Gandul.info
Cristina ANDREI
1144 vizualizări 27 sep 2017
„E o glumă sau este o ironie bazată pe un neavăr? Aş face o mică remarcă: dacă reprezentarea României la ONU şi întâlnirea cu lideri de stat, printre care şi preşedintele SUA, reprezintă o vacanţă, atunci chiar nu mai am alte comentarii pe acest subiect", a răspuns purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale, Mădălina Dobrovolski, întrebată cum a interpretat preşedintele această remarcă a liderului PSD.
 
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a evitat, miercuri, să comenteze declaraţiile şefului statului, Klaus Iohannis, referitoare la atitudinea PSD faţă de Justiţie, el arătând că Iohannis a vorbit „destul" şi că a venit „supărat" din vacanţă şi „ne-a certat pe toţi".
 
„Nu vorbesc. A vorbit preşedintele (Klaus Iohannis, n.r.) destul. Şi aşa a venit supărat din vacanţă şi ne-a certat pe toţi", a spus Dragnea, la ieşirea din sala de plen a Camerei Deputaţilor, el evitând să facă declaraţii suplimentare.
 
Marţi, Klaus Iohannis a declarat că justiţia este atacată, de la alegerile parlamentare încoace, de „un număr impresionant de politicieni influenţi” şi a cerut „implicare civică maximă”. 
„Nu putem să nu constatăm că, de la alegerile parlamentare încoace, un număr impresionant de politicieni influenţi se ocupă cu a ataca justiţia, procurorii, procedurile din justiţie, inducând în populaţie impresia că justiţia nu funcţionează. Cu siguranţă, s-a putut constata că mai mulţi politicieni influenţi sunt fie condamnaţi penal, fie judecaţi penal, fie urmăriţi penal”, a declarat Klaus Iohannis.
 
Acesta susţine că îngrijorările sale dinainte de alegeri s-au adeverit în timp. „Înainte de alegeri le-am atras atenţia alegătorilor că ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal să ajungă în conducerea statului. Automat ar apărea o presiune imensă asupra justiţiei. Iată că acest lucru s-a întâmplat”, a spus preşedintele.
 
Din acest motiv este nevoie de „implicare civică maximă” din partea celor care pot contribui la dezbaterile pe marginea legilor justiţiei. ”De aceea, este nevoie de o implicare civică maximă, este nevoie ca toţi cei care doresc o Românie stat de drept şi care doresc o Justiţie independentă să se anunţe şi să-şi spună opinia. Nu doresc prin asta în niciun fel să se creeze impresia că vreau să chem oamenii să protesteze sau să apară divergenţe majore, dar o societate sănătoasă — şi eu îmi doresc o societate sănătoasă pentru România — este obligată să discute public aceste chestiuni, fiindcă ele ne afectează în definitiv pe toţi”, a afirmat şeful statului.
 
Iohannis a reiterat principalele motive de nemulţumire pe care le are faţă de legile justiţiei preconizate de actuala coaliţie guvernamentală. „Multe puncte de acolo mi se par eronate, iar abordările greşite. Concret, m-aş referi la două chestiuni (...) care mă îngrijorează foarte mult. Faptul că preşedintele se propune a fi scos din procedura de numire a procurorilor-şefi mi se pare o greşeală fundamentală fiindcă doar prin prezenţa preşedintelui România a ajuns să aibă o activitate anticorupţie consistentă, recunoscută pe plan mondial şi preşedintele României este garantul că lupta anticorupţie nu este subjugată politic. A doua chestiune care se doreşte în aşa-zisa reformă a justiţiei şi care mă îngrijorează profund este faptul că se propune ca Inspecţia Judiciară să nu mai fie subordonată CSM care, conform Constituţiei, garantează independenţa justiţiei, ci Ministerului Justiţiei care este un organism eminamente politic. Faptul că ministrul nu este numit politic nu schimbă nimic. Guvernul este unul format din politicieni şi subodonarea Inspecţiei Judiciare către minister aduce riscul unei presiuni politice asupra sistemului judiciar”, a argumentat preşedintele Iohannis.
 
Întrebat dacă are de gând să discute aceste chestiuni cu prim-ministrul Mihai Tudose, Iohannis a răspuns: „Aştept să mă consulte dacă are nevoie de un sfat bun.”
 
Iohannis a cerut demisiile lui Plumb şi Shhaideh: „Persoane urmărite penal nu ar trebui să fie în Guvern”
 
Preşedintele Klaus Iohannis susţine că Sevil Shhaideh şi Rovan Plumb ar fi trebuit să demisioneze din Guvern după ce DNA a început ancheta împotriva lor, în dosarul Belina.
 
„Eu vreau să cred că că România întăreşte statul de drept. Într-un stat de drept , persoane urmărite penal, judecate, condamnate nu au ce căuta în conducerea statului. Da, doamnele ministru trebuiau să demisioneze. A doua variantă democratică, trebuiau să fie retrase. Faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu este de bun augur (...) Ar trebui ca persoane urmărite penal să nu fie în conducerea statului, să nu fie în Guvern”, a spus Iohannis. Şeful statului a precizat că, în lipsa unei demisii, PSD ar fi trebuit să le retragă sprijinul. 
 
Iohannis a precizat că e treaba judecătorilor să stabilească vinovăţia.
 
„Nu mă antepronunţ prin această afirmaţie şi nu cunosc detaliile din dosar şi nu este treaba mea. Îmi doresc foarte mult să avem un guvern care nu este supus unor suspiciuni, un guvern care acţionează pentru România şi pentru români. Nu ştiu dacă doamnele sunt vinovate sau nevinovate. Nici nu e treaba mea şi nu este nici treaba PSD să stabilească acest lucru. Vinovăţia se stabileşte de către judecători”, a mai spus Iohannis.
 
Klaus Iohannis a precizat că în acest moment nu are „niciun temei” pentru suspendarea celor doi miniştri. El a explicat că în cazul lui Sevil Shhaideh acuzaţiile vizează activitatea sa ca secretar de stat, nu ca ministru, iar în privinţa Rovanei Plumb este nevoie ca parlamentul să ceară începerea urmăririi penale. 
 
Vicepremierul Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu de procurorii anticorupţie în dosarul Insula Belina. În aceeaşi cauză DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, ministrul Fondurilor Europene şi deputat, fiind acuzată de complicitate la abuz în serviciu.  
 
Potrivit procurorilor, în anul 2013, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. 
 
„Totodată, au fost efectuate notări în cărţile funciare ale celor două imobile (insula Belina şi braţul Pavel) cu încălcarea dispoziţiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere şi pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menţionate. În susţinerea acestor demersuri, persoane cu funcţii de decizie din Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, precum şi din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administraţia Naţională "Apele Române" şi Consiliul Judeţean Teleorman au servit intereselor unei societăţi particulare, încălcând dispoziţii prevăzute în mai multe legi". 
 
Concret, procurorii susţin că, prin lege, Insula Belina şi Braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public şi nu ar fi putut fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege. Aceste mişcări ar fi fost făcute sub pretextul realizării Complexului turistic, sportiv şi de agrement „Dunăre-Belina-Seaca", în vara anului 2013, atunci când Consiliul Judeţean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (M.D.R.A.P), o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului şi din administrarea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice - Administraţia Naţională „APELE ROMANE", în proprietatea publică a judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului judeţean Teleorman.

 

Citește și: