Cristian ANDREI
12634 vizualizări 9 aug 2012

Într-un document al PSD, intitulat "Clarificări legislative privind referendumul din 29 iulie 2012" şi asumat de secretarul general Liviu Dragnea, se precizează la capitolul concluzii că din listele electorale permanente trebuie scoase câteva milioane de persoane.

Pentru ca referendumul să fie considerat valid, Curtea Constituţională a stabilit că la urne trebuie să vină jumătate plus unu din cei înscrişi pe listele electorale. La referendum s-au prezentat 8.459.053 persoane, iar ultimele informaţii oferite de Ministerul de Interne şi al Administraţiei anunţau 18,2 milioane de persoane pe listele electorale permanente.

"Având în vedere datele contradictorii privind numărul de alegători din listele electorale permanente pe baza căruia trebuie stabilit cvorumul de participare, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului să transmită listele electorale permanente actualizate astfel încât exprime realitatea electorală din ziua referendumului", susţine secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat că potrivit legii 370/2004 trebuie luate în considerare toate persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani la data referendumului, indiferent unde locuiesc.

USL susţine că pentru stabilirea cvorumului de prezenţă trebuie luaţi în considerare doar cei care se află pe listele electorale permanente. Potrivit celor de la USL de pe aceste liste trebuie scoşi cetăţenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, adică aproximativ două milioane de persoane.

"Din totalul cetăţenilor români cu drept de vot se vor scădea cei cu domiciliul şi/sau reşedinţa în străinătate (care în mod nelegal au apărut pe listele electorale permanente la referendumul din 29 iulie şi care sunt de ordinul milioanelor, ex Spania 856.000, Italia 987.000 etc.), iar cei rămaşi sunt cetăţenii care, conform legii, numai ei pot figura pe listele electorale permanente, pe baza cărora trebuie stabilit cvorumul de participare la referendum", se arată în documentul USL.

În documentul întocmit de secretarul general al PSD sunt prezentate câteva decizii ale Curţii Constituţionale, care fac referire la listele electorale permanente şi la faptul că acestea nu cuprind persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în afara ţării.

În document, nu se spune însă nimic despre erata trimisă de judecătorii Curţii Constituţionale, care face referire la legea 370/2004, cea care defineşte că pe listele electorale permamente intră toţi cetăţenii peste 18 ani.

Curtea Constituţională convocată de urgenţă din cauza eratei

Şi în cadrul Curţii Constituţionale au început să apară semne de întrebare asupra tipului de cvorum care trebuie luat în considerare pentru validarea/invalidarea referendumului din 29 iulie după ce la Monitorul Oficial a ajuns o erată trimisă în numele preşedintelui Curţii Constituţionale.

Judecătorii Ion Predescu şi Tudorel Toader au spus că nu ştiau de existenţa acestei erate trimisă spre publicare. Mai mult, judecătorul Toader i-a cerut preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, convocarea unei şedinţe de urgenţă pentru a se "lămuri toate aspectele".

Iată completarea apărută în Hotărârea CCR după publicarea eratei: "În speţă, însă, sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul". Practic, prin introducerea în discuţie a legii 370/2004 se schimbă definiţia listelor electorale permanente. Potrivit acestei legi, listele electorale permanente îi cuprind pe toţi românii cu vârsta de peste 18 ani, care au drept de vot.

Preşedintele Crin Antonescu a declarat aseară că potrivit legilor, dar şi deciziilor Curţii Constituţionale, cvorumul de prezenţă la referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu se va calcula din persoanele aflate pe listele electorale permanente, care nu cuprind însă persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

 

 

Citește și: