Cristian ANDREI
39739 vizualizări 29 iul 2012

USL face numărătoarea paralelă la REFERENDUM 2012, iar liderii Uniunii spun că PREZENŢA LA VOT până la ora 23 a fost de peste jumătate plus unu din cei înscrişi pe listele electorale, preşedintele suspendat Traian Băsescu urmând să fie demis. La ora 21.30, vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, a anunţat că sunt cozi la secţiile de vot, iar după calculele USL până la ora 23 vor vota 52% din cei înscrişi pe listele electorale. Conducerea USL a spus că 87% din cei care au votat au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu.

UPDATE 01.00 Senatorul PSD, Dan Şova, a declarat că numărătoarea paralelă a PSD indică o prezenţă la vot de 48,5% la care se adaugă aproximativ un milion de voturi care nu s-au numărat şi care provin: 6 - 700.000 din listele suplimentare, 150 - 200.000 din afara graniţelor şi câteva sute de mii din urnele mobile.

"Avem veşti foarte bune. Ne bazăm pe numărătoarea noastră , avem toată convingerea că după datele proceselor verbale vom avea 52%", a spus Şova.

UPDATE 22.15 Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat că potrivit numărătorii paralele efectuată de USL la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, preşedintele suspendat va fi demis.

"Am numărat peste 9,2 milioane de voturi. 87% dintre români au votat împotriva lui Traian Băsescu", a declarat senatorul PSD Dan Şova.

UPDATE 22.20 Senatorul PSD, Dan Şova, a spus că prezenţa la vot este la ora 22.00 de 48%. Potrivit estimărilor USL, până la ora 23 vor vota peste 52% din ce înscrişi pe listele electorale.

"În 45 de minute îl putem trimite acasă pe Traian Băsescu, ni s-a impus acest prag în condiţiile unui dublu boicot, al PDL şi al maghiarilor", a adăugat Şova.

El a dat asigurări că toţi românii care se vor afla la ora 23.00 în secţile de votare vor putea să-şi exercite acest drept.

UPDATE 21.30 Vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, a declarat că prezenţa la vot, potrivit numărătorii paralele a USL, este la ora 21.00 de 45%.

"În jurul orei 23 peste 52% dintre români vor fi fi votat astăzi. Votează 700.000 de români pe oră", a spus Relu Fenechiu, care i-a îndemnat pe susţinătorii lui Traian Băsescu să iasă la vot pentru a nu-l transforma pe acesta într-o "fosilă politică".

UPDATE 20.00 Vicepreşedintele PNL, Eugen Nicolăescu, l-a somat pe preşedintele suspendat Traian Băsescu să voteze la referendum şi să ceară acelaşi lucru şi susţinătorilor săi.

"Preşedintele României este primul chemat să respecte Constituţia şi legile ţării. La sugestia lui Traian Băsescu, CCR a obligat să introducă cvorum la referendum. La vremea respectivă, Traian Băsescu a solicitat cetăţenilor să se prezinte la vot. Când a văzut că scorul este defavorabil, a cerut să nu se mai prezinte la vot. Altfel Traian Băsescu trebuie să plece de acum acasă", a spus Nicolăescu.

Potrivi numărătorii paralele a USL, prezenţa la vot la ora 19.30 a fost de 39,6%, adică aproximativ 7 milioane din cei cu drept de vot.

"Sunt multe acţiuni de intimidare a cetăţenilor de a participa la vot. De preoţi care servesc cauza PDL şi este absolut de neînţeles, primari, consilieri care ameninţă cetăţenii", a declarat Nicolăescu.

Deputatul PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a spus că prezenţa redusă a etnicilor maghiar la vot a fost determinată de apelurile premierului ungar Viktor Orban, de cele ale lui Laszlo Tokes si de cele ale PCM.

UPDATE 19.40 "De acum vine valul, iese lumea la vot", spun liderii USL care se arată optimişti în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiei de prezenţă pentru referendumul de demitere. Potrivit numărătorii paralele a USL, prezenţa la vot era la ora 19 de aproximativ 37%.

"Avem procentele de la ora 17 de la locale, dar avem două ore în plus pentru vot", afirmă cei din USL.

UPDATE 17.50 Dacă în cursul dimineţii liderii USL se declarau mulţumiţi de prezenţa la vot, după amiază situaţia s-a schimbat. Astfel dacă dimineaţa mesajele despre prezenţă erau "suuper", după orele prânzului mesajele erau de "îngrijorare" şi "se joacă". Dând vina pe căldură, liderii Uniunii susţin că lumea aşteaptă seara pentru a ieşi să voteze. Astfel în intervalul 14 - 17, procentul celor care au votat, potrivit numărătorii paralele a USL este de 6%. Astfel, prezenţa la vot pentru întreaga zi, până la ora 17, a ajuns la 27%.

Printre judeţele care nu au reuşit să mobilizeze electoratul se numără Bistriţia Năsăud, mai multe judeţe din Transilvania, dar şi judeţul Constanţa (în special în mediul rural) sau Ialomiţa.

Comparativ cu alegerile locale, prezenţa la vot este mai mică cu aproximativ 11 - 12% (raportat la ora 17.00). Pentru a fi validat referendumul de demitere, 9,1 milioane de români trebuie să se prezinte la urne.

UPDATE 14.00 Până la ora 14, aproximativ 20% din ce înscrişi pe liste electorale s-au prezentat la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, susţin cei din USL care citând rezultatele propriei numărători paralele. Bucureştiul se află printre zonele fruntaşe, spre deosebire de alegerile locale unde s-a clasat pe ultimul loc. "Estimasem 40% prezenţă în Bucureşti", au spus cei din USL.

Liderii USL au declarat pentru gândul că dintre cei care au votat 90% s-au pronunţat pentru demiterea lui Traian Băsescu.


Potrivit numărătorii paralele efectuate de cei de la USL, prezenţa la vot la ora 11% era de aproximativ 13,7%. „Prezenţa este mai bună decât la locale în multe zone, iar în Bucureşti lumea iese la vot. Nu vrem să demobilizăm lumea cu date prea încurajatoare, vrem ca lumea să iasă la vot în continuare”, au declarat pentru gândul lideri din USL.

„Sunt aproximativ două milioane de voturi la ora 11”, au precizat surse din USL.La numărătoarea paralelă a USL la ora 09.00 prezenţa la vot era de 4,62%, la ora 10.00 prezenţa la vot era de 9,14%.

"Este bine. Prezenta este la fel ca la locale, dar mai avem două ore în plus, de la ora 21 la ora 23", a spus un lider PNL.
 

Citește și: