30 vizualizări 29 apr 2009

Venită miercuri la Braşov în „prima vizită oficială ca ministru”, Elena Udrea n-a ezitat să le împărtăşească ziariştilor revelaţia avută la scurt timp de la sosire: faptul că în urbea de sub Tâmpa, la biserica Sfântul Nicolae din Şchei, se află Muzeul Primei Şcoli Româneşti.

„Nu ştiam că prima şcoală românească e la Braşov, aşa că am ţinut să o vizitez puţin, în fugă, pentru că n-am mai fost de mult la şcoală”, le-a explicat ea jurnaliştilor motivul întârzierii de aproape o oră cu care a ajuns la conferinţa de presă de la sediul partidului.

Explicaţia a continuat apoi, pe acelaşi ton: „Vizita la această şcoală demonstrează ceea ce ştiam – mai mult din ce am citit, decât din ce am văzut – anume că Braşovul are un potenţial turistic uriaş nu numai pentru turismul montan, ci şi pentru turismul cultural, istoric şi religios, cu singura condiţie ca acesta să fie promovat cum se cuvine, pentru că faptul că vin doar 100 de turişti în loc de un milion e numai din cauza lipsei de promovare”. „Sunt ţări care n-au nici pe departe potenţialul natural, antropic al României, dar care reuşesc să adune la buget foarte mulţi bani din turism, nici nu ştiu dacă să râd sau să plâng când trebuie să le spun străinilor cât din PIB vin la noi din turism, nici 3%”, a adăugat Elena Udrea, care a explicat apoi şi cum urmează a fi făcută zisa promovare: „După posibilităţile şi după fantezia pe care o avem la minister, fie din bugetul ministerului, fie din fondurile europene, astfel ca până în 2013, 2012 cât ţine mandatul meu să creştem până la 6,5-7% din PIB”.

O creştere la care, s-a arătat convinsă Elena Udrea, va contribui şi construirea unui aeroport internaţional la Braşov, „proiect pe care, ca ministru al Turismului, îl susţin fără discuţie, la fel ca şi Guvernul, avem o singură problemă legată de transparenţa transferului de terenuri care se face acolo. Pentru că mie personal mi-e teamă ca dl. Căncescu să nu fugă şi cu terenul de-acolo, cum a fugit cu premiul ministerului de la Berlin, ca să-l prezinte la Braşov ca fiind al lui”.

„Industria de ospitalitate”

Cu argumentul că „industria de turism se mai numeşte şi industrie de ospitalitate”, a urmat apoi o descindere la Şcoala Internaţională de Management Hotelier de la Braşov, aparţinând American Hospitality Academy, unde, după ce a tăiat panglica „inaugurării oficiale” - deşi şcoala funcţionează deja de doi ani – Elena Udrea a aşteptat răbdătoare ca gazdele să-i găsească o lingură pentru degustarea unui „pui cu sos dulce-acrişor şi cu ananas, foarte gustos”, preparat chiar sub ochii ei de unul dintre cursanţii şcolii. Vizita la Braşov a continuat, în a doua parte a zilei, cu popasuri la Făgăraş, Sâmbăta de Sus şi Victoria, unde Elena Udrea s-a întâlnit cu primarii din zonă, „pentru o evaluare a necesităţilor lor de dezvoltarea turismului şi a modului în care îi putem ajuta de la minister, pentru că îi putem ajuta în foarte multe feluri”.

Citește și: