Ana Petrescu
1789 vizualizări 4 apr 2019

„Pe 26 mai preşedintele vrea să se ţină un referendum. Sigur pot să vă fac câteva comentarii. Am să vă spun ceva – preşedintele nu e interesat de probleme de justiţie. El foloseşte referendumul ca instrument pentru a intra în alegerile de la toamnă. Foloseşte referendumul ca o trambulină pentru a sări în jocul politic. (...) Cred că procedura parlamentară e mai puţin importantă. Preşedintele vine cu două teme şi vrea să scoată din zona amnistiei şi graţierii problemele de corupţie. Al doilea lucru vrea să interzică Guvernului să dea ordonanţe de urgenţă pe tema justiţiei, Cod penal, etc.”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, joi seară, la Antena 3.

Preşedintele Senatului a adăugat că dacă acest referendum va fi validat, procedural urmează o transpunere mai departe în Constituţie, printr-o iniţiativă cetăţeanească semnat de minim 500.000 de cetăţeni.

„Trebuie să se înţeleagă ce urmează după un referendum. Dacă e valid şi majoritatea cetăţenilor aprobă iniţiativa, ar urma să fie transpusă mai departe. Cum? Ar presupune o iniţiativă cetăţenească semnată de minim 500.000 cetăţeni care susţin validarea a ceea ce s-a spus prin referendum. Acest lucru trebuie să meargă la Parlament, iar Parlamentul să facă o modificare a Constituţiei în acest sens. De ce? Pentru că articolul 74 din Constituţie spune că iniţiativele cetăţeneşti nu pot să vizeze amnistia şi graţierea, problemele fiscale şi cele cu caracter internaţional. Ori preşedintele nu ştie aceste lucruri esenţiale care ţin de Constituţie, ori este o dovadă în plus a acestui joc politic. Referendumul poate să se ţină, dar ne lovim chiar de o prevedere constituţională”, a explicat Tăriceanu.

Privitor la a doua temă anunţată de Iohannis, interzicerea Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei, liderul ALDE a spus ironic că întrebarea ar trebui completată cu „să se interzică Guvernului actual PSD-ALDE”, în condiţiile în care Cabinetul Cioloş a adoptat OUG pe codurile penale.

„Vrea să interzică Guvernului să dea ordonanţe de urgenţă. Guvernul e obligat să dea ordonanţe de urgenţă inclusiv pe domeniul justiţiei. Ordonanţa asta nu e făcută pentru Guvernul actual, este pentru Guvernul Cioloş. Domnul Cioloş a dat OUG pe Codurile penale în 2016. Ar trebui această întrebare completată să se interzică Guvernului actual PSD-ALDE”, a conchis preşedintele ALDE.

Reacţia lui Călin Popescu Tăriceanu vine după ce preşedintele Klsus Iohannis a anunţat joi cele două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes naţional şi urmează să fie puse în discuţie la referendumul din 26 mai: - interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie; - interzicerea ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe.

Şeful statului a anunţat, în urmă cu câteva zile, o nouă consultare a Legislativului, în vederea lărgirii ariei de cuprindere a referendumului, în condiţiile în care, în februarie 2017, Legislativul a adoptat un aviz favorabil pentru un referendum anticorupţie.

De asemenea, Iohannis le-a spus luni jurnaliştilor prezenţi la Palatul Cotroceni, într-o discuţie informală, că va convoca partidele politice la consultări pe tema referendumului pe justiţie.

Citește și: