Eliana Radulescu - Mediafax
125 vizualizări 31 oct 2013

Social-democraţii din conducerea Senatului sunt nemulţumiţi de activitatea Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, condus de liberalul Mihai Voicu, potrivit stenogramei ultimei şedinţe a Biroul Permanent al acestei Camere.

Vicepreşedinţii Cristian Dumitrescu, Nicolae Moga şi Florin Constantinescu (PSD) au criticat faptul că miniştrii şi secretarii de stat nu prea vin la comisiile de specialitate atunci când se discută proiectele de lege, trimiţând, în schimb, la şedinţe, consilieri şi simpli angajaţi din diferite departamente.

Criticile au pornit de la o sesizare transmisă conducerii Senatului de vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri europene, Mihaela Popa (PNL), care reclama faptul că, deşi au fost invitaţi, nici ministrul Mediului, nici vreun secretar de stat sau consilier în acest minister nu au venit la dezbaterea unei ordonanţe de urgenţă privind certificatele verzi.

"Avem o lege privind certificatele verzi şi avem cam trei săptămâni de când tot invităm de la Ministerul Mediului. Nu vin nici măcar la nivel de consilier. Şi noi nu putem să luăm o decizie fără profesionişti şi fără o dezbatere în cadrul comisiei", le-a spus Mihaela Popa senatorilor din Biroul Permanent, precizând că a transmis în patru rânduri invitaţii la minister.

Secretarul de stat de la Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, liberalul Gheorghe Hogea, a recunoscut că reprezentanţii ministrelor "o lasă mai moale" atunci când trebuie să participe la dezbaterile din comisiile avizatoare.

"Din păcate, există o practică, într-adevăr nedorită, din partea reprezentanţilor ministerelor ca, la comisiile unde se solicită aviz, să o lase mai moale, să nu vină de fiecare dată", a spus el.

Vicepreşedintele Senatului Nicolae Moga (PSD) s-a declarat nemulţumit, în timpul discuţiilor, de faptul că miniştrii şi secratarii de stat lipsesc de la dezbaterile în plen şi de la cele din comisii.

"Domnule secretar de stat, eu încă o dată solicit, nu vă bateţi joc de noi, pentru că avem, să ştiţi, instrumentele necesare prin care o să facem şi noi în aşa fel încât să ne rugaţi să veniţi la comisie", l-a avertizat social-democratul pe Gheorghe Hogea.

La rândul său, vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a remarcat că există "o deficienţă" la Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul şi a spus că îl aşteaptă, pentru lămuriri, la următoarea şedinţă a conducerii Senatului, pe ministrul delegat, liberalul Mihai Voicu.

"Dumneavoastră trebuie să insistaţi pe lângă miniştri să-şi facă reprezentarea care trebuie. Este job-ul dumneavoastră. Aşa cum noi, când dumneavoastră veniţi aici şi spuneţi: vă roagă Guvernul să faceţi aşa şi să introduceţi pe ordinea de zi şi aşa mai departe... Şi noi operăm rapid, aşa cum vă place dumneavoastră şi mergeţi acolo şi raportaţi că aţi fost eficient, astfel că dorim şi noi ca dumneavoastră şi echipa pe care o reprezentaţi împreună cu domnul ministru să ne faceţi această bucurie, să vedem că sunt eficienţi", i-a mai spus el lui Hogea.

El l-a îndemnat, ironic, pe secretarul de stat Gheorghe Hogea să meargă în locul ministrului delegat Mihai Voicu la următoarea şedinţă a conducerii Camerei Deputaţilor pentru ca acesta din urmă să poată participa la viitoarea întâlnire a Biroului Permanent de la Senat.

"Dumneavoastră, vă duceţi săptămâna viitoare dincolo, că n-o să se întâmple nimic, abia mai vedeţi foştii colegi, vă mai amintiţi de ei. Iar domnul ministru să vină aici şi să discutăm, pentru că, aţi văzut, sunt domni colegi care au o poziţie destul de radicală", i-a recomandat Dumitrescu fostului deputat PNL Gheorghe Hogea.

Un alt vicepreşedinte al Senatului, social-democratul Florin Constantinescu, s-a declarat, la rândul său, nemulţumit că "nivelul de reprezentare la comisii este foarte, foarte slab".

"Dacă la comisii trebuie să vină secretarul de stat - vă dau exemplu la Comisia economică, industrii şi servicii - vin consilieri de miniştri, vin membri ai unui departament. Trebuie într-un fel să rezolvaţi problema asta", i-a spus el reprezentantului Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul.

El l-a avertizat pe Hogea că membrii comisiei vor lua "măsuri radicale" şi nu îi vor mai primi la şedinţe pe consilierii trimişi la reuniuni.

Citește și: