Sorina Ionaşc
Cristian ANDREI
40501 vizualizări 26 mai 2014

Conducerea PNL a demisionat în bloc în cadrul Delegaţiei Permanente a partidului, după scorul slab obţinut la europarlamentare, şedinţa fiind una extrem de tensionată. Primele decizii luate de conducerea partidului au fost organizarea unui Congres extraordinar al partidului la finalul lunii iunie şi trecerea europarlamentarilor liberali la grupul PPE, ei urmând să părăsească ALDE.

Deputatul Ludovic Orban a fost primul candidat care şi-a anunţat intenţia pentru a prelua şefia partidului, după care Daniel Chiţoiu a declarat că îl va susţine pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de preşedinte. Actuala echipă condusă de Crin Antonescu îl va sprijini pe Klaus Iohannis pentru preşedinţia partidului. În Delegaţia Permanentă a partidului s-a votat şi excluderea din PNL a fostului ministru de Interne, Radu Stroe. Călin Popescu Tăriceanu a încercat să participe la şedinţa liberalilor, dar a fost dat afară din sală, considerându-se că nu este membru al acestui partid. Printre cei care i-au cerut să părăsească sala au fost Mircea Ionescu Quintus şi Ludovic Orban, propunerea fiind ulterior votată în cadrul Delegaţiei Permanente.

Ziua marilor decizii a început de la ora 10.00 când preşedintele Crin Antonescu a anunţat că îşi va da demisia din funcţia de preşedinte al partidului din cauza scorului de sub 15% obţinut la europarlamentare. La câteva ore după acest anunţ, Antonescu îşi prezenta oficial demisia în cadrul Biroului Politic Naţional şi a Delegaţiei Permanente. Alături de el a demisionat în bloc întreaga conducere a PNL, ca o asumare a eşecului de la europarlamentare. De la Sibiu, Klaus Iohannis a declarat că va demisiona din funcţia de prim-vicepreşedinte, după ce social-democraţii au reuşit să obţină un scor mai bun decât PNL în municipiul pe care-l conduce. Noua conducere a partidului urmează să fie aleasă în cadrul unui Congres Extraordinar, care va fi organizat la finele lunii iunie sau începutul lunii iulie. Decizia finală urmează să fie luată în cadrul Delegaţiei Permanente a partidului care se va întruni miercuri.

La prânz, Crin Antonescu, alături de vicepreşedinţi ai partidului şi parlamentari au avut o discuţie informală la sala grupului PNL din Camera Deputaţilor. Aceasta a avut loc înaintea Biroului Politic Naţional şi a Delegaţiei Permanente. Simultan, în biroul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu avea loc o discuţie la care au participat Daniel Chiţoiu, Cristian David şi Andrei Gerea. Ulterior, în acelaşi birou a avut loc şedinţa USD, Tăriceanu întâlnindu-se cu premierul Ponta.

Prima decizie luată de conducerea PNL a fost votul dat pentru ca europarlamentarii să activeze în grupul PPE, renunţându-se astfel la afilirea la ALDE, deşi aceasta este prevăzută în Statutul partidului. Mutarea nu a fost privită cu ochi buni de europarlamentarii PNL, existând rezerve din partea Noricăi Nicolai şi Renatei Weber.

După acest moment, Crin Antonescu şi întreaga conducere a partidului şi-au dat demisia în bloc.

Momentul surpriză al Delegaţiei Permanente a fost produs de intrarea în sala de şedinţe a fostului preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, însoţit de Daniel Chiţoiu şi Radu Stroe. Tăriceanu şi-a dat demisia din PNL după ruperea USL şi a încercat cu câteva zile înainte de alegerile europarlamentare să se reînscrie în partid, la organizaţia municipală Satu Mare. Crin Antonescu susţine că aceast reînscriere nu s-a făcut respectând prevederile statutare şi că Tăriceanu nu este membru PNL. În şedinţă, preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, i-a cerut lui Călin Popescu Tăriceanu să părăsească şedinţa, deoarece nu are calitatea necesară pentru a participa. Mai mult, Quintus i-a recomandat lui Tăriceanu să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Senatului, funcţie obţinută cu sprijinul PSD, înainte de a se înscrie în partid. Deputatul PNL, Ludovic Orban, a propus ca Tăriceanu să fie dat afară din sală, lucru care s-a întâmplat după votul Delegaţiei Permanente.

Rămas în sală, Radu Stroe a fost exclus din partid, decizia Delegaţiei Permanente venind după ce Biroul Politic Naţional făcuse această propunere cu o lună în urmă.

Daniel Chiţoiu a declarat la finalul Delegaţiei Permanente că îl susţine la Congresul extraordinar al partidului pentru funcţia de preşedinte pe Călin Popescu Tăriceanu, iar el va candida pentru o funcţie de conducere. În privinţa refacerii USL, Chiţoiu a fost rezervat, susţinând că va trebui să consulte care este opinia filialelor.

Crin Antonescu nu a dorit să precizeze clar dacă va candida pentru un nou mandat în fruntea partidului la Congresul Extraordinar.

Neoficial, în acest moment, se poate discuţii între PNL şi PDL pentru formarea unei alianţe, lucru facilitat şi de prezenţa celor două partide în PPE. Împreună, cele două partide au un scor de aproximativ 27%.

Actuala conducere a PNL va stabili şi politica de alianţe în perioada următoare, existând deja o serie de discuţii preliminare cu cei de la PDL. În acest moment se negociază o alianţă între cele două partide. Surse democrat - liberale au declarat pentru gândul că PDL acceptă să renunţe la prezidenţiabilul Cătălin Predoiu, cu condiţia ca în fruntea PNL să vină Klaus Iohannis şi acesta să candideze la prezidenţiale.

Premierul Victor Ponta a invitat, imediat după anunţarea exit-poll-urilor de la europarlamentare, conducerea PNL la negocieri pentru refacerea USL şi reintrarea la guvernare. Crin Antonescu şi Ludovic Orban se declară împotriva unei colaborări cu PSD, în timp ce gruparea Tăriceanu - Chiţoiu susţine refacerea USL şi reluarea colaborării cu PSD.

VEZI REZULTATELE PE HARTA INTERACTIVĂ

Citește și: