Departamentul Politic - Mediafax
Cristina Andrei
10369 vizualizări 5 iul 2016

Miniştrii Transporturilor - Dan Costescu, Comunicaţiilor - Marius Bostan, Educaţiei - Adrian Curaj şi ministrul delegat al Departamentului Românilor de Pretutindeni - Dan Stoenescu au fost demişi astăzi de Dacian Cioloş.

„După o perioadă de pregătire, de construcţie, Guvernul intră într-o etapă nouă, aceea a livrării rezultatelor. La începutul mandatului ne-am asumat câteva măsuri concrete, dar care să aibă consistenţă. (...) Sunt domenii în care îmi doresc să dau un nou impuls pentru cele câteva luni care mai rămân. De aceea am decis astăzi să operez câteva schimbări în Guvern, patru schimbări de data aceasta, dar asta nu înseamnă că dacă în viitor va fi nevoie, nu voi lua şi alte decizii", a spus Cioloş.

Cioloş a anunţat şi noile propuneri pe care i le va transmite lui Klaus Iohannis. La Educaţie urmează să fie propus Mircea Dumitru, profesor universitar, rector al Universităţii din Bucureşti şi membru al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). Acesta ar trebui să-şi preia mandatul după ce preşedintele Klaus Iohannis va semna decretul de numire a sa în funcţie şi după depunerea jurământului, cel mai probabil miercuri.

Mircea Dumitru a mai deţinut poziţia de rector al Universităţii din Bucureşti în perioada 2011-2015 şi prorector între 2008-2011, a fost membru al CNADTCU în 2012-2016 şi Preşedinte al panelului Ştiinţe Umaniste şi Arte al CNATDCU în perioada 2010-2012. În perioada 2000-2008 a fost Decan al Facultăţii de Filosofie, Universitatea din Bucureşti. A publicat trei cărţi de autor, zeci de studii şi articole în reviste şi volume de specialitate, în 2001 a primit Premiul „Mircea Florian” al Academiei Române, iar în iulie 2005 a primit Ordinul Bernardo O’Higgins, în grad de Mare Ofiţer, conferit de Preşedintele Republicii Chile.

La Transporturi, portofoliul va fi preluat de Sorin Buşe, cu experienţă de peste 25 de ani în industria auto globală, între septembrie 2010 şi mai 2015 fiind vicepreşedinte al Inginerie Renault Globale şi Directorul General al Renault Technologie Roumaine (RTR). Între anii 1996 – 2008 a lucrat pentru Toyota Motor Manufacturing Canada, ajungând la funcţia de Directorul General adjunct în această companie în ianuarie 2007. Emigrat în Canada în perioada 1990 - 1996, Sorin Buşe a lucrat în industria automobilele nord-americană, prestând şi servicii de inginerie contracte de General Motors. În perioada 1985 – 1990 a fost inginer la Electronica Bucureşti.

Departamentul pentru relaţia cu Românii de Pretutindeni va fi preluat, după demiterea lui Dan Stoenescu, de actualul ambasador al României în Canada, Maria Ligor. Ea a preluat postul de la Ottawa la sfârşitul lunii mai 2013. Tot din 2013 este reprezentant permanent al României la Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale. Din ianuarie 2012 până în mai 2013 a fost ambasador cu însărcinări speciale - reprezentant special pentru promovarea democraţiei. Din noiembrie 2012 este reprezentant al României în Consiliul Guvernatorilor şi membru ales al Comitetului Executiv al Fondului European pentru Democraţie (European Endowment for Democracy).

Între iulie 2006 şi august 2011 a fost ambasadorul României în Regatul Spaniei şi Reprezentant Permanent pe lângă Organizaţia Mondială a Turismului. Anterior, în perioada 2003-2006, a fost director general pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe, în timpul negocierilor de aderare la UE, contribuind la finalizarea negocierilor şi la pregătirile pentru semnarea Tratatului de Aderare. Maria Ligor a mai lucrat la misiunea diplomatică României pe lângă UE, la Bruxelles, la Ambasada României la Luxemburg, cu stagii la Parlamentul European şi la Consiliul Europei, la Strasbourg.

Locul lui Marius Bostan la Ministerul Comunicaţiilor va fi preluat de un ministru interimar, a anunţat Dacian Cioloş. Este vorba despre Dragoş Tudorache, până acum şef al Cancelariei Primului Ministru. Acesta este de profesie jurist şi a lucrat peste zece ani la Comisia Europeană, postură din care a interacţionat în repetate rânduri cu premierul Cioloş.

Dan Costescu, demis după ce a afirmat că o călătorie cu trenul este „un lux"

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a fost remaniat marţi, alături de cei ai Educaţiei, Comunicaţiilor şi Românilor de pretutindeni, ca urmare a declaraţiilor sale controversate legate de faptul că „trenul este un lux''.

„Recomandăm românilor să aleagă mijlocul de transport care li se potriveşte cel mai bine. Este normal să fie mai mare biletul de tren, în toate ţările civilizate este la fel. Trenul este un lux şi oamenii plătesc mai mult că să îl aibă. Suntem o ţară săracă şi trebuie să păstrăm limitele, dar va spun că sunt trenuri care sunt foarte bine puse la punct. Încercaţi trenurile spre mare şi o să aveţi o mare surpriză. Celelalte trenuri nu au obligaţia să aibă aer condiţionat. Sunt trenuri de lung parcurs, mediu parcurs şi scurt parcurs. Fiecare operator feroviar, dacă vrea să atragă clienţi, va oferi aer condiţionat", a afirmat ministrul la Realitatea Tv.

Marius Bostan, fostul ministru al Comunicaţiilor: Educaţia gratuită este o reminiscenţă a mentalităţii comuniste

Ministrul Comunicaţiilor remaniat astăzi, Marius Bostan, s-a aflat în ultimele zile în centrul unor polemici pe tema educaţiei, după ce a declarat că unii profesori îşi bat joc de meseria lor şi că gratuitatea învăţământului este o reminiscenţă a mentalităţii comuniste.

„Unii profesori pur şi simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ţi demisia! Dar nu să îţi baţi joc de viitorul copilului. Justificarea că am salariu mic e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis", a declarat ministrul, săptămâna trecută, la o dezbatere publică.

Bostan a accentuat faptul că ideea educaţiei gratuite face parte dintr-o concepţie învechită de tip comunist şi că, după părerea sa, orice serviciu ar trebui plătit: „Mentalitatea comunistă a fost aşa: să primesc gratis educaţie. Atunci nu cer în partea cealaltă la ghişeu calitate. Să primesc gratis curent, de exemplu. Nu m-ar deranja foarte mult că s-ar opri curentul la ora 12:00. După părerea mea, orice serviciu trebuie plătit într-o formă sau alta. Pentru foarte mulţi părinţi dacă ar simţi că în fiecare lună dau ceva, o sumă, ar conştientiza că nimic nu e gratis. La noi, în mentalul colectiv, a intrat prea adânc gratuitatea. Atunci nimeni nu mai înţelege cum funcţionează statul de fapt. Ar trebui făcute seminarii despre funcţionarea statului. Atunci nu ar mai veni cu cereri care sunt de neîmplinit sau de nerezolvat. Spunem tot timpul: să se dea. Nu avem, în partea cealaltă, de unde. Părerea mea este că e o reminiscenţă a celor 50 de ani de comunism”, a mai spus fostul ministru al Comunicaţiilor.

Adrian Curaj, controverse pe tema doctoratelor plagiate

Numele lui Adrian Curaj este legat de discuţiile referitoare la cadrul legislativ privind modalitatea în care pot fi retrase titluri de doctorat obţinute prin lucrări pentru care se dovedeşte că reprezintă plagiat. Este vorba mai ales despre teze ale unor persoane publice, dintre care cea mai controversată este cea a fostului premier Victor Ponta.

În luna martie, Curaj declara că va consulta cadrul legal în vigoare la acea dată şi că va răspunde solicitării făcute de Universitatea din Bucureşti de a-i retrage lui Ponta titlul de doctor. Întrebat atunci dacă pe baza acelor reglementări i-ar fi putut retrage fostului prim-ministru titlul, Curaj a răspuns că nu. „Dacă se putea, se făcea", spunea atunci minstrul Educaţiei, Adrian Curaj, care a fost remaniat astăzi.

După modificarea procedurilor, însă, şi după decizia CNATDCU care a stabilit că doctoratul lui Victor Ponta este plagiat, o sesizare privind retragerea a fost trimisă către ministrul Educaţiei. Practic, singurul lucru care stă acum în calea retragerii titlului de doctor al lui Ponta este semnătura şefului de la Educaţie, pe care ar fi trebuit să o dea Adrian Curaj.

Întrebat despre decizia pe care o va lua şi care depinde doar de el, Curaj a declarat săptămâna trecută că va semna retragerea titlului, pentru că recomandarea CNATDCU este una executorie. Ministrul Educaţiei nu are de ales decât să emită ordinul de retragere a titlului de doctor în momentul în care primeşte recomandarea CNATDCU în acest sens, explica atunci Adrian Curaj pentru MEDIAFAX.

„Mecanismul a fost gândit astfel ca, indiferent de cine este în poziţia de ministru, decizia CNATDCU să fie una executorie, evident trebuie să aibă avize juridice, dar decizia finală a CNATDCU după întreaga procedură este o decizie obligatorie pentru cel care e la momentul acela ministru.

Răspunsul este sigur că da. Procedura este clară, aceasta se respectă şi există o decizie. De aceea am gândit mecanismul astfel, ca ministrul să nu aibă opţiuni, pur şi simplu să se bazeze pe ceea ce a decis CNATDCU. În momentul în care se termină toată procedura, trebuie să aplici legea. Este un cadrul legislativ care să nu dea loc jocurilor”, a spus Curaj pentru MEDIAFAX.

Dan Stoenescu, pus în faţa numărului mic de români din străinătate care s-au înscris în registrul electoral

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni a recunoscut că numărul celor care s-au înscris în registrul electoral este foarte mic, până la jumătatea lunii iunie înregistrându-se 1.163 de persoane care şi-au exprimat interesul să voteze.

Stoenescu spunea atunci că se declară îngrijorat de acest număr extrem de mic şi că acesta trebuie să fie un semnal de alarmă. 277 de persoane erau înscrise atunci pentru votul la secţie şi 886 de români şi-au manifestat interesul să voteze prin corespondenţă.

 

 

 

Citește și: