Anca SIMINA
3097 vizualizări 19 feb 2013

După discuţiile aprinse despre regionalizare din interiorul USL, Guvernul a aprobat astăzi un prim memorandum pentru "adoptarea măsurilor necesare pentru demararea procesului de regionalizare-descentralizare". În urma discuţiilor din executiv, procesul de regionalizare va avea doi coordonatori: vicepremierii Liviu Dragnea (PSD) şi Daniel Chiţoiu (PSD).

Potrivit unor surse guvernamentale, în şedinţa de astăzi s-a convenit doar, în linii mari, că  vor exista două grupuri interministeriale de lucru, coordonate de cei doi viceprim-miniştri. Primul va elabora strategia regionalizării şi va analiza ce modificări legislative şi constituţionale trebuie făcute pentru configuraţia şi atribuţiile noilor regiuni. Grupul, în care vor fi cooptaţi şi reprezentanţi ai ONG-urilor sau oameni din mediul academic, ar urma să finalizeze proiectul de regionalizare în această vară, pentru ca până la sfârşitul anului să aibă loc primele alegeri pentru şefii de regiuni. Termenul nu este însă unul clar stabilit în acest moment, cu atât mai mult cu cât între liderii judeţeni au apărut deja primele contre privind viitoarele centre de putere locală, noile capitale regionale.

După includerea regiunilor şi în Constituţia revizuită, pe care USL speră să o valideze prin referendum în octombrie, al doilea grup interministerial ar urma să pună în practică proiectul, să transfere atribuţii de la nivel central sau judeţean spre regiuni, să comaseze diverse direcţii deconcentrate din teritoriu şi să organizeze alegerile. Primul scrutin va fi indirect, şeful regiunii urmănd să fie desemnat prin votul primarilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, în şedinţa de asăzi nu s-au luat însă decizii concrete referitoare la calendarul regionalizării, fiind vorba despre o informare din partea lui Liviu Dragnea. "Nu este vorba de un road-map la acest moment, de un calendar cu date precise, a fost doar o informare a cabinetului referitoare la procesul de regionalizare", a explicat Zaharescu pentru gândul.

Cele mai aprinse dispute legate de regionalizare vizează stabilirea viitoarelor capitale ale regiunilor. Guvernul porneşte de la ideea menţinerii celor opt regiuni de dezvoltare actuale, care vor avea însă mai multe centre, revendicate deja de liderii politici locali. "Dacă va fi un sediu administrativ într-un oraş, în alt oraş din alt judeţ va fi, de exemplu, direcţia regională de finanţe, în altă capitală de judeţ va fi direcţia regională de mediu şi aşa mai departe. Deci nu dorim să concentrăm într-un singur oraş tot pachetul puterii administrative, pentru că în paralel cu procesul de regionalizare se realizează şi cel de descentralizare", a explicat recent Liviu Dragnea.

 

Citește și: