Sorina Ionaşc
717 vizualizări 18 ian 2015

Prima şedinţă a Comisiei de Cod Electoral s-a desfăşurat departe de ochii presei, preşedintele comisiei, Valeriu Zgonea, explicând că prezenţa jurnaliştilor ar duce la "un show de presă" şi că "nu se pot lua decizii de faţă cu presa".

În replică, jurnaliştii au iniţiat o petiţie, semnată de reporterii de teren de la aproape toate instituţiile de presă, prin care cer transparentizarea dezbaterilor pe noul Cod Electoral.

"Accesul liber şi direct al jurnaliştilor la dezbaterile privind viitoarele legi electorale a fost limitat de către membrii Comisiei de Cod electoral, parlamentari care reprezintă toate partidele parlamentare şi care s-au prevalat de o prevedere controversată a regulamentului de funcţionare a Comisiei. Prezenta PETIŢIE reprezintă un demers civic, bazat pe conştientizarea importanţei deosebite pe care elaborarea viitoarei legislaţii electorale o are pentru societate , dar şi pe interesul public justificat pentru acest domeniu, prin care semnatarii solicită accesul liber şi direct al mass-media la dezbaterea viitoarelor legi electorale, pe toată durata acestora, precum şi la procedura de vot, ca observatori", se arată în petiţia respectivă.

Jurnaliştii invocă interesul public al dezbaterilor comisiei speciale, fiind vorba despre noile legi în baza cărora vor fi aleşi primarii, preşedinţii de Consilii Judeţene, preşedinţii României, dar şi parlamentarii. Astfel, petiţia subliniază "abordarea opacă" a dezbaterilor comisiei de până acum, când jurnaliştii au fost invitaţi să iasă din sală după cinci minute.

"Considerăm că accesul direct, imediat, fără limitări a mass-media se impune cu necesitate atât pentru asigurarea transparenţei depline a dezbaterilor viitoarelor legi electorale, dar şi pentru a oferi opiniei publice posibilitatea de a evalua, din timp, efectele unor mecanisme şi prevederi legislative în materie electorală, precum si concordanţa dintre declaraţiile şi deciziile politicienilor", se mai arată în petiţie.

CITEŞTE PETIŢIA INTEGRALĂ

Concret, atunci când a fost înfiinţată comisia, parlamentarii au decis că "lucrările nu sunt publice", asta deşi în Regulamentele celor două Camere se precizează contrariul, cu excepţia situaţiilor în care se discută subiecte de siguranţă naţională sau ar afecta interesul statului sau al altor persoane.

De altfel, în experienţa parlamentarilor se pot observa diferite situaţii în care secretizarea dezbaterilor la o anumită comisiei a dus la elaborarea de elgi controversate. Un exemplu în acest sens este chiar episodul numit "Marţea Neagră", când membrii comisiei juridice au operat modificări neconstituţionale la Codul penal şi au dat un raport favorabil legii privind amnistia şi graţierea.

În plus, o altă comisie specială, cea pentru revizuirea Constituţiei, a avut un început similar. La primele şedinţe, preşedintele comisiei, Crin Antonescu, anunţase presă că accesul jurnaliştilor la dezbateri va fi limitat, având voie în sală doar la început, pentru "oportunităţi de imagine". Ulterior însă, accesul jurnaliştilor a fost permis.

Referitor la acest aspect, preşedintele Camerei Deputaţilor a dat acest exemplu ca fiind unul negativ pentru prezenţa presei la dezbateri. "Când toată povestea cu această comisie constituţională, care a fost...dumeavoastră aţi avut acces direct la ea, da? Nu s-a întâmplat nimic pentru că acolo a fost un show de presă. Fiecare a spus ce vroiaţi dumneavostră să auziţi. Nu s-a finalizat nicio chestiune, toată lumea a condamnat în alegerile prezidenţiale faptul că Parlamentul acesta nu a fost în stare să scoată o lege de revizuire a Constituţiei cerută de către cetăţeni şi de toţi reprezentanţii mass-media, am activat această comisie”, a spus Valeriu Zgonea, explicând că parlamentarii nu vor putea lucra eficient cu presa de faţă.

Astfel, jurnaliştii doresc ca prin această petiţie să se ajungă la transparentizarea dezbaterilor parlamentare.

"În consecinţă, având în vedere cele expuse anterior, cerem permiterea accesului liber, imediat, direct şi fără limite a reprezentanţilor mass-media la şedinţele Comisie de Cod electoral, pe toată durata acestora", se mai arată în petiţie.

Cum au secretizat parlamentarii lucrările comisiei

În prima şedinţă a Comisiei de Cod Electoral, în care vor fi elaborate noile legi în baza cărora se vor desfăşura toate tipurile de alegeri, comisie condusă de Valeriu Zgonea, jurnaliştii au fost nevoiţi să părăsească sala.

Zgonea, a justificat faptul că accesul presei este îngrădit la lucrările Comisiei de Cod electoral, în timpul şedinţelor, prin eşecul demersului de revizuire a Constituţiei, care a fost ”un show de presă”, în care se făceau declaraţii politice.

”La cinci minute (aveţi acces, n.r.) la început pentru oportunităţi şi la sfârşit aveţi această chestiune pe care o avem de 15 ani. Se face o conferinţă de presă, fie preşedintele Comisiei, fie un vicepreşedinte mandatat vă spune ce s-a întâmplat în comisie. În afară de această chestiune, ca peste tot în România şi în Parlament, aveţi acces la stenogramele acestei comisii. Mai mult, puteţi să aveţi dialog cu fiecare dintre membrii comisiei, pentru că fiecare vă va spune punctul de vedere”, a explicat Zgonea.

Comisia specială şi-a reluat lucrările ca urmare a scandalului votului din diaspora, românii din ţară şi din străinătate cerând insistent votul electronic şi cel prin corespondenţă.

Citește și: