551 vizualizări joi, 08:02

Năstase: Acceptarea moţiunii ar crea mai mult haos. Dacă va trece, va fi benefic doar pentru Iohannnis

Adrian Năstase a declarat că speră ca moţiunea de cenzură să nu fie votată, deoarece ar crea şi mai mult haos. Fostul prim-ministru a precizat că trecerea moţiunii ar fi un lucru benefic doar pentru Klaus Iohannis, care va putea continua jocul politic până în prima parte a anului viitor.

Citiţi continuarea...

Mihai Fifor: Un număr de 35-40 de parlamentari vor înclina balanţa în sensul respingerii moţiunii

Secretarul general al PSD Mihai Fifor a afirmat că în jur de 35-40 de parlamentarii vor înclina joi balanţa moţiunii de cenzură, persoane care realizează că trecerea moţiunii, în absenţa unei alternative serioase a Opoziţiei, ar putea arunca România în haos.

Citiţi continuarea...

Băsescu: Va fi ziua lui Sică Mandolină

„Moţiunea ! Moţiunea de cenzură de joi va fi momentul de început a unei perioade de instabilitate politică . Alături de PNL şi PMP, USR dar şi partidele conduse de Ponta, Tăriceanu şi Kelemen Hunor împreună cu ciracii lor mari amatori de plocoane guvernamentale vor vota, cu morga impostorului pe umerii căruia apasă responsabbilitatea pentru ţară, moţiunea de cenzură insistent cerută de Preşedintele Iohannis”, a scris Traian Băsescu, pe Facebook.

„Ce va fi joi la votul pentru moţiune ? Previzibilă este o cădere a guvernului . Va fi ziua lui Şică Mandolină şi a lui Iohannis . Se vor felicita reciproc, crezând că sunt câştigătorii meciului politic .
În realitate marele câştigător va fi Ponta care nu a avut ca obiectiv instalarea unui guvern liberal ci doar dărâmarea guvernului Dăncilă pentru a deschide larg porţile nogocierii pentru punerea sub control a PSD – ului”, a completat Băsescu.

Acesta a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis va chema ulterior partidele la consultări, însă în va vrea premier pe Ludovic Orban, iar Victor Ponta va dori o majoritate bazată pe PSD - Pro România şi ALDE, căreia i se va alătura şi UDMR, „contracost”.

„Preşedintele Iohannis va chema la consultări partidele, dar obligaţia lui este ca la ora aceasta să ştie numele viitorului premier . Iar dacă cineva crede că Preşedintele Iohanis îl are în minte pe Ludovic Orban, se înşală . Orban trebuie să stea la rind pentru că înaintea lui ar fi Predoiu… Cu ocazia consultărilor va trebui să-i găsească premierului desemnat şi o majoritate parlamentară ceea ce pare dificil .
Ponta îşi va face jocul cu PSD -ul urmând să încerce coagularea unei majorităţi bazată pe PSD, PRO-RO, ALDE şi căreia se va alătura contracost şi UDMR”, a explicat fostul şef de stat.

Acesta vorbeşte şi despre câteva scenarii, însă concluziile moţiunii sunt căderea Guvernului, faptul că Ludovic Orban nu va fi desemnat premier, iar Viorica Dăncilă va rămâne şef al Executivului până la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.

„Scenarii sunt multe. De aceea mă voi limita la a spune doar concluzia :
- Guvernul cade ;

- Ponta iese întărit din această moţiune şi cu aliura de lider al stângii ;

- Ludovic Orban nu va fi desemnat premier ;

- Primul guvern nu trece de votul Parlamentului ;

- Al doilea guvern nu va fi niciodatî supus votului pentru că Parlamentul nu-l va programa ;

- Nu se vor îndeplini condiţiile Constituţionale pentru declanşarea alegerilor anticipate ;

- Doamna Dăncilă rămâne premier interimar până după alegerile prezidenţiale”, mai afirmă Băsescu.

Acesta mai spune că, în cazul în care „PNL vrea să se decredibilizeze acum, va face o alianţă de guvernare cu Ponta, Tăriceanu şi Hunor. Cine pierde şi cine câştigă politic din acest exerciţiu democratic?”.

Moţiunea de cenzură urmează să fie dezbătută şi votată, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, care va începe de la ora 10.00.

Citește și: