Gabriel Pecheanu
2389 vizualizări 6 dec 2018

”Rezultatele proiectului ”România Educată”, finanţat din bani publici, au suspiciuni rezonabile de plagiat şi falsificare. Îl poftesc pe autointitulatul politruc K.W. Iohannis să verifice şi să comunice public concluziile”, scrie pe Facebook Liviu Marian Pop, fostul ministru PSD al Educaţiei.

Liviu Pop nu precizează care părţi din proiectul prezentat miercuri de Klaus Iohannis ar fi plagiate.

"România educată este un proiect strategic,” a declarat preşedintele Klaus Iohannis la prezentarea proiectului. ”România educată vrea să ajute la conceperea unui sistem educaţional pentru România secolului 21, vrea să ajute politicenii să vină cu politici educaţionale bune. Vrea să ajute pe dascăli să reuşească să predea în aşa fel încât să fie şi ei mulţumiţi, dar şi părinţii şi angajatorii. E un proiect care vrea să ajute un director de şcoală să gestioneze şcoala pentru a avea rezultate bune. Trebuie să găsim soluţii care ne integrează pe toţi. (...) Vă reamitesc că am avut anul trecut un Bacalaureat la care au picat aproape jumătate. Este o catastrofă. Nu se poate aşa ceva!"

Programul "România Educată" propune atingerea - până în 2030 - a unei rate de promovabilitate cel puţin 80% a testării de la finalul educaţiei gimnaziale şi 75% la Bacalaureat.

”Pe scurt, «România Educată» este un proiect strategic, care vrea să creioneze bazele sistemului educaţional din România pentru secolul 21, pentru viitor. Ce nu este «România Educată»? «România Educată» nu este un proiect de lege. «România Educată» nu este un reţetar simplu. «România Educată» nu este o poveste doar politică. «România Educată» nu este programul meu electoral. «România Educată» este România noastră a tuturor, pentru generaţiile care vor veni,” a explicat Iohannis.

Printre celelalte propuneri se numără reintroducerea tezelor unice naţionale, care să aibă pondere în admiterea la liceu şi două concepte noi, la nivel de bacalaureat, respectiv BAC-ul aplicat şi licenţa profesională.

Programul vizează ca, până în anul 2030, cel puţin 30% dintre copiii de 0-3 ani să fie incluşi în educaţia ante-preşcolară, iar cel puţin 95% dintre copiii de 3-5 ani să fie incluşi în educaţia preşcolară, informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă. Proiectul are ca ţinţă, până în 2030, clasarea în primele 30 de state de pe mapamond, în cadrul testelor PISA şi organizarea de politici ţintite spre reducerea numărului de instituţii de învăţământ cu rate de promovare mai mici de 50%.

 

Citește și: