Mihai Draghici
1222 vizualizări 30 dec 2018

Lars Danielsson, reprezentantul permanent al Suediei la Uniunea Europeană, i-a recomandat preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, să acorde României "şansa" de începere a mandatului semestrial la Preşedinţia Consiliului UE înainte de a evalua activitatea Bucureştiului.

"Jean-Claude Juncker spune că este nesigur privind capacitatea României de a conduce UE. Permiteţi-mi o umilă sugestie: să oferim măcar României şansa de a începe mandatul de preşedinte înainte de a evalua capacităţile. În privinţa echipei României de la Bruxelles, sunt convins că se va descurca foarte bine," comentează Lars Danielsson pe Twitter.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exprimat "dubii" privind capacitatea României de a deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Într-un interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag pe 28 decembrie, Juncker spunea: "Cred că Guvernul de la Bucureşti încă nu a înţeles deplin ce înseamnă prezidarea ţărilor Uniunii Europene. O abordare prudentă presupune şi disponibilitatea de a-i asculta pe alţii şi o dorinţă puternică de a pune deoparte unele preocupări. Eu am unele dubii."

Preşedintele Comisiei Europene a explicat că, din cauza disputelor politice interne, România ar putea să pară că nu este ”o entitate compactă" în Europa. "Este necesar un front unit pe plan intern pentru a promova unitatea Europei în calitatea de preşedinte al Consiliului UE," a subliniat Juncker.

România va prelua la 1 ianuarie 2019 Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

 

Citește și: