Sorina Ionaşc
Departamentul Politic
10059 vizualizări 10 iul 2012

Crin Antonescu a preluat mandatul de preşedinte interimar de la Traian Băsescu, asta după ce Curtea Constituţională a constatat că procedura de suspendare a preşedintelui este constituţională. După ce a predat mandatul, preşedintele suspendat a plecat, salutând jurnaliştii de afară.

UPDATE 16:39  Preşedintele interimar Crin Antonescu va susţine, la ora 20.00, o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni.

UPDATE 16:10 Preşedintele interimar Crin Antonescu l-a chemat pe guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şeful băncii centrale aflându-se la această oră la Palatul Cotroceni, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

UPDATE 14:40 Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a plecat de la Palatul Cotroceni, unde s-a aflat, pentru aproximativ o oră, în urma unei invitaţii.

UPDATE 13:54  Ambasada SUA a precizat, pentru Mediafax, că ambasadorul Mark Gitenstein se află la această oră la Palatul Cotroceni, în urma unei invitaţii. "Confirmăm că ambasadorul Gitenstein se află la Palatul Cotroceni, unde a fost invitat", a informat serviciul de presă al Ambasadei SUA.

UPDATE 13:41 Premierul Victor Ponta a plecat de la Palatul Cotroceni, unde s-a aflat pentru aproximativ o jumătate de oră.

UPDATE 13:24 Ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein, a ajuns şi el la Cotroceni, pentru o întâlnire cu premierul Victor Ponta şi preşedintele interimar, Crin Antonescu.

UPDATE 13:04 Premierul Victor Ponta a venit la Palatul Cotroceni, în prima sa vizită oficială.

Administraţia Prezidenţială a anunţat deja că a fost predată funcţia de preşedinte al României, de către Traian Băsescu, preşedintelui interimar Crin Antonescu. După ce a părăsit Palatul Cotroceni, preşedintele suspendat a plecat cu maşina personală, făcând-le cu mâna ziariştilor aflaţi la poartă.

Cu toate acestea, preşedintele suspendat nu a plecat singur de la Cotroceni. Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a fost eliberat din funcţie, începând de luni, potrivit unui decret semnat vineri, iar purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Bogdan Oprea, şi-a dat demisia astăzi. "Mi-am depus începând de azi demisia din funcţie. Voi lucra la campania pentru referendum a preşedintelui Băsescu", a declarat Bogdan Oprea, pentru Mediafax.

Înainte de prelua mandatul de preşedinte, Antonescu a predat şi şefia Senatului senatorului Petru Filip.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, este preşedinte interimar al României, a decis luni CC, constatând că procedura de suspendare a lui Traian Băsescu din funcţia de şef al statului a fost respectată. Curtea Constituţională a examinat cererea privind constatarea existenţei împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.

"În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a hotărât: 1. Constată că procedura privind suspendarea din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Băsescu a fost respectată; 2. Constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României; 3. Constată că, în conformitate cu dispoziţiile art.98 alin.(1) din Constituţie, interimatul funcţiei de Preşedinte al României se asigură de preşedintele Senatului, domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu", se arată într-un comunicat al Curţii.

Curtea precizează că argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate va fi prezentată în cuprinsul hotărârii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

"Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Parlamentului şi Guvernului", precizează Curtea.

Referendumul de demitere urmează să aibă loc pe 29 iulie.

Citește și: