Sorin Bogdan
Departamentul Politic
3291 vizualizări 14 iul 2018

Curtea Constituţională a României va trebui să ţină cont de opinia Comisiei de la Veneţia în evaluarea sesizărilor de neconstituţionalitate asupra modificărilor aduse Legilor Justiţiei, consideră Partidul Naţional Liberal, care acuză Coaliţia PSD-ALDE că a minţit pretinzând că schimbările aduse ar fi conforme standardelor comisiei.

"Evaluarea dată publicităţii arată, fără putinţă de tăgadă, faptul că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, precum şi alţi reprezentanţi ai PSD-ALDE AU MINŢIT CU NERUŞINARE când susţineau că modificările legislative sunt conforme standardelor Comisiei de la Veneţia,” ae arată într-un comunicat transmis de liberali agenţiei Mediafax. ”Între criticile aduse de PNL şi confirmate de Comisia de la Veneţia se evidenţiază schimbarea mecanismului de numire în funcţiile de conducere a procurorilor, precum şi restrângerea atribuţiilor preşedintelui României în cadrul acestui proces, invalidarea soluţiilor date de procurorul de caz de către procurorul ierarhic superior pe motive de temeinicie, restrângerea libertăţii de exprimare a magistraţilor, instituirea secţiei speciale pentru anchetarea penală a magistraţilor, schimbarea regimului de pensionare a magistraţilor cu impact asupra stabilităţii sistemului judiciar"

Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Veneţia

PNL avertizează că ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia ar fi o greşeală care ar prejudicia grav interesele naţionale.

"Atenţionăm parlamentarii partidelor care formează majoritatea parlamentară PSD-ALDE, precum şi pe cei ai celorlalte formaţiuni care au susţinut modificările aduse Legilor Justiţiei, să nu facă greşeala de a sfida Comisia de la Veneţia,” se precizează în comunicat. ”Atât oficialii europeni, precum şi principalii parteneri occidentali ai României, au făcut apel la autorităţile din România să consulte şi SĂ ŢINĂ CONT de poziţia Comisiei de la Veneţia. O atitudine de necooperare din partea autorităţilor române riscă să aducă României şi românilor grave prejudicii.”

Citiţi AICI draftul integral al recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

Şi fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean e de părere că va trebui să ţinem cont de recomandările Comisiei de la Veneţia.

”România trebuie să modifice legea. Dacă vrem să fim în clubul statelor care respectă statul de drept, TREBUIE să ţinem seama de aceste recomandări. Dacă nu ţinem seama de ele, atunci plecăm din Europa," a declarat Augustin Zegrean, la Digi 24. ”Recomandarea cu modificarea Constituţiei mi se pare uşor exagerată. Nu Constituţia trebuie modificată ca să se asigure un echilibru. Echilibrul trebuie să existe şi trebuie să existe în lege.”

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia constituie un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independenţa justiţiei şi confirmă punctele de vedere exprimate de societatea civilă şi CSM.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, consideră că opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia referitoare la modificările aduse Legilor justiţiei constituie un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independenţa justiţiei,” se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. ”Comisia confirmă punctele de vedere exprimate de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători şi procurori, cât şi de Preşedintele României, inclusiv prin sesizările de neconstituţionalitate şi cererile de reexaminare formulate la aceste legi.”

Potrivit Preşedinţiei, concluziile cuprinse în această opinie preliminară, care are aceeaşi valoare juridică precum opinia finală care va fi formal adoptată în luna octombrie, fără modificări, de către Comisie, indică impactul negativ pe care punerea în aplicare a unora dintre aceste modificări legislative l-ar avea asupra sistemului judiciar.

Comisia de la Veneţia discută cu preşedintele Klaus Iohannis

”În vederea garantării independenţei justiţiei şi a consolidării statului de drept din România, recomandările cuprinse în opinia Comisiei de la Veneţia trebuie valorificate, astfel încât lupta împotriva corupţiei să continue. Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului, în calitate de unică autoritate legiuitoare a ţării, SĂ NU IGNORE recomandările organismului european,” precizează comunicatul..

”Recomandările cuprinse în opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia vor fi avute în vedere şi cu ocazia sesizării Curţii Constituţionale cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, recent reexaminată de către Parlament. Preşedintele Klaus Iohannis reiterează faptul că România s-a angajat să respecte normele şi valorile europene ale democraţiei constituţionale, iar independenţa procurorilor şi judecătorilor este fundamentul unei justiţii corecte, principiu de la care un stat de drept nu poate abdica”, se mai arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

USR cere Curţii Constituţionale să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, iar coaliţiei guvernamentale să ţină cont de ele şi la elaborarea codurilor penale sau a celorlalte legi ale justiţiei.

”USR cere CCR SĂ IA ACT de recomandările Comisiei de la Veneţia în analiza de constituţionalitate la legile justiţiei. În caz contrar, vom depune în regim de urgenţă în Parlament un proiect de modificare a celor trei legi ale Justiţiei potrivit recomandărilor Comisiei, după acestea vor fi promulgate,” scrie preşedintele partidului Dan Barna într-un mesaj pe Facebook. ”Sperăm că după ce această opinie a ajuns la Bucureşti să o citească şi Liviu Dragnea şi să renunţe la planurile de a arunca complet în aer ordinea politică şi legală prin adoptarea prin OUG a codurilor penale sau a legilor justiţiei.”

Fondatorii Mişcării România Împreună, condusă de fostul premier Dacian Cioloş, apreciază că Coaliţia PSD-ALDE trebuie să stopeze iniţiativa de a mai modifica legile justiţiei, având în vedere concluziile preliminare ale Comisiei de la Veneţia.

”După avertismentul dur al Comisiei de la Veneţia fondatorii RO+ cer liderilor coaliţiei PSD-ALDE SĂ OPREASCĂ IMEDIAT modificările aduse Legilor Justiţiei şi codurilor penal şi de procedură penală,” se precizează într-un comunicat al formaţiunii.

 

Citește și: