Sorin Bogdan
Departamentul Politic
5384 vizualizări 30 sep 2018

Românii sunt aşteptaţi la urne, peste o săptămână, la referendumul naţional pentru redefinirea familiei. Întrucât, la nivelul Uniunii Europene, tendinţele de liberalizare a atitudinii faţă de relaţiile dintre persoanele de acelaşi sex sunt tot mai accentuate, marile partide parlamentare evită să se pronunţe direct asupra uneia dintre opţiunile pe care le vor avea românii de ales, însă o fac prin mesajele transmise individual de liderii politici. 

PSD susţine că organizează doar acţiuni de informare, iar ALDE, PNL şi UDMR îşi îndeamnă simpatizanţii să voteze conform conştiinţei. Dintre partidele parlamentare, doar PMP cere un vot în favoarea familiei tradiţionale, iar USR se opune referendumului.

PSD nu recunoaşte că face campanie pentru familia tradiţională

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că social-democraţii nu se vor implica în campania electorală pentru referendum. ”Întrebarea care e pusă pe buletinul de vot este destul de neclară şi trebuie să îi ajutăm pe oameni să voteze în cunoştinţă de cauză”, a explicat Dragnea, de parcă altcineva ar fi decis în Parlament ce vor fi întrebaţi românii când vor ajunge la urne.

”Dacă mă întrebaţi ce fac eu, merg la referendum şi educaţie mea ortodoxă, educaţia mea de copil crescut la sat, la ţară, înconjurat de familia tradiţională, mă face să spun DA cu toată hotărârea la acest referendum, pentru că aşa văd eu societatea românească, continutatea acestui popor”, a declarat duminică Liviu Dragnea la România TV. ”Este imposibil să îmi schimb atitudinea.”

”Este obligaţia tuturor să facă acţiuni în care să arate ce înseamnă acest referendum, dar nu vom face campanie pentru a se lua o decizie sau alta”, a declarat şi premierul Viorica Dăncilă miercuri, în faţa socialiştilor europeni reuniţi la Bruxelles.

Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae critică iniţiativa apărută în spaţiul public de boicotare prin absenteism la vot a redefinirii familiei şi  îi îndeamnă pe opozanţii referendumului să vină la vot şi să demonstreze că sunt majoritari.

”Boicotarea referendumului nu va genera vreo economie la buget,” scrie Nicolae pe Facebook. ”Absenţa la vot nu înseamnă vot împotriva revizuirii Constituţiei. Înseamnă doar prostie. Inutilă. Şi asta doar dacă admit că nu e ceva mai grav. O mentalitate periculoasă, potrivit căreia poporul nu trebuie lăsat să decidă pentru că e needucat, neinformat şi manipulat. Bineînţeles, interdicţia să se aplice doar poporului român. Alte popoare sunt educate, informate şi e foarte bine că decid pentru ţările lor. Totuşi, dacă tema e greşită, falsă sau manipulatorie, de ce nu vin oponenţii ei la vot? Să demonstreze că sunt majoritari şi să-şi impună punctul de vedere. Boicotul nu e o opţiune. Pentru că democraţia participativă nu e un moft. Nu te bagi, nu contezi. Eşti cetăţean major? Exprimă-te, fă-ţi auzită opinia, mergi la vot!”

Mult mai tranşant este ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici: ”Am să merg la referendum şi am să votez Da”, a declarat acesta într-o emisiune la Antena 3. ”Este momentul ca această ţară să îşi arate opţiunea.”

Tot pentru familia tradiţională va vota şi vicepreşedintele PSD Gabriela Firea. ”Familia este legătura noastră cu trecutul şi puntea către viitor,” scrie ea pe Facebook. ”Pentru mine, căsătoria înseamnă comuniunea bazată pe iubire şi respect dintre o femeie si un bărbat. Voi spune DA la Referendumul din 6-7 octombrie!" 

Interesant este faptul că fiul său vitreg, Răzvan Firea, promovează boicotarea referendumului: ”Se iroseşte atâta energie doar pentru a mai învăţa o generaţie să trăiască în frică şi intoleranţă,” afirmă el. ”Acest referendum nu schimbă nimic esenţial pentru susţinătorii lui, însă pentru ceilalţi, solidifică o cultură a fricii, a lipsei de apartenenţă, într-o ţară care, oricum, îşi tratează ruşinos minorităţile.”

Lia Olguţa Vasilescu, alt vicepreşedinte PSD, se pronunţă vehement pentru familia tradiţională, înşirând pe Facebook tot felul de exemple imaginare sau ştiri false culese din tabloidele occidentale. ”Ştiu că noi, ca ţară avem probleme grave şi urgente, însă nu vreau ca, pe lângă ele, să mai existe şi pericolul să ne pierdem copiii (vedeţi ţările "civilizate" care promovează mişcarea homo şi altele pe lângă),” scrie ea pe pagina de socializare. ”Pentru că, după promovare, urmează toleranţa, apoi acceptarea, celebrarea, obligarea şi pedeapsa. Pedepsiţi pentru că nu îmbrăţişăm modelul lor de viaţă? Pentru mine este un abuz, am aceleaşi drepturi şi libertăţi şi nu vreau să-mi fie îngrădite. Despre asta vorbim.”

Vicepreşedintele PSD Doina Pană şi-a schimbat fotografia din profilul de Facebook, pentru a-şi manifesta cât mai explicit atitudinea.

Între pozele cu vizita în SUA şi cele de la vizitele pe la militarii români de pe diverse fronturi, ministrul Apărării şi vicepreşedinte PSD Mihai Fifor promovează apelul organizaţiei PSD Timiş pentru a vota în favoarea familiei tradiţionale.

Doina Federovici este alt vicepreşedinte PSD care şi-a schimbat imaginea din profilul paginii de socializare.

 

ALDE promite o lege a parteneriatului civil

Şi preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că formaţiunea pe care o conduce nu se va implica în campania pentru referendum, iar partidul recomandă votanţilor săi să voteze conform conştiinţei. Ca să împace şi capra şi varza, Tăriceanu nu uită să menţioneze că românii sunt conservatori, iar sondajele arată că vor vota pentru familia tradiţională, însă, desigur, ALDE va promova un proiect de lege care va avea grijă şi de ceilalţi. ”Eu cred că trebuie să respectăm libertatea fiecăruia să-şi organizeze viaţa intimă şi personală aşa cum doreşte şi în acest sens, probabil că după referendum, va trebui să promovăm o lege a parteneriatului civil, la care colega mea Renate Weber s-a angajat să lucreze,” susţine Tăriceanu. ”Proiectul e în linii mari făcut, a avut şi discuţii cu ONG-uri, tocmai pentru a găsi o formulă care să fie cât mai bună.”

De altfel, şi Liviu Dragnea a promis o lege a partaneriatului civil. ”PSD nu are nimic împotriva minorităţilor sexuale, suntem toleranţi, înţelegem”, a precizat preşedintele PSD duminică, la România TV. ”Eu am cerut unor colegi din partid de mai mult timp să înceapă discuţiile cu aceste asociaţii pentru a se realiza legea parteneriatului civil, ca să le dăm mai multe posibilităţi, dar nu posibilitatea de adopţie. (Legea - n.r.) este deja gata, după mai multe discuţii. Am hotărât ca, după acest referendum, să se discute acest tip de parteneriat civil, care mie mi se pare firesc, dar nu căsătorie.”

 

PNL acuză Coaliţia PSD-ALDE că politizează referendumul

PNL susţine referendumul pentru redefinirea noţiunii de căsătorie în Constituţie, dar nu va impune membrilor cum să voteze. Ludovic Orban a anunţat că va participa la referendumul pentru redefinirea familiei, însă nu a precizat cum va vota. Preşedintele PNL nu pierde ocazia de a înfiera încă o dată coaliţia guvernamentală, pe care o acuză că politizează referendumul: ”Deja implicarea parşivă a lui #Dragnea şi a lui #Tăriceanu în emiterea de mesaje despre acest referendum, riscă să compromită acest exerciţiu democratic. Eu ştiu ce înseamnă familie pentru mine. Fiecare trebuie să decidă ce înseamnă familie pentru el, pentru ea.”

Prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu laudă biserica şi iniţiativa Coaliţiei pentru familie şi îndeamnă lumea să iasă la referendum, al cărui rezultat - crede el - va ajuta parlamentarii să reglementeze ulterior şi situaţia minorităţilor. Dar atitudinea sa este suficient de explicită: ”Salut iniţiativa Coaliţiei pentru familie, susţinută de culte, de a face un demers consistent în sprijinul familiei tradiţionale, cea care a constituit vreme de mai multe secole stâlpul de temelie al societăţii româneşti.”

Secretarul general PNL Robert Sighiartău este mult mai explicit pe pagina sa de socializare.

Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu s-a abţinut la votul din Parlament privind referendumul, pe care îl consideră o manipulare ordinară: ”Votul meu a fost un refuz de a participa la o manipulare ordinară pusă în scenă de PSD. Cei care au ales să participe, votând DA sau NU, au facut jocul PSD. Votând DA, au îngrădit drepturile unei părţi din societate, votând NU, au îngrădit drepturile altei părţi din societate.”

 

UDMR recomandă maghiarilor să participe la referendum

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a cerut maghiarilor din România să participe la referendumul din octombrie pentru familia tradiţională şi să voteze după conştiinţă.

 

PMP cheamă românii să voteze pentru familia tradiţională

PMP se declară explicit pentru familia tradiţională. Preşedintele partidului Eugen Tomac recomandă membrilor şi simpatizanţilor partidului să iasă la vot şi să voteze DA şi avertizează că PSD încearcă să confişte o acţiune civică.

Traian Băsescu susţine familia tradiţională. ”În mod paradoxal, la noi referendumul este susţinut de socialişti. Eu provin din familia popularilor europeni, care sunt creştin democraţi şi care încurajează familia. Deci, voi merge la vot pentru un DA - familia formată dintr-un bărbat şi o femeie. Din punct de vedere politic, rămân un om de dreapta”, a declarat fostul preşedinte la România TV. ”Am văzut discuţii legate de Constituţie, că nu ar permite modificări care reduc potenţiale drepturi. Aşa este, numai că tot în Constituţia pe care o invocă cei care vorbesc de un referendum care nu ar fi tocmai constituţional scrie că tratatele şi convenţiile internaţionale la care România este parte prevalează asupra dreptului intern. Ori în Tratatul pentru drepturile fundamentale ale omului se spune clar că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie. Iar România este parte a acestei convenţii.”

 

USR consideră referendumul o temă falsă şi votează NU

 

Preşedintele USR Dan Barna anunţă că parlamentarii formaţiunii vor vota împotriva modificării Constituţiei pentru redefinirea noţiunii de familie, pe care o consideră o temă falsă. Cu ocazia scrutinului, partidul face un exerciţiu de mobilizare şi apelează la membrii şi simpatizanţii săi pentru a face parte din comisiile din secţii, ca delegat USR. Totodată, formaţiunea acuză PSD şi ALDE că mint când pretind că nu ar face propagandă în favoarea familiei tradiţionale.

 

Îndemnuri la boicotarea referendumului

Pe reţelele de socializare au apărut pagini care îndeamnă boicotarea referendumului.

”Credem că #boicot este o alegere a celor care nu doresc să legitimeze prin votul lor referendumul din 6 şi 7 octombrie 2018. Prin urmare, comunitatea #boicotlareferendum nu participă la vot. Cu sau fără cvorum, vom sta acasă în ambele zile. Credem că fiecare român are dreptul să aibă o familie care să-l susţină, să-l respecte, să-l iubească, prin urmare credem că nu este nevoie de instaurarea unui singur model de familie”, spun iniţiatorii comunităţii #boicotlareferendum.

Referendumul se va desfăşura pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie 2018, între orele 7.00 şi 21.00.

Întrebarea care va fi adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei va fi: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?".

Referendumul a fost cerut de Coaliţia pentru Familie.

Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 august 2018 este de 18.917.495, potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Electorale Permanente.

MAE organizează 377 secţii de votare în străinătate, din care 192 pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 185 în alte locaţii, cele mai multe fiind în Italia, Spania şi Republica Moldova. Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Italia (58), Spania (47), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15) şi Germania (14).

 

Citește și: