Reţeaua Politică (RP), o organizaţie independentă care promovează transparenţa şi independenţa procesului politic, îi cere premierului Victor Ponta să îşi asume eşecul privatizării CFR Marfă şi să desecretizeze contractul cu Grupul Feroviar Român (GFR).

"Solicităm Guvernului României să desecretizeze contractul semnat cu Grupul Feroviar Român mai ales în contextul în care, prin declaraţiile publice, proprietarul GFR a acceptat publicarea acestuia", se arată într-un comunicat de presă emis de RP.

"Solicităm totodată publicarea sumelor cheltuite de statul român în cadrul acestui proces de privatizare eşuat", adaugă membrii RP în acelaşi comunicat.

Reprezentanţii organizaţiei semnalează, totodată, o serie de greşeli care au apărut pe parcursul procesului de privatizare a CFR Marfă printre care faptul că Guvernul, prin reprezentanţii săi, a iniţiat un proces de privatizare fără să se asigure că ofertanţii au capacitatea financiară de a participa la acesta, faptul că la semnarea contractului cu Gruia Stoica, omul de afaceri care controlează GFR, reprezentanţii Guvernului nu s-au asigurat că băncile creditoare îşi vor da acordul cu privire la schimbarea acţionariatului CFR Marfă, precum şi faptul că reprezentanţii Guvernului nu au luat în calcul metodologia obţinerii avizului de la Consiliul Concurenţei.

"Aceste greşeli impardonabile au dus la întreruperea nejustificată a procesului de privatizare chiar în ziua în care cumpărătorul trebuia să plătească banii", susţin membrii RP.

Membrii organizaţiei spun, de asemenea, că un astfel de proces trebuie să fie unul "100% transparent" şi că în cazul contrar ai "apreciază că speculaţiile conform cărora au existat înţelegeri ascunse cu proprietarul firmei câştigătoare a licitaţiei nu sunt lipsite de temei".

GFR a fost declarat câştigător în procesul de privazitare a CFR Marfă în luna iunie a acestui an, după ce a oferit suma de 202 milioane de euro pentru a obţine 51% din totalul acţiunilor companiei.

Contractul urma să fie semnat la începutul lunii septembrie, dar termenul de finalizare a transferului de proprietate a fost amântat ulterior până pe data de 14 octombrie.

Pe acea dată însă, procesul de privatizare a celei mai mari companii de profil din România s-a încheiat fără succes.

Citește și: