Petriana Condrut
5131 vizualizări 7 oct 2018

Principala întrebare care se pune în aceste condiţii este: Cine a greşit şi ce mesaj transmit românii?

- Primii care au vrut să dea un exemplu pozitiv au fost politicienii. Deşi partidele nu şi-au asumat o campanie pentru referendum, PSD a recunoscut că vrea să informeze publicul legat de această iniţiativă. Cât priveşte liderii politici, fiecare şi-a îndemnat membrii să facă aşa cum simt. Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea, Traian Băsescu, Ludovic Orban au mers rând pe rând la urne, susţinând familia tradiţională.

- Datele de la primele ore prevesteau însă dezastrul. Sâmbătă, după 3 ore de la deschiderea secţiilor, la nivel naţional, procentul nu ajunsese nici la 1%. Alte trei ore de referendum, iar sâmbătă la prânz, prezenţa abia urcase către 3%. Specialiştii făceau deja evaluări. Dacă nu se va atinge pragul de 10 procente la închiderea urnelor, este posibil ca demersul să fie un eşec total.

- A venit seara de sâmbătă, ora 21:00, iar datele nu arătau deloc bine pentru iniţiatorii referendumului. 5,72% din populaţie (adică un milion de oameni) a ajuns să îşi exprime opţiunea. Pentru ca referendumul să fie validat, e nevoie de nu mai puţin de 5.483.548 de voturi.

- Sociologii au tras linie şi au vorbit pentru prima dată de lecţia dată de români. "Dacă votul va fi sub pragul minim pentru validarea Referendumului, atunci va fi o lecţie pentru clasa politică. (...) Poporul român a oferit azi o lecţie nu politicienilor, dar mai degrabă iniţiatorilor Referendumului, respectiv Coaliţia pentru Familie", a declarat pentru Mediafax, Gelu Duminică.

- Mai era o speranţă în ziua de duminică. Deşi greu de atins pragul de 30%, pentru validare, o mobilizare era aşteptată prin biserici. De altfel, mesajul a fost dat de preoţi, începând cu Patriarhul Daniel şi terminând cu preoţii de la sate. "Cei care nu aţi fost până acum la vot, vă rugăm să mergeţi, ca să nu fie prea târziu. Vă îndemnăm să mergeţi la vot şi să aveţi această onoare," îi îndemna Patriarhul Daniel pe credincioşi.

- Cu toate acestea, datele de duminică, de la prânz nu arătau o situaţie mai bună: 11,67% prezenţă la vot, însemnând puţin peste 2.100.000 de oameni. În a doua zi de referendum, la urne nu se strânseseră la prânz nici măcar numărul de oameni care au semnat iniţiativa de redefinirea familiei, şi anume 3 milioane.

- "Biserica e considerată un agent electoral major, dar nu e. Faptul că nu a reuşit să mobilizeze un număr normal pentru un vot, arată că biserica nu e atât de bine organizată, însă cred că toată presiunea va fi pusă mâine, când vom vedea cu totul o altă mobilizare din partea iniţiatorilor,” sugera sociologul Gelu Duminică.

-  Faţă de referendumurile anterioare, acţiunea de acum nu reuşeşte să atingă nici măcar procentul de la primele ore. Ca o comparaţie, în 2009 (referendumul pentru parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari), prezenţa la vot era de aproape 20% la prânz, în timp ce în 2012 (referendum pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu), prezenţa era la ora 14.00 de 21%.

- Urnele rămân deschise până la ora 21:00, adică încă patru ore de vot. Este puţin probabil ca cele aproape 30% de procente necesare pentru validare să fie atinse. Înfrângerea a fost recunoscută deja de către Coaliţia pentru Familie, al cărei demers a stat a baza referenumului, care arată cu degetul spre partidele politice pentru întregul eşec: ”Pentru toţi cei care au afirmat în mod fals, într-o campanie de dezinformare fără precedent de la Revoluţia din 1989, că acest Referendum este al Partidului Social Democrat şi al liderului său, Liviu Dragnea, devine acum evidentă, prin boicotul realizat la nivelul întregii ţări de către PSD, falsitatea acestor afirmaţii. (...) nici măcar date elementare privitoare la obiectul referendumului nu au fost comunicate publicului românesc."

- În loc de concluzie. Un bărbat din Teleorman justifică boicotul său: ”Nu merg la referendum! Dacă ar fi fost un referendum pentru imunitate, a politicienilor sau pentru mai multe să bage... dar bagă ce le convine lor. Unii spune că să distragă atenţia. Dar mie nu-mi distrage atenţia de la treburile pe care le am eu. Nu mă interesează lucrul ăsta pe mine”.

 

Citește și: