Cristina ANDREI
4693 vizualizări 12 aug 2016

Cei care deţin recordul în materie de mandate în Parlament sunt senatorul Bogdan Nicolae Niculescu-Duvăz (PSD) şi deputatul Márton Árpád (UDMR). Aceştia au fost aleşi în Legislativ începând cu anul 1990, adică se află la al şaptelea mandat, ceea ce înseamnă că nu au ratat niciodată alegerile parlamentare.

Pe locul doi, cu câte şase mandate la activ, se află, printre alţiii, Ioan Oltean (PNL, Bistriţa Năsăud) şi László Borbély (UDMR, Mureş), ambii hotărâţi, însă, să lase locul lor în politică celor mai tineri. De cinci ori a fost ales până acum şi liberalul Mircea Man, care ar mai candida o dată, însă aşteaptă decizia partidului, a colegilor.

Mircea Man (PNL): „La 26 de ani n-am ştiut cum am ajuns parlamentar, am fost efectiv trimis. (...) Mi-am dat demisia”

După mai bine de două decenii în Parlament şi cu dorinţa de a candida în continuare pentru un scaun în Legislativ, deputatul UDMR de Covasna, Márton Árpád, spune că decizia de a rămâne în cărţi se datorează, probabil, faptului că atât liderii partidului, cât şi cetăţenii au fost mulţumiţi de realizările sale. Ba chiar în două rânduri a fost ales de cetăţenii din Covasna nominal, printr-un scrutin care a avut loc în tot judeţul, reuşind să-i convingă că merită să-i reprezinte la Bucureşti.

„Trebuie să vă spun că în 2000 şi în 2004 candidaţii pentru judeţul Covasna au fost aleşi printr-un scrutin la nivelul întregului judeţ. Deci aveam în localitate câte una sau mai multe secţii de votare, eram vreo 20 de candidaţi, ca la alegerile parlamentare, şi s-au ales oamenii nominal. Şi am reuşit de două ori prin acest sistem”, a declarat Márton Árpád pentru Gândul.

Un alt parlamentar, tot cu şapte mandate aproape de final, a găsit şi el explicaţia pentru prezenţa neîntreruptă pe scaunul de la Senat. „Am muncit întotdeauna pe brânci, şi în organizaţie, şi în Parlament”, a explicat liberalul Cristian Rădulescu, sugerând că n-ar refuza nici al optulea mandat, dar că deocamdată se lasă pe mâna partidului.

„Eu consider că de la o legislatură la alta cine îşi face treaba acumulează experienţă şi atunci din partea partidului există necesitatea ca experienţa asta să fie folosită”, apreciază Rădulescu.

Tot de la liderii partidului aşteaptă o decizie şi deputatul PNL Mircea Man care declară că „dacă partidul, colegii, primarii o să spună să candidez, candidez, dacă nu, am profesia mea şi ştiu ce am de făcut”.

Despre începuturile sale în politică, Man îşi aminteşte că prima dată a ajuns în Parlament atunci când era foarte tânăr şi că nici nu şi-a dat seama bine ce se întâmplă cu el.

„La 26 de ani n-am ştiut cum am ajuns parlamentar, am fost efectiv trimis, eram un inginer mai bun decât alţii şi am fost trimis. Şi în ’92 mi-am dat demisia pentru că am spus ‘Nu pot să fiu parlamentar’ şi credeţi-mă, eram lângă Petre Roman şi lângă Babiuc şi Severin şi ce era acolo. Şi mi s-a spus ‘Hai, că trebuie să te creştem”. Am zis că nu, eu o să mă cresc singur”, povesteşte liberalul prima lui experienţă din Legislativ.

În prag de scrutin parlamentar, ales până acum de cinci ori în Parlament, Mircea Man susţine, totuşi, că în astfel de cazuri nu e vorba despre orgolii personale: „Deci cred că dacă cineva mi-ar spune astăzi, ‘du-te acasă şi rămâi acolo’, aş face-o, dacă e pentru ţara mea. Deci nu despre asta e vorba”.

În vreme ce unii încă aşteaptă din partea liderilor o decizie prin care să le fie folosită „experienţa” în câmpul politic, alţii s-au hotărât deja că nu mai vor să candideze la alegerile parlamentare. Printre deputaţii cu vechime de şase mandate în Legislativ care la scrutinul următor spun că nu se vor mai afla pe listele UDMR se află şi László Borbély. „A fost bine, a fost frumos, a fost de ajuns. Eu am decis acum doi ani, când am şi anunţat, în 2014, că nu mai candidez. Sunt aici, Slavă Domnului, politicieni care pot să ducă mai departe ce am făcut noi timp de 26 de ani”, a spus acesta pentru Gândul.

Tot cu şase mandate în Parlament vrea să rămână şi liberalul Ioan Oltean, care declară scurt că a lăsat-o mai moale cu politica şi că nu mai vrea să candideze încă o dată. „Nu mai candidez, nu, nu, mi-a ajuns, îi las pe alţii mai tineri decât mine să facă ei treabă”, a răspuns scurt Oltean întrebărilor legate de candidatura la alegerile din toamnă.

Chiar dacă declară că nu-l mai interesează scrutinul parlamentar şi nici politica, în mare măsură, liberalul a fost validat la începutul lunii în în componenţa noului Birou Politic Judeţean al organizaţiei Bistriţa-Năsăud. Toate acestea în ciuda criteriilor de integritate pe care PNL-ul le-a impus membrilor săi şi pe care deputatul, recent trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul ANRP, nu pare să le respecte cu atât de multă stricteţe.

Mai puţin clară pentru toamnă se arată situaţia în cazul deputatului PSD Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz care, după şapte mandate în Parlament, spune că nu vrea să se pronunţe până când problema nu se tranşează la nivel de judeţ şi nu se ia o hotărâre. „La nivel de intenţie e în funcţie de ceea ce pare că e ‘folosibil’ la nivelul nostru de organizaţie”, a răspuns scurt Duvăz la întrebările Gândul.

Márton Árpád (UDMR): Votul uninominal a fost unul păgubos. S-a demonstrat că cetăţeanul habar n-avea cu cine votează

Despre modificarea sistemului electoral şi trecerea la votul pe liste începând cu alegerile din toamnă, spre deosebire de cel uninominal, „ruleta rusească”, aşa cum a fost numit, care a fost aplicat în 2008 şi 2012, cei mai mulţi dintre parlamentarii cu vechime spun că este un lucru benefic, care ar putea duce la un Legislativ mai eficient şi mai competent, pentru că, oricum, la parlamentare „în foarte, foarte, foarte puţine cazuri alegătorul votează candidatul”, susţine UDMR-istul Márton Árpád.

Acesta dă exemplul „votului păgubos” din 2012, în urma căruia, prin Partidul Poporului „s-a demonstrat că cetăţeanul habar n-avea cu cine votează. Vă dau acel exemplu al PP-DD-ului. Cu excepţia persoanei care a dat şi numele acelui partid, nimeni n-a cunoscut pe nimeni dintre cei care au intrat în Parlament şi au intrat cu un succes destul de mare la vremea respectivă”.

Chiar dacă s-a hotărât să nu mai candideze, deputatul UDMR László Borbély crede şi el că sistemul votului pe liste este unul mai echilibrat care aduce modificări benefice: „Noi am spus din 2007, de când a fost introdusă această ‘ruletă rusească’, aşa cum a fost denumită, şi pe bună dreptate, cu colegiile uninominale, pentru că parlamentari cu 36 de voturi au ajuns în Parlament, ca să dau cel mai elocvent exemplu. Deci a fost un fiasco, după părerea mea, şi Slavă Domnului, ne-am întors la acest sistem mult mai echilibrat, care reprezintă mult mai bine voinţa electoratului”.

Există, totuşi, şi parlamentari ca liberalul Mircea Man care cred că votul uninominal era cel care îl poate responsabiliza pe politician, concluzie trasă din proprie experienţă: „Am fost la o întâlnire la care erau 5000 de oameni, şi eu eram în mijlocul lor, şi senatorul era pe stâlp. Şi a venit un bătrânel, s-a urcat pe scenă şi a zis că vrea să spună două cuvinte. Şi a zis ‘domnul Man, dumneavoastră sunteţi aici, aţi fost între noi, şi senatorul e pe stâlp, n-a fost niciodată, a fost o decizie politică, l-au numit acolo”, povesteşte senatorul.  

Dincolo de sistemele de vot, PNL-istul crede că cel mai important lucru e ca din toamnă să avem un Parlament credibil, la care oamenii să nu se uite „ca la nişte hoţi”, şi are pregătit chiar şi un banc despre care spune că surprinde perfect realitatea din România.

„Puteţi să mă înregistraţi şi să daţi ceea ce spun eu. Am auzit un banc foarte sinistru şi foarte trist. Că dacă între între un hoţ şi un parlamentar într-un autobuz în Bucureşti ai intra şi ai striga ‘ăla e hoţul’ şi ‘ăla e parlamentarul’, lumea l-ar înjura pe parlamentar, ceea ce nu e firesc într-o democraţie”, explică Man.

Pe scurt, o metodă-minune nu există, încheie şi senatorul liberal Cristian Rădulescu, care crede, totuşi, că, dacă partidele îşi vor asuma să aleagă pentru parlamentare cei mai competenţi candidaţi, sistemul pe liste este cel mai bun: „Dacă nu, devine o metodă la fel de proastă ca şi cea uninominală”.

Cristian Rădulescu (PNL): „Neperformanţa, în opinia mea, poate să apară şi la mai puţine mandate, şi la mai multe mandate”

În timp ce parlamentarii „pe viaţă” arată că experienţa în Legislativ este un avantaj de care formaţiunile politice trebuie să profite, purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu, a declarat recent că speră ca unii dintre colegii săi, cu trei mandate sau mai mult, să facă un pas în spate, în aşa fel încât partidul să se poată reforma, şi cu ajutorul unora dintre miniştrii Cabinetului Cioloş care „ar fi foarte bine” să ajungă pe listele PNL.

Nu de aceeaşi părere sunt, însă, unii dintre liberalii cu state vechi în Parlament, care sunt de acord că ar trebui reînnoită clasa politică, dar nu cu preţul sacrificării celor care ştiu deja cum merg lucrurile prin Legislativ.

„Deci şi eu spun că trebuie reînnoită clasa politică, dar, din punctul meu de vedere, eu nu cred că putem lua nişte oameni care nu au experienţă şi activitate, nu sunt prinşi în ceea ce înseamnă dezvoltarea unui judeţ, preocuprea pentru ceea ce este de făcut, şi eu cred că m-aş duce mai degrabă spre ceea ce a spus domnul Buşoi: experienţa cu tinereţea şi trebuie o îmbinare între cele două. Mă scot pe mine din calcul la analiza asta, dar pot să dau multe exemple că nu e reuşită acolo unde nu se utilizează experienţa unor oameni, capacitatea de vot şi a creşte tineri”, a explicat liberalul Mircea Man poziţia sa.

La rândul lui, senatorul PNL Cristian Rădulescu susţine că, de fapt, nu anii de mandat sunt cei care trebuie cuantificaţi atunci când vorbim despre apariţia pe listele scrutinului din toamnă, ci rezultatele parlamentarilor care nu depind prea mult de experienţă.

„Doamna Săftoiu se referă, în general, la acei parlamentari care nu au confirmat, care nu şi-au arătat interesul, care nu au servit din punct de vedere legislativ electoratul şi principiile partidului. Neperformanţa, în opinia mea, poate să apară şi la mai puţine mandate, şi la mai multe mandate. Sigur că atunci când se manifestă după ce ai avut şansa să ai mai multe mandate este cu atât mai grav”, a argumentat Rădulescu. 

Citește și: