E o afirmaţie cam severă, iar eu nu îmi permit să dau un răspuns pe măsură. Nu cred că e necesar să explic eu, necesar e să înţeleagă dânşii. Am citit azi o declaraţie a cuiva care a spus că proiectele vor fi reluate în procedură parlamentară. Ştiţi că în procedură de urgenţă o lege poate fi adoptată mai rapid decât o OUG”, a declarat Tudorel Toader, miercuri, la Parlament.

Întrebat dacă pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de miercuri a Guvernului era vreo ordonanţă de urgenţă pe justiţie, ministrul a răspuns: „Astăzi (miercuri - n.r.) am stat numai în prima parte a şedinţei ca să pot fi aici. Până am plecat eu nu (era pe ordinea suplimentară OUG pe justiţie – n.r.)”.

Toader a explicat că proiectele Codului penal şi Codului de procedură penală pot fi modificate mai rapid de Parlament, dacă sunt în procedură de urgenţă, decât printr-o OUG.

„A fost o discuţie în CEx, în care un domn deputat a avansat această posibilă soluţie, era undeva în spatele locului în care mă aflam eu şi am spus da, contex pe soluţia dvs, iar orice soluţie trebuie găsită în limitele Constituţiei. Eu nu ştiu dacă vă referiţi la deciziile CCR din 2016-2018 sau dacă vă referiţi la soluţiile CCR din proiectele de lege de modificare a Codului penal şi de procedură penală care au fost parţial declarate neconstituţionale. Dacă vă referiţi la prima categorie, deciziile acelea, plus confiscare extinsă în penal, vă rpog să observaţi că în iulie 2017 am trimis în Parlament proiectul de lege de modificare a Codului penal şi transpunerea directivei privind confiscarea extinsă. Ai obligaţi a transpunerii în legislaţia acitvă în 45 de zile a dleciziilor CCR. Când vorbim de două proiecte de lege asupra cărora CCR s-a pronunţat nu mai există obligaţia de transpunere în 45 de zile, ci leguitorul trebuie să respecte ceea ce CCR a decis apriori. Transpunem în condiţiile legii şi ale Constituţiei”, a conchis ministrul Justiţiei.

Reacţia lui Tudorel Toader vine după ce preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că dezbaterile pe modificarea codurilor penale trebuie reluate săptămânile viitoare în Parlament, susţinând că partidul a fost păcălit de ministrul Tudorel Toader, care a provocat, prin declaraţii, un scandal "până la cer" şi apoi nu dat ordonanţele.

Dragnea a adăugat că nu va propune ca Tudorel Toader să fie remaniat, dar nici nu se poate opune ca discuţia să aibă loc în Comitetul Executiv al PSD. Totodată, premierul poate veni să anunţe în şedinţă că vrea remanierea ministrului Justiţiei, a precizat liderul PSD.

Referitor la o posibilă demitere a ministrului Justiţiei, Viorica Dăncilă a declarat că va lua o decizie după ce va asculta părerea colegilor în şedinţa Comitetului Executiv al PSD. Premierul a precizat că va prezenta social-democraţilor evaluarea sa în legătură cu Tudorel Toader.

Senatul a amânat pentru a doua oară plenul în care trebuia dezbătută şi votată moţiunea simplă prin care Opoziţia cerea demisia lui Tudorel Toader. Motivul a fost la fel ca în plenul de luni neîntrunirea cvorumului necesar desfăşurării lucrărilor şedinţei.

Foto: Hepta

Citește și: