Sorina Ionaşc
14746 vizualizări 15 iul 2015

Deşi preşedinta partidului Frontul Naţional din Franţa, Marine Le Pen, s-a evidenţiat prin numeroase atacuri la adresa României, în special din cauza imigranţilor şi a romilor, acest lucru nu i-a oprit pe unii români să se alăture mişcării extremiste lansate de ea.

După alegerile europarlamentare din mai 2014, Marine Le Pen a reuşit să-şi facă şi grup politic, Europa Naţiunilor şi Libertăţilor. În acest grup tocmai şi-a anunţat înscrierea şi europarlamentarul Laurenţiu Rebega, primul român care face acest pas. Mai mult, el a fost numit chiar vicepreşedinte al grupului. Astfel, România a devenit a opta ţară care are reprezentanţi în ENL.

De altfel, Marine Le Pen s-a şi lăudat cu această mutare pe Twitter.

În explicaţia lui, Laurenţiu Rebega susţine că grupul ENL reprezintă "un proiect politic plin de provocări".

"Prin intrarea în grupul politic ENL îmi propun să susţin la aceiaşi masă, care va fi una a dialogului, în faţa celor mai sceptici oameni politici europeni, precum reprezentanţii Olandei, Marii Britanii şi Italiei, faptul că naţiunea română este o forţă importantă a Uniunii şi în această calitate, cetăţenii săi trebuie să se bucure de un tratament egal cu al cetăţenilor din ţările de adopţie, fără a fi permanent stigmatizaţi. Consider că a sosit momentul în care, la Bruxelles, dincolo de poziţiile politice, de cele mai multe ori antagoniste, generate de paradigmă dreaptă versus stânga, cineva trebuie să se aşeze la masa dialogului cu unii din acei politicieni, reprezentanţi ai cetăţenilor europeni, care îi văd pe români ca fiind inamicii bunăstării lor. Acestora trebuie să le explicăm faptul că naţiunea română reprezintă un factor de prosperitate, o plus valoare a uniunii, iar cetăţenii ei trebuie trataţi ca atare", a transmis Rebega, printr-un comunicat de presă.

Europarlamentarul susţine că transferul său în grupul extremiştilor este în beneficiul României, dorind să "schimbe optica celor sceptici cu privire la români".

Laureţiu Rebega a candidat, în mai 2014, pe listele PSD-PC-UNPR, fiind membru PC. Acum, el a trecut la Partidul România Unită, condus de Bogdan Diaconu. Contactat de gândul, deputatul PRU susţine că grupul european ENL nu este unul extremist, ci naţionalist, exact ca partidul pe care îl conduce.

"ENL sunt foarte aproape ideologic de partidul România Unită. Şi în România au încercat unii politicieni să numească PRU drept un partid extremist, dar nici nu se pune problema. Noi suntem un partid naţionalist, suntem un partid modern, avem un discurs foarte argumentat şi ţinem cu interesele României", a declarat Bogdan Diaconu pentru gândul.

În plus, preşedintele PRU a adăugat că, pe 9 septembrie, va avea o discuţie cu membrii grupului, inclusiv cu liderul lor, Marine Le Pen.

"Discuţiile cu Marine Le Pen vor fi strict pentru a obţine lucruri cocnrete pentru imaginea românilor în UE. Obiectivul principal este ca partidele naţionaliste din UE, care compun acest grup, să găsească punctele comune şi să facă diferenţa între românii care lucrează în UE şi ţigani", a spus el.

Întrebat cum o va aborda pe preşedinta Frontului Naţional, mai ales în contextul atacurilor făcute de ea şi partidul ei la adresa românilor, Bogdan Diaconu a spus că "problema ţiganilor este una europeană, nu românească".

"Doamna Marine Le Pen s-a arătat deschisă să se facă disocierea clară între români şi ţigani. Problema ţigănească este o problemă europeană, nu este o problemă românească, chiar dacă unii încearcă să creeze ideea că ţara de origine este România. Ţigani sunt şi în Ungaria, Bulgaria şi în Germania, ca atare este problema Bruxellesului şi trebuie să şi-o asume", a adăugat Diaconu.

Citește și: