Departamentul Politic
2923 vizualizări 28 oct 2018

Remanierea guvernului va fi decisă în şedinţa Comitetului Executiv PSD, după ce premierul Viorica Dăncilă va finaliza evaluarea miniştrilor. ALDE a anunţat deja că nu intenţionează să schimbe vreunul din miniştrii săi.

”O remanierea va exista. Luni termin evaluarea,” a promis miercuri Dăncilă, după o discuţie cu preşedintele PSD şi alţi câţiva lideri ai partidului. Unul dintre ei, Marian Oprişan, care a ţinut să-l nominalizeze pe vicepremierul Paul Stănescu printre membrii executivului care nu au ştiut să-şi pună în valoare activitatea. Evident, un alt mare minus este că face parte din tabăra ”puciştilor” condusă de Gabriela Firea.

”Toţi miniştrii trebuie să iasă public şi să explice măsurile bune pe care le-au luat. Cei care nu comunică nu au ce să caute, după părerea mea, în funcţii guvernamentale,” a declarat miercuri, la Parlament, vicepreşedintele PSD Marian Oprişan. ”Paul Stănescu nu a comunicat deloc, aşa cum bine ştiţi. Este colegul meu, este un om destoinic, un preşedinte de consiliu judeţean bun, dar la capitolul comunicare, în ceea ce priveşte activitatea ministerului Dezvoltării, aceasta nu a existat.”

În spaţiul public se discută că miniştrii remaniabili ar fi Tudorel Toader, Dănuţ Andruşcă, Paul Stănescu şi Ştefan Viorel, dar Liviu Dragnea a dezminţit veridicitatea zvonurilor. În discuţia de miercuri din biroul său de la Palatul Parlamentului, Dragnea a sfătuit-o pe Viorica Dăncilă să nu devină ”paratrăsnetul” guvernului şi să promoveze ea insăşi măsurile şi rezultatele ministerelor. ”Două vor fi principalele calităţi ale viitorilor miniştri,” dezvăluie surse social-democrate pentru Mediafax. ”În primul rând, trebuie să ştie să comunice. Doi: să aibă capacitatea să stăpânească funcţionarii.” 

Opoziţia consideră că Şova, Daea şi Toader nu are trebui să lipsească de pe lista remaniaţilor. Vicepreşedintele PNL, Laurenţiu Leoreanu consideră că ministrul Transporturilor Lucian Şova, ”pentru blocarea autostrăzii Unirii” şi ministrul Agriculturii Petre Daea, pentru ”dezastrul produs de necontrolarea pestei porcine”, trebuie înlocuiţi.

”Este obligatoriu ca ministrul Lucian Şova să fie inclus pe lista remanierilor din această săptămână, iar înlocuitorul său trebuie să garanteze că autostrada Iaşi-Târgu Mureş va deveni o prioritate zero a Ministerului Transporturilor, mai ales după semnalul dat de parlamentari din toate partidele în această săptămână,” afirmă Leoreanu într-un comunicat remis Mediafax.

Decizia lui Tudorel Toader de a propune revocarea din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr ar putea să-i salveze scaunul de la Ministerul Justiţiei.

”Nu putem decât să constatăm că în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneţia, în ciuda recomandărilor Comisiei Europene, Departamentului de Stat, în ciuda unui an şi jumătate de proteste ale societăţii civile din România, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu continuă, prin instrumentul numit Tudorel Toader, să destructureze Justiţia. Este atacul final. Practic Tudorel Toader şi-a salvat poate remanierea, demarând procesul de eliminare şi a ultimului procuror care stătea în calea structurii de stat infracţional pe care Liviu Dragnea se chinuie să o construiască. Unul dintre reproşurile aduse domnului Lazăr este acela că ar fi criticat funcţionari de rang înalt şi normalitatea pe care o vede Tudorel Toader, aceea conform căreia parlamentarii şi PSD pot să critice procurorii, dar procurorul şef nu are dreptul să îşi apere colegii. Adică o normalitate pe care nu o putem tolera,” a afirmat preşedintele USR Dan Barna, în Parlament.

Traian Băsescu şi PMP, formaţiunea pe care a fondat-o, continuă să promoveze ideea unei moţiuni de cenzură pentru a schimba întregul guvern. ”Este ultimul moment când opoziţia mai poate depune o moţiune de cenzură, cu ceva şanse de reuşită, pentru îndepartarea de la putere a guvernului marionetă Dăncilă. Altfel, opoziţia este părtaşă la distrugerea României de către această adunătură de ticăloşi ai politicii autohtone. Opoziţia trebuie să aibă conştiinţa împăcată că a încercat,” scrie Băsescu pe pagina sa de Facebook.

 

Citește și: